Най-добрите хранителни добавки при автоимунни заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

След публикуваната в сайта ни наскоро статия Най-полезните 5 хранителни добавки при автоимунни заболявания, какво да избягваме продължаваме да ви представяме полезни за здравето хранителни добавки на хората, страдащи от автоимунно заболяване.

Откриването на точните хранителни добавки за справяне с автоимунни разстройства може да е трудно. Обаче, ефикасен режим на хранене, включващ хранителни добавки, може много да помогне на пациента.

Необходими са изследвания и усърдие за подсигуряване на точните хранителни добавки за всеки отделен пациент, както и подсигуряването, че те няма да противодействат на които и да било от лекарствата, които той може да трябва да пие. Важно е винаги да се консултирате със своя лекар.

Автоимунните заболявания насочват имунните реакции на тялото срещу него самото, което води до възпаление и до унищожаване на собствените му тъкани.

Пиенето на сода за хляб е евтин и безопасен начин за справяне с автоимунно заболяване

Здравата имунна система има множество разнообразни функции, насочени към откриването и отлъскването или унищожаването на бактериите, вирусите, гъбичките, паразитите, раковите клетки или на които и да било други увреждащи здравето вредни нападатели, които обичайно не би следвало да се намират в тялото.

От друга страна, зле работещата имунна система всява хаос в цялото тяло на гостоприемника като насочва антитела срещу собствените му тъкани.

Автоимунните разстройства включват, без да се ограничават само до, болестта на Крон, панкреатит, системен лупус еритематозус, синдром на Сьогрен и тиоридит на Хашимото.

Ревматоидният артрит се определя като автоимунно заболяване понеже кара имунните клетки да атакуват лигавиците на ставите.

Автоимунните разстройства могат също така да причинят зависим от инсулина диабет като накарат антителата да атакуват произвеждащите инсулин клетки на панкреаса. Алергиите и множествената склероза също са резултат от разстроеното функциониране на имунната система.

Някои хора считат и цьолиакията за автоимунно заболяване понеже при това заболяване се генерират антитела, които да атакуват клетките, които са част от структурата на мускулната тъкан.

Отлагането на тези антитела в кожата често причинява у пациентите с тежка форма на цьолиакия поява на мехури и участъци сърбяща кожа.

Много е вероятно Джон Ф. Кенеди да e страдал от болестта цьолиакия

Освен цьолиакията, която е по-често срещана при мъжете, повечето автоимунни заболявания се проявяват много по-често при жените, което довежда изследователите до извода, че естрогенът участва в появата на автоимунните заболявания.

Изследване с повече от 120000 участника откри, че жените, които са подложени на терапия със заместване на естрогена са в по-висок риск от развиване на лупус.

Изборът на храни също може да причини прекомерни нива на естрогена. Тъканите на месата, сирената, прясното мляко и сладоледа са невероятно сходни на молекулно ниво със собствените ни тъкани.

Така че яденето на животинска храна може да предизвика автоимунна атака, като това прави вегетарианската диета добър избор. Препоръчително също така е за хората с автоимунно заболяване да подсилват храната си с витамини и минерали.

Смъртта на Александър Велики най-накрая обяснена

Какви хранителни добавки при кои автоимунни заболявания да пием

Витамин D: Слънчевият витамин

Най-известният източник на витамин D е слънчевата светлина, макар че човек може да си го набавя и по други начини. Имунната система е пряко повлияна от количеството витамин D в организма ви.

Известна част от този витамин се преобразява в хормон, наречен калцитриол. Този хормон задейства антибактериален протеин като първа линия на защита от неразличени (незасечени) вредни нападатели в тялото.

Той също така е важен за препятстване на свръхреагирането към безвредните посетители или към собствените клетки на тялото. Ако страдате от автоимунно заболяване, помолете своя лекар да изследва нивото на витамин D в кръвта ви. Ако нивата ви са ниски или дори недостатъчни, имунната ви система може да не действа както трябва.

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

Витамин А: Особено важно хранително вещество

Витамин А е още една ценна добавка в храната. Той често се определя като антиинфекциозен витамин, защото е необходим за нормалното функциониране на имунната система.

Той прави това като поддържа клетките в лигавиците, които действат като бариера за нападащите микроби, а поради участието им в производството на белите кръвни клетки, те са жизнено важни за имунната система.

От една страна, витамин А е особено важен за имунната система, от друга, големите количества не са препоръчителни. Тялото може да използва витамин А от животински източници, или да преобразува витамина от растителни източници.

В допълнение на другите ползи от него, витамин А, също така, е необходим за тялото ви за ефективното метаболизиране на витамин D.

Недостигът на витамин А ви оставя без бекъп

Витамин В6: Балансиран подход

Групата на витамин В6 също има функции що се отнася до имунната система. Пациентите с недостиг на витамин В6 имат снижено производство на бели кръвни клетки и на важен за имунната система протеин, наречен интерлевкин-2.

Балансът е важен при всички В комплекс витамини понеже много от тях са независими един от друг. Както е при витамин А, на човек му е необходимо само малко количество В6 – само 1.3 мг на ден за лицата над 18-годишна възраст.

Обаче, човешкото тяло не произвежда този витамин, така че здравословната диета или хранителните добавки са необходим начин за набавянето му.

За какво са полезни витамините B6 & B12?

Антиоксиданти

Антиоксидантите са голяма група съединения, които унищожават или неутрализират свободните радикали в тялото и по този начин го защитават от оксидативното увреждане на клетките, причинявано от обичайното стареене или от ежедневното излагане на замърсители и токсични субстанции.

Възпалението върви ръка за ръка с автоимунните заболявания, но не подценявайте значението на оксидативния стрес.

Когато имунната система реагира се получава повишаване на производството на свободните радикали, което може да доведе до оксидативен стрес, процес, характеризиращ  се с негативна промяна в естествения баланс между про-оксидантите и антиоксидантите, водеща до биологическо увреждане.

Всъщност по-голямата част от увреждането при автоимунните заболявания е свързано с увреждането на клетъчните мембрани и на тъканите от страна на свободните радикали.

Рибеното масло е ценна хранителна добавка за хората, страдащи от автоимунно заболяване. Рибените масла обикновено съдържат витамин Е, който действа като антиоксидант когато бъде съчетан с витамин С и селен.

Върховният сок от джинджифил-куркума-моркови ще замени болката и противовъзпалителните лекарства

Антиоксидантите се съдържат и в здравословните храни, особено, в плодовете и зеленчуците. Най-ефикасните антиоксиданти включват

  • витамин С,
  • витамин Е,
  • екстракт от зелен чай
  • бета-каротин
  • екстракт от гроздови семки
  • коензим кю10 (COQ10) и
  • селен

Рибените масла съдържат също омега-3 мастни киселини, особено ЕРА и DHA, които имат способността да модулират имунната система.

Те са изследвани при заболявания като артрит, болестта на Крон, лупус еритематосус, множествена склероза и ревматоиден артрит.

Победете болката и възпалението при артрит с храна

DHEA

Струва си, също така, да се изследва приема на DHEA като хранителна добавка. Дехидроепиандростеронът (DHEA) е про-стероиден хормон, който намалява с възрастта.

Снижаванията на нивата на DHEA могат да бъдат свързани с редица хронични и дегенеративни заболявания, включително с рак, заболяване на коронарната артерия, депресия, стресови разстройства и неверологично функциониране.

Важно научно откритие показва защо очите ви се нуждаят от повече витамин С

В резултат от стареенето, имунитетът може да бъде сериозно компрометиран поради лошото регулиране на клетъчните хормони, управляващи имунния отговор.

Наред с други подходи, ежедневното контролиране на автоимунното заболяване си струва. Има голямо разнообразие от налични хранителни добавки, като избирането на правилните може да се окаже предизвикателство.

Преди да започнете да пиете хранителна добавка, винаги се консултирайте със своя лекар, за да сте сигурни, че витамините и минералите, които се готвите да взимате няма да си взаимодействат неблагоприятно с лекарствата, които вече са ви предписани. Иначе, е добре да проучвате и изпитвате различни хранителни добавки.

Прочетете също:

Налтрексон: Лекарството, за което вашият лекар би следвало да ви е казал, но не е

Как да спрем да атакуваме себе си: 9 стъпки за излекуване на автоимунно заболяване

Факт или мит: Постенето регенерира имунната система?

Чай от мащерка всяка сутрин за справяне с автоимунни заболявания и за чудесно здраве

10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

Обуздайте разпространяването на рака с тази достъпна мазнина

Източник:

https://www.chronicbodypain.net/best-supplements-for-autoimmune-diseases/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *