За какво са полезни витамините B6 & B12?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Витамините са особено важни за нормалния растеж и развитие, както и за много химически реакции в тялото. Витамините B6 и B12 са водно разтворими, което означава, че те не могат да се произвеждат или да се складират в тялото и трябва да се набавят редовно с храната. Витамин B6, познат също като пиридоксин, се съдържа в растителни и животински източници, докато витамин B12 се съдържа основно в животински продукти.

41 начина да си набавим В витамини от алкализиращи храни

Витамин B6

Витамин B6 играе ключова роля във формирането на хемоглобина, молекулата, пренасяща кислород в червените кръвни телца. Той помага за производството на антителата, които се борят с инфекциите, хормонът инсулин, както и на аминокиселините и химикалите, които пренасят съобщения между нервните клетки. Витамин В6 също така помага на тялото да поддържа нормални нива на глюкозата в кръвта. Витамин B6 е важен за поддържането на лимфните органи, които правят белите кръвни телца в тялото. Препоръчителната дневна доза за този витамин е 1.3 милиграма за възрастните от 19- до 50-годишна възраст. Ниският прием на витамин B6 може да доведе до отпадналост, гадене, напукани устни, диария загуба на апетит и депресия.

Вълшебният ниацинамид (витамин В3) и многото му ползи за здравето

Храни, съдържащи витамин B6

Говеждото месо, птичето месо и рибата са някои от най-добрите животински източници на витамин B6. Половин пилешка гърда съдържа 25 процента, а 90 г пъстърва – 15 процента от препоръчителната дневна доза витамин B6. Много плодове и зеленчуци – включително бананите, спанака, авокадото и картофите – са добри източници на този витамин. Много зърнени закуски съдържат добавен витамин B6 за подсилване на дневната ви консумация на витамин В6.

Витамин В5, поредната перла за здравето в короната на В витамините

Витамин B12

Витамин B12, също познат като кобаламин е необходим за производството на ДНК, хормони и червени кръвни телца, които да пренасят кислорода в цялото тяло. Той е необходим за правилното функциониране на нервната система и за обработването на мазнините и въглехидратите. Този витамин е особено важен за бебетата, малките деца и тийнейджърите. Националният здравен институт (на САЩ) препоръчва дневна доза от по 2.4 микрограма за хората от 14 години нагоре. Ниският прием на витамин B12 може да доведе до мегалобластна анемия, деменция, отпадналост, увреждане на нервите и загуба на апетит.

Признаци и симптоми за недостиг на витамин В12

Храни, съдържащи витамин B12

Готвеният говежди език е сред най-богатите източници на витамин B12. Порция от 70 грама съдържа около 48 микрограма витамин B12, или 800 процента от препоръчителната дневна доза, отбелязва сайтът SkipThePie.org. Морските риби като треска и риба тон, както и пъстървата са добър източник на този витамин. Мидите, приготвени на пара са особено богат източник на витамин B12, и предлагат 1,401 процента от препоръчителната дневна доза в само 90 грама. Яйцата, пилешкото, прясното мляко, сиренето и киселото мляко съдържат значителни количества витамин B12. Както витамин B6, така и витамин B12 се съдържат и в обогатените зърнени закуски.

от София Ишак

Уникалният витамин В12

Храната, която подсилва действието на витамините

Най-важните 15 ползи от фолиевата киселина, богати на фолиева киселина храни

Още един забранен витамин: В-15

Витамин B-17 за живот без рак

Италиански лекар лекува болестта на Паркинсон с витамин

Източник:

https://www.livestrong.com/article/359760-what-are-vitamins-b6-b12-good-for/

Снимка: BBC Good Food

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *