Епщайн-бар вирус и щитовидната жлеза, порочният кръг

84758502 - epstein–barr virus (ebv). human herpesvirus 4 (hhv). diagram of the structure of human herpes virus. the cause of infectious mononucleosis and cancer.

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Разглеждане на възможността за връзка между функцията на щитовидната жлеза, болестта на Хашимото и вируса на Епщайн-Бар.

Функцията на щитовидната жлеза играе по-важна роля в човешкото тяло, отколкото повечето хора осъзнават.

Хормоните, секретирани в кръвта от щитовидната жлеза се разнасят в цялото тяло до всяка клетка в него. На клетъчно ниво щитовидните хормони са отговорни за регулирането на метаболизма – тези хормони помагат за преобразуването на погълнатите калории в енергия, а тези клетки могат след това да се използват, за да извършват своите конкретни функции.

Как да пренастроим щитовидната си жлеза да гори мазнини и да активира метаболизма

Щитовидните хормони се произвеждат и секретират от щитовидната жлеза според нуждите на тялото от тях – когато тялото се нуждае от повече, хипофизната жлеза изпраща стимулиращ щитовидната жлеза хормон в щитовидната жлеза, това е хормон, който сигнализира на щитовидната жлеза необходимостта от повече хормони. Този процес е познат като верига за обратна връзка с щитовидната жлеза.

Обикновено, този процес работи ефикасно – хипофизната жлеза засича снижение на щитовидния хормон, казва на щитовидната жлеза, че са необходими още хормони, след което щитовидната жлеза произвежда необходимите хормони. За жалост това не се случва при всеки човек.

За около 2% от населението, като основно вниманието е върху жените, недостигът на щитовидни хормони причинява проблеми като умора, напълняване, храносмилателни проблеми и други. Други 2% от населението, отново с акцент главно върху дамите, страда от заболявания, които карат нивата на щитовидния хормон в тялото да станат по-високи от нормалните.

Заболяванията на щитовидната жлеза са относително често срещани, особено сред жените, и могат да доведат до редица неблагоприятни симптоми, които могат да предизвикат неприятни усложнения в живота на пациента.

Страдате от хронична болка? Това може да се дължи на щитовидната ви жлеза

Определянето как се задействат щитовидните разстройства и откриването на по-акуратни детайли за възможни връзки между разстройствата на щитовидната жлеза и други заболявания могат да помогнат на лекарите и на здравната система да предоставят по-добри подходи за лечение, които да спомагат за справянето с основните причини, водещи до повишени или недостатъчни нива на щитовидния хормон.

Последни изследвания представят доказателства, че може да има връзка между вируса на Епщайн-Бар и автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, включително разстройства, причинени от болестта на Грейвс и болестта на Хашимото.

Предишни изследвания показаха данни, даващи доказателства за връзка между вируса на Епщайн-Бар и системните автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус.

В настоящия пост бихме искали да изследваме възможната връзка, която може би съществува между вируса на Епщайн-Бар и автоимунните заболявания, която причинява изменения в щитовидната функция.

Облекчете симптомите на Хашимото с магнезий, нови изследвания

Общ преглед на вируса на Епщайн-Бар

Епщайн бар вирусът е относително често срещана вирусна инфекция, която засяга хора от всички възрасти. Този вирус е често срещана причина за мононуклеоза, заболяване, което често наричаме „болест на целувките” или просто „моно”.

Причината за тези алтернативни имена се дължи най-вече на факта, че заболяването може бързо да се разпространи от един човек на друг, често при целуване.

Конкретен проблем за сектора на здравеопазването по отношение на Епщайн бар вируса е, че много хора могат да са инфектирани без да знаят за инфекцията си – вирусът може да е в човешкото тяло без да причинява каквито и да било симптоми. Той може да остане в латентно състояние дълъг период от време и след това да се активира в даден момент в бъдещето.

Хората, заразени от вируса на Епщайн-Бар могат също така да изживеят повторно появяване на заболяването – когато то бъде лекувано, симптомите може да изчезнат, но вирусът може да продължи да съществува в тялото. На по-късна дата вирусът може да се активира отново, карайки пациента да изпитва развихряне на симптомите, причинени от вируса отново.

Инфекции причиняват заболявания на щитовидната жлеза

Причини и рискови фактори за вируса на Епщайн-Бар

Причината вирусът на Епщайн-Бар да е така често срещан най-вече се дължи на факта, че вирусът е много заразен и се предава между хората при определени обстоятелства.

Близки взаимоотношения, които включват слюнка или други телесни течности обикновено са основният метод за предаване на заболяването от един човек на друг. Спермата също може да съдържа вируса и да го предаде на друг човек, което прави половото сношаване още една потенциална причина за предаването на вируса.

В добавка към близките контакти, вирусът може също така да се предаде от човек на човек чрез трансплантация на орган и чрез преливане на кръв.

Има някои рискови фактори, за които хората трябва да знаят – наличието на тези рискови фактори означава, че определен човек е в по-висок риск от заразяване с вируса. Жените изглежда биват по-често засегнати от вируса на Епщайн-Бар в сравнение с мъжете.

Белите хора са в повишен риск от заразяване с вируса. Други конкретни рискови фактори включват отслабена имунна система, хора с редовен полов живот, както и хората, които живеят в тропиците.

Как да се излекуваме от лупус в 5 стъпки

Симптоми на вируса на Епщайн-Бар

Вирусът на Епщайн-Бар сам по себе си не се свързва с никакви значими симптоми в повечето случаи и много хора носят този вирус в тялото си без да знаят. Когато вирусът причини често срещаното заболяване мононуклеоза, то пациентът може да започне да изпитва симптомите, свързвани с мононуклеоза.

Конкретни симптоми са висока температура, комбинирана с умора и възпалено гърло.

Лимфните възли на врата също се възпаляват и уголемяват. Допълнителни симптоми могат да включват обрив, възпален черен дроб и уголемяване на далака.

Усложнения при вирус на Епщайн-Бар

Има някои усложнения, които трябва да се вземат предвид когато човек е диагнозиран с инфекция от вирус на Епщайн-Бар. Както остри така и хронични усложнения могат да се развият, когато пациентът е инфектиран с този вирус, особено ако не се прилага лечебен протокол за потискане активността на вируса.

Хората, страдащи от отслабена имунна функция трябва да са особено загрижени когато научат, че имат антитела, посочващи наличието на вирус на Епщайн-Бар в тялото им.

Има няколко усложнения, на които даден пациент може да стане жертва, ако не успее адекватно да потисне вируса или ако страда от силно отслабена имунна функция.

Епщайн-Бар вирус: От целувките до хроничните заболявания и рака

Едно от най-притеснителните усложнения, които могат да бъдат причинени от инфекция с вирус на Епщайн-Бар е вирусния менингит, заболяване, при което тъканта, която покрива гръбначния стълб и мозъка се възпалява. Други възможни усложнения, за които пациентите трябва да знаят включват развиването на синдрома Гилен Баре, възможна парализа на лицевите мускули, както и на едната страна от тялото им.

Очните нерви също могат да отекат, възпаление може да се развие в гръбначния стълб, както и мозъкът също може да отече.

Макар че слабата имунна система може да доведе до по-висок риск от получаване на усложнения поради инфекция с вирус на Епщайн-Бар, трябва да отбележим, че възможно усложнение от вируса може да е отслабването на имунната система.

Освен гореспоменатите усложнения, трябва също да отбележим, че е направена връзка и между вируса на Епщайн-Бар и следните заболявания:

  • Назофарингиална карцинома
  • В клетъчни лимфоми
  • Болест на Ходжкин

Епщайн-Бар вирус: Oт целувките до хроничните заболявания и рака, билки и добавки

 Лечебни подходи при вирус на Епщайн-Бар

Първо, трябва да отбележим, че все още не е разработен лек за вируса на Епщайн-Бар.

След като човек е инфектиран, вирусът остава в човешкото тяло и може да се активира в определени моменти, което да доведе до развитието на мононуклеоза или на друг определен вид заболяване, считано за възможно усложнение на вируса.

Възможно е да потиснем активирането на вируса и може би също да избегнем развитието на мононуклеоза или на други усложнения при много пациенти.

Противовирусните лекарства често се използват при пациенти, които са показали положителен резултат при изселдване за наличието на вирус на Епщайн-Бар.

Тези лекарства действат като спират размножаването на вируса на Епщайн-Бар. ДНК полимеразата, съпътстваща вирусните инфекции, като този особено патогенен вирус, се лекува също с употребата на противовирусни лекарства. Когато се развие усложнение като мононуклеоза, лекарят може също така да избере да предостави адекватно лечение, което да спомогне с облекчаването на симптомите и освобождаването от усложнението.

Използването на определени стратегии за подобряване ефикасността на имунната система също може да е полезно в някои случаи. Има различни възможности, които хората могат да използват когато искат да подобрят имунната си функция.

Физическата активност и начинът на хранене са две конкретни области, в които по-здравословните възможности могат да допринесат за значителни подобрения на имунната функция. Какво яде човек има основно въздействие върху това как се чувства, както и как функционира тялото му.

Като се храним със здравословни храни балансирано, ние си набавяме правилни количества протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали – а те всичките са особено важни за здравото тяло, включително с цел поддържане на здрава имунна система.

Как да спрем да атакуваме себе си: 9 стъпки за излекуване на автоимунно заболяване

Възможната връзка между вируса на Епщайн-Бар и влошената щитовидна функция

Има комплексна и в същото време възможна връзка, която съществува между автоимунните заболявания на щитовидната жлеза и вируса на Епщайн-Бар.

Тази връзка бе направена след като изследвания показаха, че подобно при други автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен и системен лупус еритематозус, наличието на вирус на Епщайн-Бар е относително често срещан сред хората с диагноза за автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза.

Основното автоимунно заболяване, което се свързва с възможна връзка с вируса на Епщайн-Бар е болестта на Хашимото. Това автоимунно заболяване кара имунната система да атакува щитовидната жлеза, което води до възпаление в жлезата, както и до влошаване на нейната способност да произвежда достатъчно щитовидни хормони в отговор на стимулиращия щитовидната жлеза хормон, секретиран от хипофизната жлеза.

Трябва да отбележим, че е необходимо провеждането на още изследвания, които да предоставят повече данни за това как съществува тази връзка и какви конкретни усложнения могат да бъдат свързани с взаимоотношението.

Чай от мащерка всяка сутрин за справяне с автоимунни заболявания и за чудесно здраве

Съществуващите в момента данни показват, че вируса на Епщайн-Бар не би следвало да се счита за единствена и пряка причина за болестта на Хашимото или на друго автоимунно заболяване на щитовидната жлеза при пациенти, болни и от двете заболявания.

Вместо това, наличието на вирус на Епщайн-Бар при пациенти с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза би следвало по-скоро да се счита за допринасящ фактор – патоген, който допринася за прекомерно освобождаване на антитела, които действат срещу щитовидната жлеза.

Съществуващи данни може да са полезни за определянето на по-ефикасен подход в диагнозата и лечението на болестта на Хашимото и хипотироидизма и може би при други болести на щитовидната жлеза, също така.

Макар че още не е открит лек за вируса на Епщайн-Бар, потискането на вируса може да помогне с предоставянето на снижаване на производството на антитироидни антитела, вероятно водещо не само до подобрения на симптомите, причинени от вируса, но също и от възможно причиняване на по-добър подход в справянето с щитовидното заболяване.

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

Заключение

Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в населението и могат да бъдат причинени от редица фактори, включително от автоимунни реакции.

Няколко заболявания, системни болести и инфекции се свързват с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Вирусът на Епщайн-Бар по-конкретно предоставя някои доказателства, които показват, че хора, които са инфектирани с този вирус може да развият проблеми с функцията на щитовидната си жлеза.

Пациентите, на които вече е поставена диагноза Хашимото или недостатъчно активна щитовидна жлеза също изпитват влошаване на симптомите, свързани с хипотироидизъм поради освобождаването на антитела, които въздействат на щитовидната жлеза.

Прочетете още:

Прочутото тибетско упражнение за лечение на щитовидната жлеза

Ето още начини за поддържане здравето на щитовидната жлеза

Йодът – жизненоважен за оцеляването ни през 21 век

Кокосовото масло е незаменимо за здравето на щитовидната жлеза

Гореща новина: Сок естествено пренастройва щитовидната жлеза и активира метаболизма

Маслото от риган: по-силно от антибиотиците, защото то убива и вирусите и паразитите!

Пиенето на сода за хляб е евтин и безопасен начин за справяне с автоимунно заболяване

Науката потвърждава, че прясното мляко може да причини следните 4 сериозни заболявания

Източник:

https://thyroidadvisor.com/epstein-barr-virus-thyroid/

Снимка: Thyroid Advisor

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *