Епщайн-Бар вирус: От целувките до хроничните заболявания и рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Поради дължината на статията ние я разделихме на две части, първата от които ви представяме сега, а втората, съдържаща специфични методи и лекове за инфекцията с Епщайн-Бар вируса можете да прочетете тук.

Вирусът на Епщайн-Бар (EBV) е неуловим и потаен вирус, който причинява както остри, така и хронични заболявания.

Хроничните заболявания и рака: Какво трябва да знаете за Епщайн-Бар вируса

Може да сте чували за вируса на Епщайн-Бар (EBV). Може да знаете, че именно това е патогенът, който причинява мононуклеоза. Но, има много повече относно този коварен вирус, което може би не знаете. EBV е сложен и спираловиден микроб, който причинява неприятности в дългосрочен план. Например, знаехте ли, че той е роднина на херпес вируса или пък тревожната новина, че почти всеки човек носи Ебщайн-Бар вируса в тялото си?

Хронична умора? Някои от многото причини и естествени начини за лечение на синдрома

EBV: Какво трябва да знаете

Повечето хора се заразяват с EBV като бебета или малки деца. И шокиращият факт е, че 95% от хората се заразяват с него в даден момент от живота си. Вирусът се предава забележително лесно чрез слюнката или чрез други телесни течности. Макар че много хора носят този вирус без явни признаци, някои ще изживеят умерени до инвалидизиращи симптоми, които могат да превърнат живота в предизвикателство.

EBV е част от семейството на херпесвирусите и е известен също като човешки херпесвирус. Това е същото вирусно семейство, което причинява херпеси, херпес зостер и варицела. Хубавото е, че ако човек се зарази с EBV като бебе или малко дете обичайно той няма да се разболее много сериозно и вероятно няма да си спомня, че е преживял инфекция. Мононуклеозата, болестта на целувките, е проявлението на EBV, което повечето хора познават.

Ако не се заразите като дете, вие можете да бъдете изложени на него по-късно в живота си. Ако имунната ви система е отслабена и не може да отблъсне вируса при излагането си на него, вие можете да развиете инфекциозна мононуклеоза (IM).

Инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозната мононуклеоза обикновено е по-тежка от инфекцията, протичаща в детството. Признаците и симптомите на IM могат да включват:

 • Силна умора
 • Висока температура
 • Подути лимфни възли под мишниците и на врата
 • Възпалено гърло, което не минава след лечение с антибиотици
 • Отекли сливици
 • Кожен обрив
 • Мек, подут далак
 • Главоболие

Това заболяване може понякога да се влачи с месеци и силно да отслаби тялото.

GcMAF, преследваният универсален лек за рак, аутизъм и други заболявания, породени от имунна дисфункция

Дали първото съприкосновение с EBV е едва забележима инфекция в детството или протича като инвалидизираща мононуклеоза в младежка възраст, имунната система на тялото рано или късно озъптява инфекцията. Но за жалост вирусът не бива изхвърлен от тялото.

Вирусът остава вътре във вид бели кръвни телца, които запазват „спомен” за инфекцията за бъдещо препращане, и тези бели кръвни клетки са наречени помнещи В клетки. Помнещите В клетки биват манипулирани да складират вируса. Инфектираните с EBV помнещи В клетки се наслагват в органните и нервни тъкани и остават там за цял живот.

Реактивиране на EBV

Когато нещо задейства реактивирането на спящия EBV, той може да избухне и да се завърне отмъстително. Хроничният активен вирус на Епщайн-Бар (CAEBV) може да се прояви като силно изразена мононуклеоза или като синдром на тежка хронична умора. Симптомите могат да се появяват и да изчезват с години. Тежките случаи може да включват проявление на чернодробна дисфункция, имунна супресия и анемия.

Защо канабисът е бъдещето на медицината

Симптомите на CAEBV включват:

 • Много силна умора
 • Висока температура
 • Възпалено гърло
 • Възпаление на лигавицата
 • Подути лимфни възли (лимфаденопатия)
 • Уголемен далак (спленомегалия)
 • Уголемен черен дроб и чернодробна дисфункция
 • Анемия
 • Нисък брой на тромбоцитите (тромбоцитопения)
 • Повишена податливост на други инфекции
 • Обрив
 • Хронични болки
 • Емоционални смущения и стресори
 • Различни инвалидизиращи неврологични симптоми
 • Автоимунни заболявания като болест на Хашимото

EBV води до появата на други сериозни заболявания

Мащабно изследване, публикувано наскоро в списанието Nature Genetics разкрива, че EBV не само причинява моно, но той също така допринася за поне седем други сериозни заболявания, които засягат над 10 милиона души в САЩ, както следва:

 • Системен лупус ериматозус (СЛЕ)
 • Множествена склероза (МС)
 • Ревматоиден артрит (РА)
 • Ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА)
 • Възпалително заболяване на червата (ВЗЧ)
 • Цьолиакия
 • Диабет тип 1

10 признака за автоимунно заболяване и как да го излекуваме

Изследването разкри, че протеин, произведен от EBV, наречен EBNA2, се закрепва в няколко места по протежение на човешкия геном, които отговарят за тези седем заболявания. Разкритията, свързани с EBV включват повече от 60 човешки протеини, които са свързани с тези седем сериозни заболявания. Съвременните геномни методи показват, че съединенията произведени от вируса могат да взаимодействат с човешкото ДНК в конкретни места, причинявайки повишен генетичен риск от развиването на тези заболявания.

След като EBV е често срещан вирус, който повечето хора вече носят в телата си, това изследване хвърля нова светлина върху патоген, който много учени и клиницисти смятаха за безвреден и „латентен”.

EBV атакува имунната система

EBV е потаен вирус, който използва ДНК метилация, за да се крие от имунната система и остава вътре в натрупаните помнещи В клетки. EBV напада самите помнещи В клетки (лимфоцитите), след което ги препрограмира и поема контрол над техните функции. Това скорошно изследване показва, че EBV прави това чрез процес, който включва миниатюрни протеини, наречени транскрипционни фактори.

Съществуват приблизително 1600 транскрипционни фактори, които функционират вътре в човешкия геном. Всяка отделна клетка използва някои от тях, за да се превърне в това което е и да отговаря и да се адаптира към своята среда. Транскрипционните фактори регулират човешката генна експресия. Тези протеини на транскрипционен фактор непрестанно се движат по поредиците на човешкото ДНК като включват и изключват конкретни гени и така гарантират, че клетките действат както се очаква от тях.

Обаче, когато транскрипционните фактори променят функцията си, нормалните действия на клетката също могат да се променят, и това да доведе до заболяване. Изследването показва, че EBNA2 транскрипционният фактор от вируса на Епщайн-Бар помага да се промени начина на действие на В клетките, и как тялото реагира на инфектираните клетки.

Освен това, изследването показва, че седемте на пръв поглед несвързани заболявания всъщност споделят еднакъв набор от анормални транскрипционни фактори, всеки от които е бил повлиян от EBNA2 протеина на EBV. Тези свързани с EBNA2 гроздове от транскрипционни фактори се прикрепят в специфична пропорция на генетичния код, причинявайки повишаването на риска от едно от тези седем заболязвания.

21 ефикасни естествени лека за лимфома

В крайна сметка, транскрипционните фактори, които регулират човешката генна експресия вече не са човешки, след като когато EBV инфектира клетките, той прави свои собствени транскрипционни фактори, които от своя страна засягат човешкия геном и повишават риска от някои заболявания.

Макар че е плашещо да мислим за това как така наречените „спящи” вируси могат да изменят човешката генна експресия, изследователите се надяват, че новооткритото разпознаване на специфични транскрипционни фактори, свързани с EBV инфекциите ще отвори нови пътища на изследване, които могат да ускорят усилията за откриване на лекове. Всъщност вече са известни множество съединения, които могат да блокират някои от високо рисковите транскрипционни фактори.

EBV и автоимунните заболявания

EBV е вероятен фактор в развиването на автоимунно заболяване заради високото си глобално присъствие и способността си да живее вътре в В лимфоцитите. Той също така променя имунния отговор на гостоприемника вероятно, за да го направи по-податлив на вируса, и спира програмираната клетъчна смърт (апоптоза). Изглежда, че  EBV може потенциално да генерира автоимунни отговори и автоимунни заболявания.

Изследвания показват високи вирусни товари от активен EBV в голяма част от пациентите с различни автоимунни заболявания, които включват:

 • Синдром на Сьогрен
 • Ревматоиден артрит
 • Системен лупус еритематозус
 • Автоимунно чернодробно заболяване
 • Автоимунен тироидит

Силна връзка показва свързаност между EBV и тези автоимунни заболявания, но не достатъчно, за да посочва само EBV като абсолютната причина за тях.

Подход на функционалната медицина за лечение на множествена склероза

EBV и рака

Според Американското раково общество, EBV инфекцията повишава риска от назофарингиален рак, рак в областта в задната част на носа. Той също така повишава риска от някои видове бързо растящи лимфоми като лимфом на Бъркит. Той може също така да е свързан и с лимфом на Ходжкин, както и в някои случаи с рак на стомаха.

EBV инфекцията се свързва с различни видове рак при хората, произтичащи от епителните клетки, лимфоцитите, и мезенхималните клетки.

Хроничният EBV не се повлиява от антивирусни лекарства

Хроничният EBV не се повлиява от типичните никлеозидни антивирусни лекарства и учените посочват причината: антивирусните агенти действат като блокират ДНК полимеразата, която спира вирусната репликация вътре в клетките. Хроничната EBV инфекция не се нуждае от ДНК полимераза, за да се репликира сама.

Следователно, съществуващите противовирусни агенти нямат никакво въздействие върху хроничната EBV инфекция. Няма лекарства за отърваване от EBV, както и не съществуват ваксини, които да помагат за предпазването ни от него.

Конвенционалните медицински лечения се фокусират основно върху справяне със симптомите, свързвани с EBV инфекцията и почти нищо повече.

Обаче, има натурални алтернативи, които не само се целят в EBV, но също така действат в подсилването на отслабената имунна система, която позволява на вируса да се развихря.

Кои са те вижте във втората част на статията тук.

Д-р Джей Дейвидсън

Прочетете също:

Епщайн-Бар вирус: Oт целувките до хроничните заболявания и рака, билки и добавки

Епщайн-Бар вирус: Oт целувките до хроничните заболявания и рака, билки и добавки

Още 3 начина да победим коронавируса

Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 1

Естествени убийци на паразитите, 9 билки

32 признака за гъбичен свръхрастеж в тялото и кои храни го убиват

12 симптома на атака на „свободните радикали”

Доказано: Този лек убива Ешерихия коли и други вредни бактерии! (рецепта)

Източник:

https://drjaydavidson.com/epstein-barr-virus/

Снимка: Takara Bio

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *