Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Обикновената коприва можем да считаме за мъжка билка поради въздействието, което тя има върху простатата. Макар че и жените имат полза от копривата, някои от по-ефикасните свойства на билката се свързват със здравето на простатата.

nettles3

Какво представлява обикновената коприва?

Копривата (Urtica dioica) е билка с противовъзпалителни и диуретични свойства и с дълга история на употреба при проблеми с уринарния тракт и с артрита. Тази комбинация от полезни свойства поставя парещата коприва почти начело на списъка от естествени лекове при проблеми с простатата, които включват уголемена простата поради доброкачествена простатна хиперплазия, простатит и инфекции на уринарния тракт.

Копривата е получила името си от факта, че по листата и стъблата й има мънички косъмчета, съдържащи дразнещи кожата химикали. Обаче, ако косъмчетата докоснат болезнено място на тялото, те могат да намалят изпитваната вече болка.

Когато стане дума за проблеми с простатата, някои мъже прибягват към здравословните свойства на копривата.

Коприва и проблемите с простатата

Ето само някои изследвания на преимуществата на копривата:

  • Общо 558 мъже с доброкачествена простатна хиперплазия са участвали в двойно-сляпо, плацебо-контролирано изпитание, в което те взимали или коприва или плацебо ежедневно в продължение на шест месеца. В края на изследването 81 процента от мъжете, които взимали коприва казват, че симптомите, засягащи долната част на уринарния тракт са били облекчени. Едва 16 процента от мъжете в плацебо групата можели да твърдят същото. Симптомите, засягащи долната част на уринарния тракт включват капене, прекомерна честота на уриниране, спешни позиви за уриниране, нужда от често уриниране през нощта и болки при уринирането.
  • Хранителна добавка, съдържаща комбинация от коприва, соево масло и авокадо била използвана в изследване, включващо мъже с доброкачествена простатна хиперплазия и със симптоми, засягащи долната част на уринарния тракт, които освен това били на път да се оперират. Половината мъже пиели естествената хранителна добавка, другата половина не пиели нищо. В края на шестте месеца мъжете, които взимали коприва казали на изследователите, че имат подчертано подобрение в потока на урината, подобрен начин на живот и по-малко нужда от ставане през нощта, за да уринират. Мъжете казали също, че не са почувствали каквито и да било значими странични ефекти.
  • Какво става когато се комбинират коприва и сау палмето, друга билка, позната с това, че помага на здравето на простатата? Две изследвания изучават тази комбинация на лечебни билки при близо 700 мъже с доброкачествена простатна хиперплазия. В единия експеримент, мъжете, които взимали коприва плюс соу палмето съобщили за значително подобрение на симптомите, засягащи долната част на уринарния тракт в сравнение с мъжете, които взимали плацебо. В другото изследване лекарството за доброкачествена простатна хиперплазия финастерид (Проскар) било съпоставено с билковото лекарство. Мъже и в двете групи усетили сходно облекчаване на симптомите, но мъжете, които взимали комбинацията с коприва понасяли лечението по-добре от мъжете, които взимали финастерид.
  • Най-скорошното изследване на коприва и простатата идва от Индия, където изследователите оценявали последиците от билката върху мишки с доброкачествена простатна хиперплазия, причинена от тестостерон. След 28 дни учените съобщили, че на база на уринарните фактори, тежестта на простатата, нивата на специфичния за простатата антиген и изследването на простатните жлези на животните, копривата „може да се използва като ефикасно лекарство в лечението на доброкачествената простатна хиперплазия.”

Ако искате да помислите за взимането на хранителна добавка с коприва или на лекарствена формула за простатата, съдържаща коприва, първо се консултирайте с личния си лекар. Копривата се свързва само с епизодични леки странични ефекти като обрив, задържане на течности и разстроен стомах.

от д-р Джио Еспиноза

Източник: Easy Health Options, Stinging Nettle And Prostate Health, 21 February 2013

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *