Защитният механизъм на неточните спомени

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

memory_2

Паметта ви е гъвкаво умение. Вие поемате информация за приятелите и живота си и я смесвате с неща, които вече помните. Когато запомняте нещата погрешно (като пропуснете да платите сметка), нещата могат да се усложнят неприятно. Въпреки това, британски учен твърди, че може да е добре да запомняте нещата грешно.

„Фалщивата памет изглежда си е изградила лоша слава”, казва психологът Марк Л Хао от университета Ланкастър в Англия.

Хао смята, че ‘илюзиите’ на паметта са се развили в мозъка заради полезни еволюционни причини. Според него, неверните спомени ни помагат да запазваме психическия си баланс и ни помагат в решаването на проблемите. Хао казва също, че тъй като нашият ум създава неверни спомени в себе си, те могат да са по-упорити от спомените за действителните събития.

Ползите от ‘неверните’ спомени включват:

  • Повече увереност, която може да изгради успеха ни. Ако си спомняте, че сте по-умели в даден спорт или игра, отколкото сте показвали в миналото, това може да подобри представянето ви в бъдеще.
  • По-добри взаимоотношения. Спомняйки си детството като по-щастливо, отколкото е било може да подобри доверието и интимността ви в зряла възраст.
  • Плацебо лекове. Ако вярвате, че дадено инертно лекарство е ефикасно, то може да ви помогне да оздравеете без страничните ефекти на мощните химически лекарства.

Според Хао, „Спомените, без значение дали са верни или неверни, могат да имат отрицателен и положителен ефект в зависимост от контекста. Главното е: Само защото даден спомен е неточен, това не го прави лош”.

Карл Лоу

Източник: It’s Good To Remember Things Wrong, 7 November 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/its-good-to-remember-things-wrong/

Снимка: bigthink.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *