Ноктите ви знаят онова, което лекарят ви може би не знае

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

DCF 1.0

Като дерматолог, аз оглеждам състоянието на кожата – най-големият орган на тялото – и определям евентуалните болестни процеси, които биха могли да са причината за него. Ноктите са също продукт на кожата и могат да се окажат първото място, което показва признаци на болест в останалата част на тялото, преди лекарят ви да го знае. Ето за какво трябва да следим…

Какво казват ноктите за здравето ви

Ноктите ви са изградени от същия материал като кожата (и косата) – протеин, наречен кератин. Следващите по-долу състояния на ноктите могат да се окажат първите предупредителни признаци за хранителни недостици и/или за проблеми в общото ви здраве. Те включват:

Цвят

1.   Бледите нокти: Могат да показват недохранване, анемия, проблеми с кръвообръщението в сърцето/крайниците, заболяване на черния дроб или конгестивна сърдечна недостатъчност. Изчистването на всякакви недостици на В витамини и желязо може да спомогне за решаването на този проблем. (Но първо трябва да си направите изследвания, за да сте сигурни че имате недостиг(ци) на В витамини и желязо!) Ако не се получи, може да се наложи преглед при лекар, който да потърси по-сериозни проблеми.

2.  Белите нокти: В повечето случаи белите нокти – когато почти целия нокът е бял – с линия под формата на тъмен ръб близо до върха на нокъта може да е маркер за хепатит (възпаление на черния дроб). Ако имате такива нокти, ще е добре да изследвате функцията на черния си дроб за изключване на хепатит. Но има и други заболявания, които могат да причинят бял нокът както е описан по-горе, като например постоянното боравене с голи ръце с някои химикали.

3.  Жълти нокти: Ноктите ви са като кожата ви и като бялото на очите ви. Те могат да придобият жълтеникав цвят при увреждане на черния дроб. Най-често срещаната причина за жълти нокти обаче е гъбична инфекция на ноктите и/или заобикалящата ги кожа. Жълтите нокти може също да показват заболяване на щитовидната жлеза, диабет, заболяване на белите дробове или псориазис.

4.  Сини ноктиТова състояние почти винаги показва липса на кислород поради неправилно оросяване на крайниците. Инфекции на белите дробове като пневмония или тежък бронхит могат да са причината за синкавия цвят на ноктите. Освен това, някои заболявания на сърцето биха могли да причинят оцветяването на ноктите в синьо. Когато забележа това при пациент с дерматологични оплаквания, винаги го пращам отново при лекаря му по вътрешни болести за кардиологичен преглед.

5. Черен цвят под ноктите: Това състояние може да бъде причинено от удар с чук при забиване на пирон. Дърводелците често имат такива травми. Пръстът под нокътя кърви и засъхналата кръв почернява. Цветът ще се разнесе след време. Дори и да сте ударили ноктите си, не е зле да отидете на дерматолог или на лекар, тъй като това може да е индикация за меланома – смъртоносен рак на кожата

6. Червени линии под ноктите: Това са линии кръв или разкъсвания от кръвоизливи, които може да са индикатор за заболяване на сърцето.

 Структура на тъканта/формата на ноктите

1.  Вертикални вълни/ямки: Това състояние на ноктите почти винаги съпътства псориазис или други възпалителни заболявания на кожата . Кожата под нокътя може да е също да е обезцветена или червено-кафява на цвят. Обаче, ако вършите много работа с ръцете си без да носите ръкавици, това увреждане на повърхността може да е и от ожулване или от удряне на ноктите в твърди повърхности.

2.  Пукнатини, цепене, лющене: Такива нокти обикновено се срещат при гъбична инфекция на нокътя (особено ако те са също така жълти на цвят). То може също така да е индикатор за заболяване на щитовидната жлеза, при което ноктите стават крехки и лесно се чупят. Ако ноктите изглеждат така, дерматолог би следвало да определи дали става дума за гъбично заболяване.  Ако не това е причината, можете да отидете на интернист за тестове за функцията на щитовидната жлеза и на кръвта, за да се определи дали нямате заболяване на щитовидната жлеза (било то засилена или снижена функция).

3.  Зачервена, подута гънка на нокътя: Възпаление на кожата при гънката в основата на нокътя може да е просто индикатор за инфектирана кожичка от вършенето на много къщна работа без ръкавици. Кожата става суха и се напуква, което може да доведе до кървене и да се инфектира. Накисването на ръцете в топла вода за няколко минути и после втриването на овлажняващ антибиотичен крем в кожичките и слагането на памучни ръкавици може да спомогне за излекуването на инфектираните, възпалени кожички. Когато работите за в бъдеще у дома си непременно слагайте дебели пластмасови ръкавици с памучна подплата. Вижте и точка 4 по-долу. Това състояние може понякога да е индикатор за лупус или за друго възпалително заболяване на съединителната тъкан. Вероятно ще имате и други по-добре изразени симптоми, но лекарят ви може да направи тестове, за да определи причината.

4.  Нащърбени, нагризани, назъбени нокти: Това обикновено безобидно състояние на нокътя може да разкрива скрито тревожно разстройство. То може също да доведе до инфектиране на кожичките и на гънките на ноктите, които да изискват лечение с антибиотик. Лекуването на тревожното разстройство може да ви помогне да спрете обезобразяването на ноктите си. Продукти против гризането на ноктите също могат да помогнат. Ако често наранявате сухата кожа на кожичките/гънките на ноктите си, това може да се избегне чрез нанасянето на гъст, водоустойчив овлажнител и носенето на памучни ръкавици, за да може кожата да се овлажни.

5.  Вдлъбнати (като лъжица) нокти: Това са нокти, които имат вдлъбнатина в средата.  Те могат да са признак за хипотироидизъм (снижена функция на щитовидната жлеза) или на проблеми със сърцето.

6.  Нокти ‘бухалки’:  Това са нокти, които сякаш са излезли над леглото на нокътя и са станали по-кръгли и широки от нормалното. Това може да е признак на вродени сърдечни проблеми.

Не забравяйте че много от заболяванията на ноктите могат да бъдат излекувани чрез определянето на причинилите ги хранителни недостици, както и с носенето на ръкавици при вършенето на работа у дома и навън, или като спрете да гризете и наранявате ноктите си и/или кожата около тях. Други заболявания на ноктите могат да показват скрити проблеми със здравето като цяло. Периодичното внимателно разглеждане на ноктите може да ви даде сигнал че трябва да посетите дерпатолог или интернист.

Бъдете здрави,
Д-р Джей Бракфийлд

Източник: Healthy Answers, Your Nails Know What Your Doctor May Not, 30 January 2013

Снимка: handfacts.wordpress.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *