5 трика за здрави зъби, които няма да чуете от зъболекаря си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

teethandgums

Грижата за зъбите е нещо повече от просто да ги поддържате бели. Тя поддържа останалата част от вас здрави. Тя дори предотвратява сърдечни заболявания.

С огласяването на още и още изследвания става ясно, че бактериите в устата могат сериозно да повлияят на останалата част от тялото. Тайната за поддържането на сърцето здраво може да е чистата устна кухина.

Но миенето на зъбите с четка и почистването им с конец може да не намаляват риска.

И ако използвате обикновени, купени от магазина паста за зъби и продукти за устна хигиена това наистина не е достатъчно. Всъщност, тези продукти могат да са вредни. Повечето продукти за хигиена на устната кухина съдържат съмнителни съставки—като флуорид.

Индустрията на продуктите за орална хигиена печели по $35 милиарда на година, защото повечето хора са убедени, че флуоридът е задължителна съставка.

Флуоридът се предполага, че прави зъбите по-силни и усмивката по-блестяща. Но той не показва полза по отношение на хигиената на устната кухина след осем годишна възраст. Има дори доказателства, свързващи флуорида с по-нисък коефициент на интелигентност и с репродуктивни увреждания. Наречете ни луди, но ние не мислим, че на тубите с паста за зъби би следвало да се споменава за свързване с контролните органи при отравяния.

Използването на естествени марки паста за зъби, избягването на флуорид и почистването на зъбите с конец е добро начало. Но ако искате да имате възможно най-здравите зъби и най-блестящата усмивка, ето 5 трика, които никога няма да научите от зъболекаря си.

1. Активен въглен:

Всички искаме зъбите ни да са бели. Но избелването на зъбите е опасно и скъпо. Вместо това използвайте активен въглен. Звучи налудничаво. Това е нещото, което филтрира водата и даже се използва като противоотрова в спешните отделения.

Но то е и малко познато избелващо зъбите средство. Активният въглен извлича токсините и неприятно оцветяващите зъбите танини от устата. И което е по-важно, той може също да предотвратява стигането на тези токсини до сърцето. Не използвайте обикновен въглен. Купувайте активния вид въглен, който е на капсули. Отворете една капсула и изсипете съдържанието върху намокрена четка за зъби. Натъркайте зъбите си и оставете въглена да постои няколко минути. Да, вашите зъби ще станат много, много черни. Но това не е завинаги. Изплакнете ги обилно с вода.

2. Кокосово масло:

Това средство също е доста странно. Но действа. Кокосовото масло притежава някои много чудодейни свойства за здравето. То има антимикробно действие, което е чудесно за лечението на малки рани и кожни заболявания. Това се отнася и за устата ви. Използването на кокосово масло вместо традиционната вода за уста се нарича жабурене с масло – процес, който убива бактериите естествено. Кокосовото масло убива стрептококи и кандида, които причиняват развалянето на зъбите, възпаление и вторични инфекции в тялото. Това са вредни микроби, които нямат място нито в устата—нито в сърцето ви. Жабурете устата си със супена лъжица нерафинирано кокосово масло в продължение на около 15 минути и сами ще се уверите в ползите. Накрая изплювайте маслото.

3. Витамин D3:

Знаете че слънчевият витамин укрепва костите и поддържа баланаса на хормоните в тялото. Но той също така помага за предпазването на зъбите от разваляне. Преглед на 24 клинични изпитания между 1920 и 1989 година показва, че приемането на достатъчно витамин D3 снижава риска от развалянето на зъбите с 50 процента. Изследванията включват повече от 3000 деца в шест различни страни. Макар че ефикасността му е обект на спор сред зъболекарите, данните не лъжат. Храните като океанска сьомга, яйца и гъби са идеални източници на този витамин.

4. Пробиотици:

Пробиотиците могат да направят чудеса за хигиената на зъбите ви. Те дават на полезните бактерии онова от което те се нуждаят, за да убиват вредните бактерии. Вие искате да спрете вредните бактерии в крачка преди те да могат да стигнат до сърцето ви. Тези полезни бактерии са особено ефикасни в убиването на стрептококите, които са отговорни за кариесите. Пробиотиците са също толкова полезни и в справянето с лошия дъх и зъбния камък. Вземането на хранителни добавки с пробиотици ще ви помогне да поддържате червата и устната си кухина здрави. Ако се нуждаете от още помощ, можете да си закупите и пробиотични тоници за изплакване на устата.

5. Ксилитол:

Може би вече знаете, че ксилитолът е безопасна алтернатива на захарта. Но той не само удовлетворява любовта ви към сладкото—той всъщност предпазва. Използването на ксилитол вместо захар в храни и напитки ще предотврати оцеляването на стрептококите и на другите вредни микроби в устата ви. Можете също така да го поръсвате направо върху четката си за зъби. Това ще доведе до по-добър дъх и по-малко зъбен камък. И което е още по-добре, той може също така да спомогне за предотвратяване на сърдечно заболяване като държи бактериите под контрол. Уверете се, че купувате ксилитол, направен от кората на бреза, а не от ГМО царевица.

Следването на тези 5 стъпки може и да не направи посещенията при зъболекаря по-приятни… Но ще ги направи по-редки. Те също така ще поддържат зъбите ви силни и бели без да се излагате на флуорид.

Най-важното е че тези 5 трика могат да спомогнат за снижаване на риска ви от сърдечно заболяване. По-чиста устна кухина може да е първата ви стъпка към по-здраво сърце.

Източник: Institute for Natural Healing, 5 Weird Ways to Maintain Your Mouth, 15 November 2013

Снимка: www.seabuckthorninsider.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Горните съвети са за ваша информация и не са предназначени да заместят лечението на зъбите ви, ако се нуждаете от такова. Те са по-скоро начин да поддържате зъбите си здрави и да предотвратите честите посещения при зъболекар. Но не да ги заместят! При проблеми със зъбите винаги се консултирайте със зъболекаря си.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *