Как да ‘пипнем’ метаболизма си, за да сме здрави

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Five-Factors-Affect-Your-Metabolism

Когато чуем термина ‘бърз метаболизъм’, той обикновено е употребен за хора — често пъти по-млади — които сякаш могат да изядат каквото си пожелаят и колкото си поискат от него: Наслаждават се на сладки неща, пържени храни, прости въглехидрати и какво ли още не, без да имат грам тлъстина по себе си. Но само защото изглежда, че не качват килограми, това не означава непременно, че те са оптимално здрави. Те могат да изпитват същата снижена енергия, промени в настроението, замъгляване на мозъка, храносмилателно неразположение и други последици от нездравословните си навици на хранене, които с времето могат да се влошат.

Това е така, защото при истинското метаболитно здраве не може у вълкът да е сит и агнето цяло, така да се каже. Състоянието на метаболизма ви е повече свързан с цялостното ви здраве, отколкото просто с това колко тежите.

Метаболизмът е в основата на здравето. Той е сложна система, която пряко влияе върху това как клетките, тъканите и системите в тялото ви функционират и получават хранителните вещества, от които се нуждаят — като в същото време се освобождават от ненужното. Метаболитните процеси се свързани с най-важните аспекти на здравето ни, включително със сърдечносъдовото, когнитивното, възпалителното и имунното здраве.

В основни линии, добрият метаболизъм не означава, че не напълнявате, той означава, че вие се чувствате добре всеки ден, имате много енергия за ежедневните си занимания и сте в добро цялостно здраве. Лошият метаболизъм често означава обратното.

Точно както метаболитното здраве може да се повлияе от разнообразни фактори, редица признаци и симптоми могат да показват, че метаболизмът ви се нуждае от помощ. Ако не го направите, тези ранни признаци могат с времето да се материализират в метаболитен синдром и в опасната последица от него – диабет тип 2. Ако имате няколко от тези признаци редовно, време е да предприемете действия.

Широка талия

Какъв е размерът на талията ви? Прекомерните тлъстини в коремната област са едни от най-нездравословните мазнини и един от най-честите признаци за това, че може да е необходимо да подсилите метаболизма си. Ако сте мъж с талия от 102 см или повече или жена с талия от 89 см или повече може би е време да изследвате метаболизма си.

Умора

Чувствате ли се по правило съсипани, все едно сте на края на силите си. Чувствате ли се изтощени след ядене? Да ви се спи понякога след безсънна нощ, може да се очаква. Но ако сте често изморени с ниска енергия през целия ден — дори и когато сте спали добре през нощта — може би трябва да обвинявате метаболизма си за това.

Прекомерно потене

Потите ли се без никаква очевидна причина? Потенето когато е горешо или когато извършвате тежка физическа работа е нормално и здравословно.  Но ако обикновени ежедневни занимания като миенето на чиниите или изкачването до горния етаж ви карат да се потите, може да е необходимо да обърнете внимание на метаболитното си здраве.

Лошо кръвообръщение

Студено ли ви е през повечето време? Пръстите на ръцете и краката ви винаги ли са студени и позволяват ли студените ви ръце и стъпала лесно да заспивате? Когато се нараните, раната отнема ли дълго време да заздравее? Лошото кръвообръщение може да е признак, че метаболизма ви се нуждае от помощ.

Болни венци и зъби

Венците ви кървят ли когато си миете зъбите или ги почиствате с конец? Болят ли ви? Предразположени ли сте към образуването на кариеси? Все повече изследвания сочат към връзка между болните венци и хроничните заболявания като сърдечни заболявания, рак и метаболитни проблеми като диабет и метаболитен синдром.

Колко често ходите на зъболекар? Ако оралното ви здраве страда, метаболитното ви здраве може да се влоши според изследванията, показващи връзки между метаболитната дисфункция и периодонтита.

Поддържайте метаболитното си здраве

И така, открихте, че метаболизмът ви не е такъв какъвто бихте желали. Сега какво? Добрата новина е, че голяма част от метаболитното ви здраве може да се подобри с използването на насочена диета и промени в начина на живот.

Справете се със стреса

Силният стрес е виновник за метаболитния хаос. Той подхранва възпалението и увреждащите метаболизма хормони на стреса като кортизола. Опитайте се да включвате по 15 минути медитация към днения си режим. Освен това, когато чувствате, че нивата на стреса излизат извън контрол, спрете каквото правите за 20 секунди и дишайте дълбоко. Поемете три пъти дълбоко въздух като прибирате корема към гърба, за да изпразните диафрагмата напълно. Само едни 20 секунди – толкова кратък момент, че никой няма да забележи, че сте ‘си взели почивка’ през това време. Но то може да е достатъчно, за да успокои вас (и на метаболизма ви).

Физическа активност

Всякакви видове аеробни упражнения за сърцето помагат, както за подсилването на метаболизма ви, така и за снижаването на стреса (което несъмнено ще се хареса на хората, които обичат да вършат по няколко неща наведнъж).

Изследванията показват, че час и половина на седмица, прекарани в умерена физическа активност като бързото ходене, поддържа средния човек здрав (и по-дълго, ако искате да отслабнете). Освен това, изследванията показват, че по 10 минути от време на време вършат същата работа като 45 минутната тренировка, стига общото време за физически упражнения да е 90 минути или повече през седмицата. Това е облекчение за всеки зает човек; много по-лесно е да сместите 15 минутна разходка в обедната си почивка, отколкото да ставате час по-рано, за да ходите във фитнес залата.

Макар че леките упражнения за сърцето са важни, не забравяйте да включите и упражнения за изграждане на мускулите. Мускулите са по-активни от мазнините, така че повече мускули означава по-ефикасен метаболизъм. Изпробвайте различни начини за включване на трениране на мускулите в деня си. Правете прикляквания докато чакате да се сготви храната. Направете няколко лицеви опори, докато чакате банята да се затопли. Инсталирайте лост за набиране над вратата и всеки път когато минавате покрай него се повдигайте по един два пъти. Проявете творчество!

Здравословна храна

Лесен съвет за метаболизма: Яжте повече зелени зеленчуци, фибри и протеини. Яжте по-малко захар и прости въглехидрати.

Това само по себе си би следвало да е достатъчно, за да ви постави на пътя към метаболитното здраве, но не е трудно да поставите осъзнатостта си за храната на дори още по-високо ниво за постигането на повече жизненост и здраве.

Научете се да различавате полезните от вредните мазнини. Например: олиото за пържене, трансмазнините и всичко хидрогенирано са все вредни мазнини. Омегите, кокосът, авокадото, зехтинът, семената и ядките: Тези са полезните мазнини.

Включете зеленчуци под някаква форма във всяко ядене: Да, яжте зеленчуци дори на закуска! Опитайте да сложите в сокоизтисквачката спанак или къдраво зеле наред с плодовете, към които след това ще добавите и кисело мляко и се обзалагам, че дори няма да усетите вкуса на зеленажите (ако се опасявате, че ще ви е неприятен). Зеленчуците трябва да съставляват почти половината от всяко хранене.

Ако си падате по сладкото и не можете да се спрете, купете си ксилитол. Той изглежда, има вкус на, разбърква се и се пече точно като обикновената захар и има изключително нисък гликемичен индекс (което означава, че няма да изкара метаболизма ви извън баланс, както го правят рафинираната захар и царевичният сироп). И още един бонус, ксилитолът е всъщност полезен за зъбите и венците като допринася за здравословния бактериален баланс.

Хранителни добавки

Редица конкретни съставки могат да ви помогнат за балансирането на глюкозната и инсулинова функция и за поддържането на метаболитното ви здраве. Те ще регулират усвояването на мазнините и захарта, и ще намаляват желанието ви за сладки неща и нездравословни храни. Някои хранителни добавки са алфа липоева киселина, таурин, алгинати, извлечени от морски водорасли, хром, канела, листа от гимнема, корен от кудзу и лечебни гъби. (Тази информация е тема на нова статия, която скоро ще ви предоставим.)

Празниците наближават The holidays are just around the corner. При толкова много сладкиши и лакомства наред с повечето време прекарвано вътре, това време от годината може за разстрои метаболизма и общото ви здраве. Бъдете подготвени със силна основа от добри навици, които да поддържат метаболизма ви. И по този начин в процеса вие несъмнено ще се наслаждавате на по-доброто си физическо и психическо състояние.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Five Signs You Need To Support Your Metabolism, 15 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/five-signs-you-need-to-support-your-metabolism/

Снимка: fitness.popsugar.com.au

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *