Подлъжете ума си да намали желанието ви за солено и риска ви от инсулт

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

salt-hot

Вероятно вече знаете, че консумирането на твърде много натрий ви поставя в по-голям риск от хипертония, инфаркт и инсулт.

Има много научни изследвания, които подкрепят това твърдение…

Например: в изследване от 2015 година участваха 4500 души в Япония, които в началото бяха с нормално кръвно налягане. След проследяването на тези хора в продължение на три години и измерване на приема им на сол, около 23% (повече от 1000 от тях) развиха високо кръвно налягане.

Тези невероятни неща се случват когато ядете хималайска сол

„Защо толкова много обичам сол”?

Ако сте сред вида хора, които обичат солени храни, но знаете, че те са вредни за вас, ето чудесна новина. Може би вие не си търсите сами и умишлено инсулт всеки път когато похапвате чипс. Може и да сте наследили вкуса си към натрия.

Според изследвания от 2016 година, представени пред Американската сърдечна асоциация хората, които носят ген, познат като TAS2R38 имат повишена способност да усещат горчивината в храните.

Захарта убива, солта не

Изследователите провели изследването посочват, че също така има доказателства, че хората, които по-силно усещат горчивината може също да усещат и солта по-осезаемо и да й се наслаждават повече, което води до по-голямата й консумация.

Изследването анализира хранителните навици на участниците с ген TAS2R38, сравнявайки ги с онези, които нямат този ген. Заключенията им показаха, че хората с този ген е почти два пъти по-вероятно да консумират повече от препоръчителната дневна доза натрий.

И така, как да надхитрим генетиката и вкусовите си рецептори и да контролираме приема си на натрий?

Филипински лекар откри лек за диабета

Пикантните храни ни спасяват

Не всички хора обичат пикантни храни. Но нарастващи доказателства могат да ви насърчат да опитате да добавяте известна пикантност в храната си като начин за ограничаване на желанието ви да ядете солено и за стимулиране на цялостното ви здраве.

Наскоро публикувано изследване в списанието Hypertension (Хипертония) показва как пикантните храни могат да отклонят вкусовите ви рецептори от силното желание да ядете сол.

Сладко и солено за перфектен сън

Скенери на мозъка на участниците разкриха, че две области в мозъка – инсулата и орбитофронталния кортекс – биват стимулирани както от сол, така и от пикантно. Яденето на пикантни храни може да подми мозъка ви да мисли, че усеща солена храна и така постепенно да намалява силното си желание за сол.

Изследване в Китай проследи 500000 души на възраст от 30 до 79 години в продължение на седем години и откри, че онези, които ядат пикантни храни веднъж на седмица е всъщност десет процента по-малко вероятно да починат по време на изследването!

Но всичката тази пикантна храна няма ли да изгори устата ви? Да унищожи вкусовите ви рецептори?

Удивително: Морската сол може да замени шепа лекарства и помага при цели 15 заболявания!

Нищо няма да му стане на езика ви!

Има някои недоразумения относно яденето на пикантни храни. Много хора вярват, че много пикантните храни унищожават вкусовите рецептори. Това схващане вероятно се дължи на действието на химическото вещество капсаицин, активната съставка в лютите чушки.

Рецепторите на болка в езика реагират на това химическо вещество по същия начин както реагират на топлина, което е с временно изтръпване на езика и избягване на болката. Това кара много хора да вярват, че лютите чушки унищожават вкусовите им рецептори. Нищо подобно!

Лютите чушки са ефикасно оръжие срещу рака, казват немски учени

Преди да се впуснете стремглаво в лютото и да хвърлите люти чушки в яхнията, ето няколко съвета за добавянето на повече пикантност в храната ви по здравословен и приятен начин.

Започнете с малко количество. Вместо да започнете със сготвянето на най-лютата рецепта, която можете да намерите, започнете с добавянето на по няколко капки табаско или на щипка лют червен пипер в някои от любимите си храни.

Увеличавайте лютивината… бавно! След като свикнете полека с лютивината, опитайте да добавите повече. Може да добавите няколко нарязани люти чушлета (започнете с по-малко лютите сортове). Хапването от време на време на нещо люто, което ви изгаря устата е добре. Това е като да разтегнете мускул… няма как да не ви боли малко! Но не правете ястията си неприятно люти. Открийте точката на лютивина, която понасяте.

10 причини за детоксикация с лимон и кайенов пипер

Дръжте неща за потушаване на лютивината под ръка. Прясното мляко, сметаната както и други млечни продукти най-добре охлаждат след изяждането на нещо много люто. Това е така, защото капсаицинът е мастно разтворим, не водно разтворим. Ето защо, пиенето на вода не помага за облекчаването на горящата ви от лютиво уста.

Не прекалявайте. Колкото повече капсаицин поглъщате, толкова по-силна е реакцията. Така че действайте внимателно и бавно и вижте как понасяте малките количества. Ако непрекъснато изпитвате неприятни или болезнени храносмилателни реакции след внасянето на люто в храната си, то спрете. Тя не е подходяща за вашето тяло.

Това е най-лековитата сол на света, лекува повече от 20 заболявания

Внимавайте за неподозирани източници на сол

Може да си мислите, че като посолите храната си няколко пъти, това не е вредно, но взимате ли под внимание всичката сол, която вече се съдържа в храната ви? Повече от 40 процента от солта, която консумираме идва от тези десет храни, така че следете какво ядете:

  • Хляб и франзели
  • Колбаси и пушени меса
  • Пица
  • Прясно и обработено птиче месо
  • Супи
  • Сандвичи
  • Сирена
  • Спагети
  • Местни ястия като например руло Стефани с доматен сос
  • Снаксове като чипс, солети и пуканки

13 причини да ядем супер пикантна храна

Джойс Холман

 

Източник:

https://easyhealthoptions.com/mind-trick-reduces-salt-cravings-stroke-risk/

Снимка: goutandyou.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *