10 причини за детоксикация с лимон и кайенов пипер

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Lemon-and-Cayenne-Pepper

Преди няколко години диетата с лимони и кайен беше много популярна сред известните личности като „детоксикация” за отслабване. Диетата се състоеше само от вода с лимон, подсладена с мед и овкусена с кайенов пипер. С цел детоксикация се препоръчваше да се консумира само това в продължение на 10 дни. Диетата естествено водеше до бързо сваляне на килограми, но за повечето хора тя не носеше дългосрочни ползи.

Както е при повечето диети, по-неинвазивният подход често пъти е по-ефикасен в дългосрочен план. Свойствата на кайеновия пипер и на лимоните ги правят идеални за детоксикация на тялото когато се взимат в добавка към здравословен начин на живот. Водата с лимон, мед и кайенов пипер пита ежедневно предоставя множество ползи когато е част от здравословен начин на хранене.

Ето 10 причини за прочистване с вода с лимон и кайенов пипер:

Стимулира имунитета

Лимоните съдържат голямо количество витамин С, което стимулира имунната система. Кайеновият пипер съдържа капсаицин, съединение, което също предоставя стимулиращи имунитета свойства. Изследване от 1998 година, публикувано в списанието International Journal for Vitamin and Nutrition Research показва, че мишките, на които давали капсаицин имали по-добър имунен отговор от онези, на които не давали капсаицин.

Стимулира черния дроб

Комбинацията от витамините и минералите в лимона и кайеновия пипер помага за стимулирането на черния дроб и му предоставя правилния баланс от хранителни вещества за детоксикация от вредни субстанции като захар и алкохол.

Помага на храносмилането

Кайеновият пипер стимулира храносмилателната система и червата и облекчава газове, раздразнителен стомах и други храносмилатени проблеми. Лимонът също е естествен стимулант на храносмилателната система и помага за неутрализиране на киселинността на тялото. Пиенето на вода с лимон намалява киселините и киселинния рефлукс.

Защитава от бактерии

Кайенът и лимонът са мощни съюзници в битката с бактериите. Свойствата на лимоните и кайена са толкова силни, че те могат да се използват като антибактериални пречистващи средства. Пиенето на вода с лимон и кайен може да ви предпази от разболяване. Ако все пак се разболеете от инфекция, комбинацията от лимон и кайен може да спомогне за снижаването на симптомите.

Кръвно налягане

Кайенът стимулира кръвообращението, а това може да спомогне за поддържането на нормално кръвно налягане и може дори да се бори с често срещани сърдечни проблеми, които могат да доведат до сериозни заболявания. Кайенът действа като подсилва кръвоносните съдове, поддържайки ефикасен кръвоток и ниски нива на холестерола.

Бори се с глада за сладко

Лимонът има потискащи апетита свойства, които също така намаляват силното желание за сладки храни през деня. Кайенът подсилва метаболизма, който гори мазнините като в същото време потиска апетита. Комбинацията е върховният, безболезнен, спомагащ отслабването начин, който кара тялото да поддържа здравословно тегло и препятства преяждането.

Здрава лимфна система

Кайенът стимулира цялостното здраве. Той насърчава клетките да действат по-ефективно, а това не само подобрява кръвообръщението, но подобрява и здравето на лимфната система.

Възможни, борещи рака свойства

Лимоните и кайенът носят не само краткосрочни ползи, те може би имат и дългосрочни такива. Изследването от 1998 година откри, че капсаицинът притежава 22 противоракови свойства. В някои изследвания, приемът на капсаицин се свързва със снижаване рака на белите дробове.

Бори се с вируси

Лимоните и кайенът имат свойства, които спомагат облекчаването на леки вирусни инфекции, конкретно възпалено гърло. Лимоните подсилват имунната система, а кайенът съдържа съединения, които облекчават възпаленото гърло и намаляват конгестията, така че тази напитка е идеална за използване в сезона на настинките и грипа.

Лекува устата

Лимоните съдържат високи нива витамин С, който е ефикасен в битката с гингивита. Повечето възрастни страдат от липса на витамин С в храната, което може да причини гингивит и разпространение на бактерии в устата. Капсаицинът в кайеновия пипер се свързва със снижаване на зъбобола в множество изследвания.

Детоксикираща рецепта с лимон и кайен  

1 ч.ч. топла или гореща вода

1/2 лимон, на сок

1/4 ч.л. кайенов пипер

1 ч.л. мед или кленов сироп (по желание)

Ако все пак сте любопитни какво представлява пречистващата диета с дадената по-горе рецепта, бихте могли да я провеждате при нужда в рамките на един ден, например, по време на лунната диета. Щом усетите лек глад, забъркайте си напитката и я изпийте. Тя доста бързо притъпява глада. Ще трябва да пиете вода с лимон и кайен по минимум 6 пъти на ден, като идеалното количество е 8 – 12 пъти през деня. Непременно пийте и много прясна чиста вода през целия ден.

Иначе пийте водата с лимон и кайен ежедневно след ставане и ще се сдобиете с всички ползи, предоставяни от  лимоните и кайеновия пипер. Не препоръчваме екстремната диета с пиенето само на вода с лимон и кайен в продължение на 10 дни. Това не е здравословен начин за отслабване или детоксикация и не би следвало да е единственият ви източник на храна за деня. Балансирайте приема на детоксикиращата напитка със здравословен начин на хранене с много зеленчуци и плодове и за нула време ще се почувствате много по-добре.

Бренда Приди

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/lemon-water-and-cayenne-pepper-drink/

Снимка: stylesatlife.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *