Още двама виновници за замъгляването на мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tdy_trend_cronut_130523-490x367

Вчера говорих за въздействието на силно преработените храни в изтощаването на мозъка. И повярвайте ми, провежданите изследвания придават напълно ново значение на термина „стандартен американски начин на хранене”.

Всъщност, изследване откри, че яденето на бързи храни повишава риска ви от депресия с 40 процента. Но не става дума само за бургерите и пържените картофи, от които ще ви връхлитат ненадейно.

Същото изследване показа, че и хората, които ядат повече печени храни—като кроасани, понички, кронати (сладкиш комбинация между кроасан и донат – поничка) и гевреци—също е по-вероятно да се уредят с депресия. Което едва ли е учудващо, след като тези храни с високо съдържание на въглехидрати са чиста захар за тялото ви.

А захарта е токсична за мозъка. И най-вече за невротрофините ви. Тези протеини не само пазят от депресия. Те също така отблъскват оксидативния стрес и помагат за презареждането на мозъчните клетки.

И нищо чудно тогава, че въглехидратите ускоряват загубата на паметта. И то мащабно.

Изследване показа, че възрастните, които ядат много въглехидрати имат близо четворно по-висок риск от леко когнитивно увреждане в сравнение с хората, които ядат малко въглехидрати. И няма защо да казваме, че същата тенденция се отнася и за хората, в чиято храна има много захар.

Разбира се, след като захванахме една от любимите ми теми, нека направо преминем към още една от тях…

Ролята, която стомашните бактерии играят в това уравнение най-накрая получава някакво признание, поне на думи, от конвенционалния свят на медицината. Доказателствата сочат към пътека-трамплин—при която някои храни причиняват стомашна дисбиоза. Което води до възпаление. Което води до влошаващо се здраве на мозъка.

Това е нещо, което повтарям от години. Но традиционната медицина едва сега започва да разбира и оценява механизмите, които са замесени тук… Но изследванията определено показват връзка между причиняваното от храната „замъгляване на мозъка” и стомашната дисфункция.

В това има много смисъл, когато приемете, че стомахът ви е в основни линии вашият втори мозък. Той произвежда много от невротансмитерите, които ви правят щастливи. И ако не действа както трябва, то и вас не ви бива.

Пропускливите черва идват с много проблеми, от лошо усвояване на хранителните вещества до възпаление. Дори леката чувствителност към пшеничните притеини може да причини това заболяване. И много хора откриват, че елиминирането на зърнените храни напълно е единственият начин да започнат да се чувстват по-добре.

Така че, ако страдате от упорито „замъгляване на мозъка”, моля ви, опитайте да си водите дневник. Преглеждайте какво ядете дневно или на седмична база. И следете как се чувствате. Някои от моделите, които ще забележите могат да разкрият храна, която е проблемна за вас—било то глутен, друга зърнена храна, или някоя друга храна, която просто не ви понася.

И след като идентифицирате чувствителност към определена храна, моля ви… не се колебайте да я елиминирате напълно и завинаги. Дори ако мислите, че това ще ви направи живота труден. Защото аз ви обещавам—нещата няма да са толкова зле, колкото си мислите.

Истинска история: Бях на рожден ден преди две седмици. Във всички ордьоври имаше някакъв вид хляб. И разбора се, всички, с които бях все повтаряха ‘о, само днес ще си позволя”.

Разбирам, че всички сме се поддавали на този импулс понякога. (Само дето това със ‘само този път’ никога не се получава. Но, това е друга история.) Аз обаче устоях на изкушенията. И знаете ли какво се случи?

Главният готвач започна да подава ястия, които можех да ям. И не се наложи дори да помоля за това. Прекрасно, нали?

Съгласен съм, че истинският живот не винаги е коктейл с брилянтен кейтъринг. Но той ни учи на много неща. Да казваш ‘не’ наистина може да е лесно, ако си позволиш. А умственият—и душевният ви мир—винаги възнаграждават усилията ви в крайна сметка.

До следващия път,

Д-р Фред Пескаторе

Източник: Reality Health Check, Two more culprits behind chronic brain fog, 11 March 2014

Снимка: www.rosh1.co.il

Прочетете предишната статия: Две грешки в храненето унищожават мозъка

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

 

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *