5 пренебрегвани храни и добавки за предпазване на сърцето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tomato-sauce-3

Когато стане дума за справяне със сърдечно заболяване, повечето лекари направо не са в час и действат  съвсем погрешно. А това е много жалко, защото те си играят на хазарт с вашия живот.

Повечето ще ви кажат да ядете пълнозърнести храни и да избягвате мазнини, за да предпазите сърцето си. Те може също да ви кажат редовно да правите упражнения с ниска интензивност.

Именно тези съвети помагат за преждевременното пращане в гроба на милиони американци.

Вече знаете, че хранителен режим богат на зеленчуци, студеноводна риба, говеждо от хранени на паша животни и умерени количества плодове може да удължи живота ви с години. Но когато стане дума за борбата със сърдечни заболявания, има други решения, за които повечето хора дори и не подозират.

Ето 5 пренебрегвани храни и добавки за щастливо сърце.

1. Спирулина: Това може да ви се струва като нещо, което расте в някое блато. Но то е вид много елегантно водорасло. Спирулината съдържа повече качествени протеини на грам тегло от говеждото! Тя също така е заредена с бета-каротин и мастни киселини.

Изследванията показват, че тя снижава както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане с около 10 пункта след 6 седмици. Това й действие я прави по-ефикасна от 14 опасни лекарства на Биг фарма. А приемането само на един грам спирулина на ден може да снижи вредния LDL холестерол с 10 процента и то само в рамките на 12 седмици.

Лесно се намира като хранителна добавка на прах или таблетки в повечето магазини за здравословни храни или онлайн.

2. Маслото от крил: Вече знаете, че омега-3 мастните киселини в студеноводните  риби и рибеното масло могат да направят изключителни неща за сърцето ви. Те снижават възпалението, което е един от основните рискове за развиване на високо кръвно налягане и на сърдечни заболявания.

Но маслото от крил (скаридоподобен, ракообразен зоопланктон от разреда Euphausiacea) е повече от 10 пъти по-силно от обикновеното рибено масло. Изследванията откриват, че само по 300 мг от него приемани всеки ден снижават възпалението с над 30 процента за един месец.

Като допълнителна полза, маслото от крил съдържа астазантин, който е вероятно най-мощният съществуващ антиоксидант. Тази комбинация спомага битката със поставящото  сърцето ви в риск увреждане от свободните радикали.

3. Горски плодове: Разбира се, горските плодове са сладък начин за започване на деня. Но кое е още по-доброто? Те съдържат много фибри, пълни са с витамини и предотвратяват сърдечните заболявания.

Горските плодове съдържат силни съединения, наречени антоцианини. Именно те им придават ярките цветове, но тук не говорим само за красота. Антоцианините снижават риска от развиване на хипертония с 10 процента.

Горски плодове с високо съдържание на антоцианини са къпините, сините боровинки и малините. Можете да си набавите добро количество и от червеното вино.

hempseed

4. Конопено семе: Конопът може да се ползва с лоша репутация като братовчед на марихуаната. Но конопеното семе съвсем не е опасно. И със сигурност не е незаконно. Конопеното семе е отличен източник на протеини и съдържа здравословно съотношение на мазнини.

Повечето хора отписват омега-6 мастните киселини като вредни. Но нека не бързаме толкова. Всичко зависи от баланса. Опасно е яденето на повече омега-6 от омега-3 мастни киселини. Особено ако мазнините идват от обработени нездравословни храни! Но съотношението на мазнините в конопеното семе снижава риска от смъртност от сърдечно заболяване със 70 процента.

Конопеното семе има чудесен вкус на орехи, което го прави идеална добавка във всяка салата. Само по себе си то е също така доста добра храна за закуска или за леко ядене по всяко време на деня.

5. Домати: Може да не е първата храна, за която се сещате когато става дума за здравето на сърцето. Но ще трябва да промените мнението си. Доматите съдържат много ликопен. Този мощен антиоксидант снижава възпалението и оксидативния стрес, които причиняват сърдечни заболявания и инсулт.

Изследване на Харвардския университет откри, че при жени с повече ликопен в кръвта рискът от развиване на сърдечно заболяване е почти 50 процента по-нисък. Препоръчваме да готвите доматите леко. Това повишава бионаличността на ликопена в тях.

Необходими са само около 10 мг от него – това е половин чаена чаша доматен сос – на ден за предпазване на сърцето.

Горните може да не са в началото на списъка ви с храните, които ядете за здраво сърце. Но трябва да са. Добавянето на всяко от изброените предложения към храната ви е един от най-лесните начини да спомогнете предотвратяването на сърдечно заболяване без никакви усилия.

Източник: 5 Overlooked Ingredients for Preventing Heart Disease

http://institutefornaturalhealing.com/2013/12/5-overlooked-ingredients-for-preventing-heart-disease/

Снимки: www.sondibruner.com ; sl-si.facebook.com

Свързани статии:

Суперхраната спирулина в битка с тежките метали

Конопът спасява сърцето и света

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *