НАЙ-ДОБРИТЕ 7 хранителни вещества за зрението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Optician comp

Поддържайте зрението си ясно

Невероятно е в каква голяма степен животът зависи на зрението.

Като се започне от утилитарни дейности като четенето или шофирането… и се стигне до насладата от естетическата красота като лицето на любимия човек или огнен залез.

Ето защо е толкова важно да предпазваме зрението си от катаракти и от свързаната със стареенето дегенерация на макулата. Всъщност, ако започнете да го предпазвате още сега, вие никога няма да трябва да се притеснявате, че ще го загубите по-късно.

Един от най-добрите начини да предпазите зрението си е като давате на очите си хранителните вещества, за които те жадуват.

Ето най-полезните седем хранителни вещества за оптималното здраве на очите и препоръчителните дози.

Без значение дали сте късогледи, дългогледи или страдате от загуба на зрение, свързана с възрастта, тези хранителни вещества са доказали в стотици изследвания, че поддържат и дори подобряват зрението.

Най-важните 7 хранителни вещества за зрението

1. Витамин A – .375 мкг ретинол или 0.75 мкг бета-каротин

Скорошно изследване, публикувано в списанието Eating and Weight Disorders доказва, че нощната слепота не само, че може да се подобри—но на практика и да се излекува—с редовното приемане на доза витамин A. Изследването показва, че участниците с недостиг на витамин A и с нощна слепота са имали почти пълно възстановяване на нощното си зрение.

2. Витамин E – 5мкг d-alpha-tocopherol или 6,75 мкг dl-alpha-tocopherol

Този особено важен мастно разтворим витамин предпазва деликатната очна тъкан като подсилва кръвотока към капилярите на очите. В изследване, публикувано от алманаха  American Journal of Public Health, на 50 пациенти давали комбинация от екстракт от боривинките Vaccinium myrtillus и витамин E. Те изпитали подобрение на зрението с впечатляващите 97%.

3. Витамин C – 200 мг

Списанието The American Journal of Clinical Nutrition съобщи, че пиенето на витамин C може да снижи риска от катаракт с до 75%.

Друго, по-голямо изследване при по-възрастни жени в Бостън показа същите резултати. То доказа, че при приемане на 1000 мг витамин C, рискът спада с 80%. Витамин C действа и за поддържане здравето на макулата, която предпазва очите от прекомерната ултравиолетова светлина.

4. Рибофлавин (витамин B2) – 5 мг

Витамин B2 позволява на очите да се успокояват и премахва зачервяването, сухотата и сърбежа. Освен това, двойно сляпо плацебо контролирано изследване, публикувано в списанието Neurology показа, че високите дози рибофлавин снижават мигрените—пряко свързани с напрягане на очите—с до 50%.

5. Мед – 2 мг

Хората с перде на очите често казват, че им се струва, че сякаш гледат света през мръсен прозорец. Медта помага за предпазване от катаракти като поддържа лещите чисти и прозрачни.

6. Селен – 100 мкг

Този основен микроелемент предпазва очите ви като се бори с увреждането, нанасяно от свободните радикали. Той също така елиминира двойното виждане.

7. Цинк – 3 мг

И накрая, цинкът е доказал, че помага на очите да се фокусират при слаба светлина и за четене на дребен шрифт.

Няма спор, че зрението е невероятно ценно. Определено си струва да взимате тези хранителни вещества всеки ден, за да го предпазвате било то с храната или като хранителни добавки.

Източник: Vitamins for Eyes, 11 JULY 2013

http://www.losethebackpain.com/blog/2013/07/11/vitamins-for-eyes/

Снимка: www.foreignstudents.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *