Време е да си създадете навика, с който ще се изплъзнете на рака, инсулта и Алцхаймер

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

intermittent fasting

Започнах да включвам постенето в седмичния си хранителен режим и фитнес програма преди около една година. Подлагал съм се на множество дълги периоди на постене през годините, но логиката и практичността им винаги са ми убягвали…

Човек би постил за да прочиства и детоксикира тялото си, но какво става след това? Неизбежно повечето хора се връщат отново към старите си навици на хранене.

Исках да включа постенето по начин, който би ми осигурил последователни и доказани ползи за здравето по практичен начин, който да е също така непрестанен; и така започнах да практикувам нещо, наречено периодично постене.

За мен първите причини да започна да спазвам периодичното постене бяха пет:

 1. Генетично предразположен съм към рак на простатата;
 2. Имах сходно генетично предразположение към диабет тип 2, така че беше необходимо да контролирам нивата на кръвната си захар и да ги поддържам в нормален обхват;
 3. Имах силно изразена простатна интраепителна неоплазия през последните 12 години, която изследванията показват, че може да развие в рак на простата при 30% от мъжете;
 4. Исках нещо, което да спомогне за контролирането на инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1), който е маркер за рак на простатата, агресивно развитие на рака на простатата и други метаболитни заболявания; и
 5. Имам генетично предразположение към възпалителни разстройства, така че справянето с възпалението е важна част от програмата ми за физическа активност, начин на живот и хранене.

Ако сте чели книгата ми, ще знаете, че възпалението ме повали в кома с енцефалит, и едва не доведе до загубата на левия ми крак от остеомиелит, както и едва не ме уби с хроничен перикардит

Впечатлен бях също така и от противораковите ползи от постенето; особено, посредством лишаването на раковите клетки от една от основните съставки, от които те се нуждаят, за да оцеляват и процъфтяват – захарта.

Д-р Ли в беседи и изследвания ме убеди, че ако човек е в риск от рак на простатата или от други видове рак, то периодичното постене трябва да е фундаментална част на хранителната им и противоракова програма.

Постенето за мен няма нищо общо с отслабването, макар че постенето носи ползи за контролиране на теглото като активира горенето на мазнините, а не на въглехидратите като първостепенен източник на гориво/енергия за тялото. Лептин, хормонът, който регулира натрупването на мазнините, както и сигналите за глад, и герлин, друг хормон, който казва на мозъка, че тялото е гладно също се нормализират с редовното постене, така че това е допълнителна полза за хората, които искат да отслабнат.

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

И така, какво представлява периодичното постене?

Периодичното постене включва постене веднъж или два пъти на седмица на постоянна база, като човек не яде нищо за определен период от време.

Аз не ям в продължение на 24 часа веднъж или два пъти на седмица – от вечеря до вечеря. Периодичното постене е по-лесно да се прави последователно, а ползите за здравето от него превъзхождат крайностите на дългите постения, които вие довеждат до пълно изтощение, раздразнителност и недохранване.

Стотици изследвания на здравето, клинични изследвания и проучвания се провеждат за откриване ползите от периодичното постене (ограничаването на калориите), и те доказват че то:

 • Удължава живота;
 • Снижава вредния холестерол;
 • Снижава възпалението;
 • Изгражда мускулна маса, намалявайки тлъстините в тялото
 • Снижава стареенето на мозъка;
 • Снижава кръвното налягане;
 • Забавя процеса на стареене;
 • Естествено повишава човешкия хормон на растежа;
 • Снижава риска от хронични заболявания и инсулт;
 • Снижава риска от рак;
 • Снижава риска от диабет;
 • Въздейства положително на мозъчната функция при пациенти с деменция и болестта на Алцхаймер

Обратно на общоприетото мнение, периодичното постене не ви прави кожа и кости, нито ви кара да изпитвате слабост, не причинява замъгляване на мозъка, нито намалява енергията или пък либидото ви. Напротив, след периода на постене човек се чувства по-силен, мисли по-ясно, има повече енергия и като цяло е просто в по-добра форма! И това наред с всички останали ползи за здравето изброени по-горе!

Периодичното гладуване: пет причини да го прилагаме

Откакто спазвам редовно постене през последните 5 години:

 • Кръвната ми захар спадна до средно 90 mg/dl от преди това пред-диабетното ниво, което непрестанно беше над 110 mg/dl (като над 100 се счита за пред-диабетно ниво);
 • Тестостеронът ми се повиши естествено над 36% до ~900 ng/dl, който е в горната граници дори за 20-годишните (аз съм на 54 години);
 • Специфичният ми простатен антиген (PSA) се стабилизира и все още няма признаци, че силно изразената ми простатна интраепителна неоплазия се развива в посока на канцерогенно заболяване;
 • Телесните ми мазнини са 11-12%;
 • С-реактивният ми протеин (CRP) и другите възпалителни маркери паднаха под нормалния обхват.

Така че при всички тези положителни ползи за здравето, защо повече хора не практикуват периодично постене?

Ами съвременният човек обича храната, така че защо да се лишава от нея? Луди ли сте?

Но в случай че СТЕ склонни да се присъедините към мен и към милионите други, които сме убедени в доказаните ползи за здравето от периодичното постене, ето някои съвети, които да ви помогнат през първото (и надявам се още много) постения…

Яденето след нарушаването на диетата помага ли ви да отслабнете?

Подготвяне за постенето

Изберете ден, който ви върши работа на постоянна база. За мен това са вторниците. В този ден аз обикновено не тренирам и не ходя на фитнес.

Не преяждайте предишния ден като си мислите, че това ще ви помогне по-лесно да се справите с глада си през първия ден на пост. Не забравяйте, че последното ви хранене ще е вечерята предишната вечер преди постенето – и че няма да ядете отново до вечерята на следващия ден. Хапнете лека вечеря – за предпочитане вегетарианска – и се опитайте да избягвате месо и животински протеини. Яжте рано вечерта (за предпочитане преди 18:00 часа) и се опитайте да погълнете 25 процента по-малко калории от обичайно. Пропуснете десерта – не искате в тялото ви да се натрупа захар след като точно това се опитвате да контролирате по време на постенето си.

Самото постене

Събуждате се на следващата сутрин и вече сте гладни. Остават ви 12 или там някъде часа, през които да не ядете, така че „дръжте курса”! Когато усетя глад, моят трик номер 1 е просто да пия много течности; това ме кара да се чувствам сит. Пия вода и детокс чайове, но без кофеин или млечни продукти. Избягвайте плодовите сокове (наричани също „захарни бомби”), както и зеленчукови сокове.

Наблегнете положително на ползите от това че постите; а те включват повече енергия, усещане за лекота, по-голяма яснота на ума, и по-отморяващ сън. Ще преминавате през вълни на глад и номерът е да преодолявате тези изблици и да вървите неумолимо напред. Когато ви се прииска да ядете, изпийте чаша чай или пийте много вода – и се заемете с нещо, отидете на лека разходка, направете няколко йога упражнения/стречинг – така че да фокусирате ума си върху нещо друго, а не върху глада си. Избягвайте изморителните упражнения.

Също така не пийте хранителни добавки в дните на постене. Повечето хранителни добавки трябва да се приемат с храна. Пропускайте ги в този ден, освен ако не пиете лекарства и в този случай винаги се консултирайте с лекаря си.

Опитайте се да продължите постенето до колкото се може по-късно и не го използвайте като извинение за „ранна вечеря”. Яжте в същото време, в което сте вечеряли предишната вечер и хапнете нещо леко. Тялото ви жадува за силно питателни храни, така че не се тъпчете с вино и червено месо. Опитайте се да изядете 25% по-малко от онова, което ядете нормално. На мозъка му трябват около 20 минути да регистрира, че сте се нахранили, така че яжте бавно, яжте по-малко и заредете тялото със здравословни и питателни храни, които наскоро пречистеното ви тяло жадува!

Правете редовно безкръвна операция на тялото си без скалпел – срещу всички заболявания!

Възстановяване след деня на пост

Преживели сте постенето и е дошъл следващия ден. Не беше толкова зле, нали? Акцентът в случая попада върху нещо просто – не се връщайте към старите си навици. И експериментирайте като ядете по-малко през цялата седмица. С напредването на възрастта, особено за мъжете, вие губите мускулна маса, така че нетлъстите протеини се превръщат в по-голям процент от дневните ви калории. Но не се тъпчете с червено месо. Животинските протеини отнемат дни за храносмилане, така че не искате да претоварвате храносмилателната си система. Започнете да мислите за „лека и чиста” диета – по-малко храна, повече зеленчуци и повече растителни протеини и риба богата на омега-3 мазнини.

Като мен, надявам се и вие да започнете с нетърпение да очаквате деня, в който постите. Изобщо не е лесно, но с времето става по-лесно – и още повече след като започнете да усещате ползите от програмата. Отслабването е малка част от спазването на периодично постене, но все пак вие не спазвате програма за сваляне на килограми. Това е програма за начин на живот, който да ви помогне да се чувствате по-добре и да предотвратявате хронични заболявания. А моето мнение е, че си струва да посветите един ден от седмицата на това да се чувствате добре през цялата седмица.

от Крег Купър

Източник:

https://easyhealthoptions.com/weekly-habit-avoid-cancer-stroke-alzheimers/

Снимка: iStock

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *