Периодичното гладуване: пет причини да го прилагаме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаете колко важно за здравето е да се ядат правилните храни. Но и времето, в което ядем също е важно. Периодичното постене или гладуване (ПГ) може да предостави някои значителни ползи за здравето. Но преди да се уплашите от идеята за „гладуване”, има няколко важни неща, които искаме да споделим с вас. И да ви кажем, че то изобщо не е така болезнено или трудно, както вероятно си го представяте.

fasting-berry-break-20-7

Ето пет причини да опитате периодичното гладуване:

1. Подобрява здравето на мозъка:

Периодичното гладуване спомага за предпазването на мозъка от увреждане и болести. Един начин, по който то прави това е като стимулира неврогенезата. Това е процесът на създаване на нови мозъчни клетки. ПГ също така спомага за защитаването на невроните от оксидативно увреждане и отблъсква стареенето на мозъка. Това може да е особено важно за предпазването от дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

2. Снижава кръвната захар:

Изследване показа, че гладуването в продължение на 20 часа на всеки два дни подобрява усвояването на глюкозата с около 15% при здрави мъже след само две седмици.

Важно е да разберем, че тези мъже не са се отказали от храна с дни наведнъж. Те просто ядели в определени часове. Спазването на този хранителен режим спомогнало телата им по-добре да обработват глюкозата—важен фактор за предпазване от инсулинова резистентност. Но ако имате големи проблеми с контролирането на кръвната си захар, недейте незабавно да се впускате в спазването на драстичен протокол на периодично гладуване.

3. Гори телесните мазнини:

Целта не е да гладувате. Вие просто искате да ограничите обема работа, който метаболизмът ви трябва да върши в рамките на един ден. Клетките ви използват това време да изпълняват функции, които може да изостават… като окисляването на мазнините.

Изследване откри, че незасегнатите от затлъстяване участници са свалили до три процента от теглото си—и пет процента от телесните си мазнини—след ПГ през ден в продължение на 22 дни. Чрез планирането на храненията в определен прозорец, участниците успели да повишат способността на тялото си да гори повече мазнини за набавянето на енергия. И този ефект може да е дори още по-драматичен при хора със значително количество излишни телесни мазнини.

4. Бори се със стареенето:

Учените в изследване откриха, че периодичното гладуване може да повиши нивата на човешкия хормон на растежа с цели 1300% при жените. Мъжете в изследването повишили нивата си на ЧХР с 2000%. Човек се нуждае от ЧХР с остаряването за да поддържа чистата мускулна маса на тялото си. Но човешкият хормон а растежа може също така да спомогне и за намаляването на бръчките и на складираните в тялото тлъстини. Той може дори да стимулира либидото ви.

ПГ се различава от скъпите—и опасни—ширещи се в пространството противодействащи на стареенето „лечения”. То е безопасен начин за стимулиране на производството на ЧХР от страна на тялото ви. И това не означава, че просто ще изглеждате по-добре. Друго изследване разкри, че дори умереното ПГ може да помогне на хората над 65 годишна възраст да живеят по-дълго.

5. Предпазва сърцето:

Преглед на множество изследвания на периодичното гладуване заключи, че то помага в предпазването от сърдечни заболявания като подобрява липидните профили на кръвта и снижава появата на възпаление. То може също така да спомогне за спирането на оксидативния стрес, който допринася за развиването на сърдечни заболявания. Друго изследване проучи по-отблизо проблема с възпалението и откри, че ПГ може дори да спомогне за повишаването на съотношението между големите и малки частици на вредния LDL холестерол с 11% само за един месец.Колкото по-големи и „по-пухкави” са частиците на вредния ви LDL холестерол, толкова по-малка е вероятността да развиете сърдечно заболяване.

Най-добрият начин да започнете да изпитвате ползите от прилагането на периодичното гладуване е да спазвате 12 часов интервал между вечерята и закуската си. Той може да ви се струва дълъг… Но не е. Ако приключите с вечерята си в осем часа, не яжте нищо до осем часа на следващата сутрин. Ето колко е просто. След това можете да увеличавате промеждутъка на гладуването до 16—че дори и до 20 часа.

 

Източник:

http://institutefornaturalhealing.com/2014/06/five-reasons-to-try-intermittent-fasting/

Снимка: theberry.com

Прочетете още по темата:

ЕДНОДНЕВНАТА диета на Джош Безоуни

Двудневната диета, която действа

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *