Защо симптомите на Алцхаймер се обострят през зимата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Съвременната медицина обикновено игнорира това, че естествените фактори могат да упражняват дълбоко въздействие върху здравето ни. В по-голямата си част лекарите възприемат високотехнологични подходи превъзхождат натуралните алтернативи за всичко, всеки път.

Но ново изследване, проведено в Канада, Франция и САЩ откри „силна” връзка между сезоните и сериозността на симптомите, свързвани с болестта на Алцхаймер.

Съвсем разумно е някой най-накрая да започне да обръща внимание на сезонните цикли на здравето. Наистина, сезоните са солидна основа—и началото на диагноза и лечение—в традиционната китайска медицина, както и в аюрведическата медицина в Индия.

Дори в ранна Америка лекарите винаги отбелязвали времето от годината и метеорологичните условия в момента на смъртта на даден човек. Всъщност в Болницата на Пенсилвания—първата болница в САЩ—се водят дневници, отбелязващи всички извършени изследвания след смъртта още от създаването на болницата през 1762 година. И винаги отбелязвали климатичните условия в момента на смъртта.
Изглежда изследователите започват да обръщат такова внимание—отново—на това доколко сезоните въздействат на здравето…

Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък

Когато температурите паднат, това се случва и с паметта

За новото изследване учените анализират данни за 3400 души от Канада, Франция и САЩ (седемстотин от участниците страдали от Алцхаймер, а 2700 не).

Оказва се, че пациентите с Алцхаймер—както и здравите участници в изследването—се представили значително по-зле на познавателните тестове през зимата и в началото на пролетта.
Освен това, нови случаи на деменция и леко познавателно влошаване—временна диагноза, поставяна преди диагнозата за деменция—било 30 процента по-вероятно да се проявят през зимата и в началото на пролетта.

От друга страна, през лятото и в началото на есента и двете групи участници се представяли значително по-добре на познавателните тестове—показвайки подобрения в скоростта на обработване на информацията, запомнянето и концентрацията за мъжете и жените, които били пет години по-млади.

Освен това тези резултати останали непроменени дори след като изследователите контролирали други въздействащи фактори като физическа активност, депресия, сън и функция на щитовидната жлеза.

Започнете да снижавате риска си от Алцхаймер още днес с тези две стъпки

Изследователите може никога „да не видят светлината”

Докато четях цялото изследване ми стана ясно, че изследователите не разбират напълно защо времето от годината така силно въздейства на познавателната функция при хората, страдащи—и нестрадащи—от болестта на Алцхаймер.

Всъщност изследователите посочват една отвлечена подробност относно по-високите нива на определени тайнствени протеини, свързвани с познавателната функция в различните моменти от годината. Но това мнение напълно се разминава с голямата картина.

Напълно ясно ми е, че освен всички проведени предишни изследвания пациентите в това изследване показват драматично подобряване в познавателната функция през лятото и в ранна есен заради по-голямото си излагане на слънце, водещо до по-високи нива на витамин D.

Истинската причина за глаукома, диабет тип 3 и Алцхаймер, как да се предпазваме

Наистина, през лятото във всички части на САЩ, Канада и Франция слънцето е достатъчно силно, за да активира естественото производство в тялото на витамин D в кожата.

Плюс това, тялото може да складира този витамин, така че да е в наличност в началото на есента.

Но с настъпването на зимата и ранната пролет натрупаното количество витамин D обичайно се изчерпва—освен ако човек не пие витамин D като хранителна добавка през цялата година.

Както знаете, витамин D играе ключова роля във всички части на тялото—особено в мозъка.

Всъщност, предишни изследвания показват, че приемът на витамин D като хранителна добавка, заедно с други витамини, силно стимулира функцията на мозъка и на нервната система. Освен това, лечебни изпитания с витамин D и витамин E (още един мастно разтворим витамин) показват много по-добри резултати от прибягването към струващите милиарди долари лекарства за Алцхаймер на Биг фарма! Това е така понеже изследванията показват, че той действа като спомага снижаването на хроничното възпаление.

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Изследователите пропускат още една очевидна връзка

Направи ми впечатление също така, че пациентите в изследването живеят в Канада която е много на север, и във Франция, която всъщност е горе-долу на същата дължина като Нова Англия.

А сезонният недостиг на витамин D остава огромен проблем на тези. (Колкото по-далеч от екватора живеете, толкова по-вероятно е да имате недостиг на витамин D).

Така че изобщо не съм изненадан, че участниците страдат от такова екстремно влошаване на познавателната функция през зимата и в началото на пролетта, след като те вероятно страдат от недостиг на витамин D.

Ние също така знаем, че приемът на витамин D помага за предпазване и дори за излекуване на симптомите на друго дегенеративно заболяване на централната нервна система—множествена склероза (МС). Отново витамин D помага за предпазване от МС като снижава хроничното възпаление.

Освен това от десетилетия изследователите отбелязват, че хората, които живеят по-далече от екватора са с по-висок риск от заболеваемост от МС. Въпреки това, те продължават да преследват други неправдоподобни идеи относно причините за болестта.

Накрая, след 20 години на смехотворни дебати, дори традиционните изследователи днес приемат ключовата роля, която витамин D играе в предпазването от и лечението на МС.

Подход на функционалната медицина за лечение на множествена склероза

В крайна сметка, моите препоръки за витамин D остават същите на база на най-последната дума на науката…

Прекарвайте по 15-20 минути всеки ден на слънце без плажно масло от май до октомври когато слънцето е достатъчно силно, за да активира естественото производство на тялото на витамин D.

През цялата година пийте по 10 000 МЕ (250 мкг) витамин D. (Можете вече да намерите удобна течна форма комбинирана с мощния морски каротеноид астазантин).

Изследвайте нивото на витамин D в кръвта си всяка година. Препоръчвам да поддържате нивата си между 50 nmol/L и 75 nmol/L, като 100 nmol/L също е безопасна горна граница. (И не вярвайте на „фалшивата новина” на традиционните медии, че повишените изследвания на кръвта за стойностите на витамин D в нея е някаква голяма конспирация – прилагам отделно статията за витамин D: Вестник Ню Йорк Таймс игнорира науката зад този много важен витамин).

Тези три лесни препоръки за витамин D се отнасят за всеки—и най-вече за хората, страдащи от МС и болестта на Алцхаймер.

Ако пиете витамин D, трябва да взимате и… магнезий

Преди да приключа със статията искам да подчертая още нещо за болестта на Алцхаймер…

Както обясних през юни, нови изследвания откриха сериозна връзка между болестта на Алцхаймер и хроничното възпаление. Особено хроничното възпаление и стомашно-чревната флора (микробиома), (прилагам и тази статия на д-р Микоци по темата : Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък), средата в гастро-интестиналния тракт, където милиарди здрави бактерии (или пробиотици) процъфтяват.

Както се оказва, здравословните бактерии в стомаха и червата ви изпращат сигнали, за да активират клетките на имунната система в мозъка. Тези клетки на имунната система в мозъка след това „задействат” отговора на тялото към възпалението.

За щастие, можете на предприемете лесни стъпки, за да снижите хроничното възпаление и да подобрите здравето на стомашно-чревната си флора (микробиома си)—което от своя страна драматично ще помогне за снижаването на риска ви от Алцхаймер и от други хронични заболявания.

Винаги на страната на науката,

Д-р Марк С. Микоци, Ph.D.

Прочетете още:

Налтрексон в ниска доза, най-важното терапевтично откритие през последните петдесет години

Откритие налага пренаписването на учебниците по медицина

Живителният за мозъка и здравето плодов сок

Източник:
https://drmicozzi.com/why-alzheimers-symptoms-spike-in-winter

Снимка: foodmed.net

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *