Истинската причина за глаукома, диабет тип 3 и Алцхаймер, как да се предпазваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

glaukoma

Глаукомата е опасно заболяване на очите, от което всеки иска да се предпази. Тя е една от водещите причини за слепота в САЩ и се характеризира с анормално високо налягане вътре в очите. Години наред медицината смяташе, че проблемът е изолиран само в очите. Но нови изследвания показват, че това не е вярно — и тази информация може да ви помогне да се предпазите от това заболяване на очите.

Екип изследователи от Индия проучиха характеристиките на глаукомата и откриха, че това очно заболяване е забележително сходно с диабета. Някои от тези сходства включват различни молекулярни механизми, ролята на инсулина и леченията, които въздействат и на двете заболявания. Така че те направиха предположението, че глаукомата всъщност е диабет на мозъка.

В това има смисъл. Вече съм писал за връзката между диабета и болестта на Алцхаймер. Всъщност, все повече и повече изследователи днес приемат болестта на Алцхаймер за форма на причинен от храната диабет – диабет тип 3. По-рано мислехме, че има два типа диабет: типът с който човек се ражда (тип 1) и типът, който „пипва” или диабет тип 2, който се проявяваше в зряла възраст, докато не започна да мори и деца.

Идеята, че болестта на Алцхаймер може да е диабет тип 3 съществува още от 2005 година, а връзката между вредния начин на хранене и Алцхаймер става все по-убедителна. От друга страна, някои изследователи днес наричат болестта на Алцхаймер „церебрална глаукома”, защото очите са всъщност продължение на мозъка. Това е лошата новина. Добрата е, че като спрете газираните напитки, поничките, обработените меса и пържените храни, това може да ви позволи да запазите ума и очите си здрави, докато тялото ви не ви изневери.

Добрата новина в случая също така е, че днес знаем как да лекуваме повечето случаи на диабет. Има много начини на излекуване на това заболяване. Можете да накарате диабет тип 2 да изчезне с храна, физически упражнения и хранителни добавки. Първата стъпка е да ядете малко въглехидрати, обработени захари и плодове с високо гликемично съдържание. Фокусирайте хранителния си режим върху зеленчуци. След това взимайте хранителни добавки, които да ви помогнат да снижите кръвната си захар и нуждата си от инсулин. Те всички са съсредоточени върху свалянето на кръвната захар.

Въпросът сега опира до това дали снижаването на кръвната захар ще излекува глаукомата? Науката още не е доказала това. Има известни факти, че леко занижената кръвна захар може би кара ганглийните клетки на ретината да функционират по-добре. Но това е краткосрочно решение. Когато клетките станат резистентни на инсулин поради прекомерната захар, това може от полезно да се превърне във вредно.

Макар че науката не е доказала, че снижаването на кръвната захар предпазва от и лекува глаукома, за това съществуват множество ненаучни доказателства. Много хора са открили, че могат да лекуват очни заболявания като дегенерация на макулата и дори тежкото увреждане на роговицата, наречено кератоконус. За тези заболявания няма известни лекове. Обаче, хранителен режим, основаващ се на растителна храна без никаква захар или въглехидрати лекува тези заболявания. Така че има известни доказателства, че той ще действа и при глаукомата също.

Като наблюдаваме нарастващите изследвания по темата, предпазването от глаукома вече е възможно. Трябва да снижите кръвната си захар. Храната и движението са доказани методи за това. Съществуват и ефикасни билки за снижаването на кръвната захар като горчив пъпеш, куркума, гимнема и амла, пиенето на които може да ви помогне да снижите кръвната си захар, а съответно и да победите тези опустошаващи очите заболявания. Списък на билки за сваляне на кръвната захар ще намерите тук

Стив Крьонинг

Източници:

Faiq, Muneeb A., Rima Dada, Daman Saluja, and Tanuj Dada. “Glaucoma – Diabetes of the brain: A radical hypothesis about its nature and pathogenesis,” Medical Hypotheses, February 17, 2014.

http://opinionator.blogs.nytimes.com/2012/09/25/bittman-is-alzheimers-type-3-diabetes/?_r=0

Снимка: ritualdiary.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *