7 признака за недостиг на витамин D

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin_D-defficiency

След като полярните вихри вече отминаха, ние сме готови да свалим някоя и друга дрешка и да поемем пролетното слънце в тялото си.

И точно навреме, като се има предвид, че то е най-големият ни източник на витамин D, хранителното вещество, което е особено важно за здравето на костите, кожата и мозъка. Всъщност, ние си набавяме около 80 до 90 процента от витамин D от излагане на слънцето, казва д-р Майкъл Ф. Холик, професор по медицина, физиология и биофизика в Медицинския център на Бостънския университет, който от десетилетия изучава и пише за витамин D. „Проблемът е, че много от нас приемат, че ако се хранят здравословно, то те си набавят достатъчно от всяко хранително вещество”, казва той. Дори и най-добрите хранителни източници на витамин D не са заредени с големи количества от него: порция сьомга е добър избор с около 450 Международни Единици (11.5 мкг) витамин D на всеки 90 грама, според Националния здравен институт. А в чаша обогатен портокалов сок има само 3.4 мкг и само 3 мкг в чаша обогатено прясно мляко.

Прочетете още по темата: Витамин D и неговите удивителни ползи за здравето

Институтът по медицина препоръчва повечето деца и възрастни под 70 години да пият по 600 МЕ (15 мкг) витамин D дневно, а хората над 70 години да се стремят към 800 МЕ (20 мкг) дневно. Но Холик, заедно с Комисия на Обществото по ендокринология,  откриха, че до 1000 МЕ (25 мкг) на ден за децата и по 1500 до 2000 МЕ (37.5 до 50 мкг) на ден за възрастни са безопасни и ефикасни дози. (Тези препоръки са също така в безопасните горни граници, определени от Института по медицина).

Непременно пийте витамин D3 не витамин D2!

Без достатъчно витамин D, набавян от слънцето или храната децата могат да са в по-висок риск от рахит, омекване на костите, а възрастните, в по-голям риск от остеопороза. Недостигът на витамин D може да повиши и риска от високо кръвно налягане и от диабети тип 2, казва Холик.

Витамин D е жизнено важен за здравето на костите, кожата мозъка, но набавяте ли си достатъчно от него? Следват някои признаци, че може да се нуждаете от повече.

И така, за какво да следим, ако се притесняваме, че не си набавяме достатъчно витамин D? Ето няколко признака, че може да се нуждаете от повече витамин D.

Болят ви костите.

„Особено през зимата, възрастните с недостиг на витамин D усещат повече болки в костите и мускулите”, казва Холик, „а ставите им са малко по-схванати когато стават сутрин”.

Унили сте… често.

Витамин D изглежда подобрява нивата на невротрансмитера серотонин, казва Холик, което от своя страна повишава настроението. В малко изследване от 1998 година, здравите хора, на които давали хранителни добавки с витамин D през зимата съобщават за повече положителни усещания от хора, на които не давали витамин D. Обаче, по-голямо изследване при жени над 70 годишна възраст не откри значително подобрение в психичното здраве.

Минали сте 50.

С остаряването кожата просто не произвежда толкова витамин D като преди, а бъбреците започват да стават малко по-лениви в преобразуването на витамин D във формата, която тялото използва добре, според Американското раково общество. По-възрастните хора може също така да прекарват повече време на закрито според НЗИ.

С наднормено тегло сте или със затлъстяване.

Няма промяна в производството на витамин D при хората с наднормено тегло, но по-високата концентрация на тлъстини в тялото влияе на нивата на витамин D в кръвта. Това е така, защото витамин D е мастно разтворим, казва Холик, което означава, че колкото повече телесни тлъстини има в тялото, толкова „по-разреден” става той. Хората с наднормено тегло или затлъстяване може да се нуждаят от по-големи дневни дози витамин D за наваксване на този ефект.

Имате по-тъмна кожа.

Изследванията показват ясни демографски разлики в стойностите на недостици на витамин D. „Пигментът на кожата е естествено слънцезащитно средство”, казва Холик. Слънцезащитно средство с фактор 30 SPF намалява способността на кожата да произвежда витамин D с впечатляващите 97 процента, казва той. Човек с много тъмна кожа се нуждае от 10 пъти количеството излагане на слънце, от човек с много светла кожа, за да произведе същото количество витамин D.

Главата ви се поти като за световно.

Върнете се назад във времето с около един век и ще откриете как лекарите питат майките на новородените деца дали главите на бебетата се потят. Няма шега, казва Холик. „Това е един от първите и класически признаци за недостиг на витамин D”.

Имате стомашни проблеми.

Хората с болестта на Крон, цьолиакия или възпаление на червата може да са в по-висок риск от недостиг на витамин D заради начина, по който тези гастроинтестинални заболявания въздействат на усвояването на мазнините. При тези и други стомашни проблеми усвояването на мазнините може да е снижено, а това от своя страна снижава усвояването на мастно разтворимите витамини като витамин D, според НЗИ.

Как да си набавяме витамин D безопасно?

Холик казва „разумното излагане на слънце” е ключово, понеже производството на витамин D става само от незащитена кожа. Ако знаете, че е вероятно да изгорите леко след 30 минути навън без предпазно средство, стойте около 10 до 15 минути и след това се намажете, казва той. Излагайте ръцете си, краката, корема и гърба ако можете за максимално производство на витамин D. И помнете, че в зависимост от това къде живеете, тялото ви произвежда витамин D само през част от годината, което се дължи на ъгъла на греене на слънцето, продължава той, и то най-вероятно само от около 10 часа сутринта до 3 следобед по някаква причина.

Сара Клайн, Хъфингтън поуст

 

Източник:

http://www.everydayhealth.com/news/signs-you-may-have-vitamin-d-deficiency/

Снимка: funny-answers.picphotos.net

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *