Списък на снижаващи кръвната захар билки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

herbs-diabetes

В Аюрведа и в източната медицина билките често се използват за регулиране на кръвната захар. На запад това по-рядко се среща, но не е нечувано.

Механизмът на ефикасното стабилизиране на глюкозата на някои билки не е известен, и билките не действат еднакво добре при всеки – въпреки ненаучните и научни доказателства за тяхната ефикасност.

Ако страдате от диабет тип 2 и се интересувате от използването на билки като част от лечението си, правете това след консултация с лекар и под неговото ръководство. Хората с диабет тип 1 обикновено биват съветвани да не използват билки, понеже могат да се появят сериозни усложнения.

Билки които снижават кръвната глюкоза

Този списък на билки е взет от онлайн списанието на Американската асоциация за интегративна медицина.

Алое вера

Макар че това растение е кактусоподобно, то е всъщност част от семейство лилиеви. От 240-те вида алое само четири са известни с това, че имат хранителна стойност. Гелът от алое снижава нивата на глюкозата в кръвта според някои предварителни изследвания.

Американски женшен

Изследвания показват, че женшенът снижава нивата на глюкозата в кръвта при хора с диабет тип 2. Това може да се дължи на повишаването на чувствителността към инсулин на тъканите и/или на стимулирането на производството на инсулин.

Черна боровинка (Vaccinium myrtillus)

Черните боровинки се използват от хиляди години в Европа за лечението на диария. Тази билка също така съдържа силен антиоксидант, който повишава кръвообръщението в очите. В изследвания, черните боровинки снижават нивата на кръвната захар при кучета.

Горчив пъпеш (momordica charantia)

Ако искате да си наберете горчив пъпеш в природна среда, ще се наложи да пътувате до долината на Амазонка, Африка, Азия, Карибския басейн или Южна Америка. В Азия, Латинска Америка и Африка горчивия пъпеш понякога се нарича „растителен инсулин”. В тази билка има поне три съединения с регулиращи захарта свойства.

Бял живовляк

Люспите от семената на белия живовляк, когато се приемат орално или размесени с храна, значително снижават нивата на серумната глюкоза и на инсулина следобед при пациенти с диабет тип 2. Белият живовляк (псилиум) също така снижава нивата на общия холестерол и на вредния LDL холестерол при хората с хиперхолестеромия (висок холестерол).

Кора от канела

Изследванията показват, че канелата снижава холестерола и глюкозата в кръвта при хора с диабет тип 2. И съвсем мъничко количество може да има значителен ефект.

Дяволски нокът

Искрящите корени на дяволския нокът, растение ендемично за Южна и Централна Африка, снижават нивата на глюкозата в кръвта. Билката може да има също така пристрастяващото действие, свързвано с лекарства за диабет.

Сибирски женшен (елеутро)

Сред съставките в растението са полизахаридите, които укрепват имунната система и снижават нивата на кръвната захар в изследвания с животни. Като другите видове женшен, и сибирският женшен се счита за адаптоген, който укрепва и балансира тялото, така че то да може да се самолекува.

Сминдух (Trigonella foenum-graecum)

Около 80 процента от свободните аминокиселини на семената на сминдуха са 4-хидроксиизолеуцин. Тази аминокиселина стимулира инсулина, но само в присъствието на умерено високи концентрации на глюкоза. Хората, които са алергични на соя, фъстъци или грах може да са алергични и на сминдух.

Джинджифил (Zingiber officinale)

Предварителни изследвания разкриват, че джинджифилът покачва нивата на инсулин.

Глюкоманан (корен от конджак)

Този корен е от семейството на сладките картофи и е с много високо съдържание на фибри. Той спомага за нормализирането на нивата на глюкозата и облекчава панкреатичния стрес.

Гимнема силвестре

Гимнемата е от семейство млечкови. На санскрит означава „унищожител на захарта”. Изследванията показват, че някои от екстрактите от това тропическо растение снижават кръвната захар и глюкозирания хемоглобин при диабет тип 1 и тип 2.

Свещен босилек (лют босилек, тулси)

Има известни доказателства, че екстракти от това растение снижават нивата на глюкозата в кръвта на гладно и следобед при хора с диабет тип 2.

Ямун или индийска къпина (Syzygium cumini)

Надали ще го знаете по име, но ямунът е тясно свързан с карамфиловото дърво. Растението идва от Индия и полуостров Малайзия. Лечебните свойства на кората на растението се използват в азиатската медицина за лечението на диабет, заболявания на далака, диария и възпалено гърло.

Кудзу

Макар и с родина Япония и Китай, кудзу расте добре и в южните Съединени щати. То съдържа антиоксидантни свойства и също така сваля кръвната захар и холестерола.

Панакс женшен (азиатски женшен)

Фактите сочат, че пиенето на панакс женшен снижава нивата на кръвната захар на гладно и хемоглобина при хора с диабет тип 2.

Кактуса бодлива круша (нопал) 

Сварените стъбла на сорта Opuntia streptacantha на бодливата круша – в единични дози – снижават кръвната глюкоза при хора с диабет тип 2. Не са известни резултати при продължителна ежедневна употреба. Други сортове на бодливата круша изглежда не въздействат значително на нивата на глюкозата.

Червено сандалово дърво (Pterocarpus marsupium)

В Индия тази билка е традиционно лечение, използвано за подмладяването на произвеждащите инсулин панкреатични бета клетки. Изследване върху нивата на глюкозата с плъхове показа, че червеното сандалово дърво действа толкова добре, колкото и лекарството метформин.

Стевия

Съединение в стевията, наречено стевиозид, снижава следобедните нива на глюкозата при хора с диабет тип 2.

Куркума

Смляната куркума – корен от семейство джинджифилови – е съставка в кърито. Куркумата снижава нивата на кръвната глюкоза като блокира ензимите, които преобразуват въглехидратите в глюкоза. Тази билка също така снижава холестерола.

Жаклин Маршал

Източник:

http://www.informationaboutdiabetes.com/lifestyle/lifestyle/list-of-herbs-that-lower-blood-sugar

Снимка: queenvannacreations.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *