Подсилете умствените си способности с непретенциозни билки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Добавянето на билки като магданоза и мащерката в храната може да ви помогне да подсилите умствените си способности благодарение на апигенина в тях. Апигенин е флавоноид в много билки като магданоза, мащерката и лайката, както и в някои други растения като целината и други зеленчуци.

apigenin-brainpower

Когато изследователите използват апигенин върху човешки стволови клетки в петри съд нещо забележително се случва – 25 дни по-късно стволовите клетки се превръщат в неврони (ефект, който липсва без наличието на апигенин).

Синапсите (или също наричани „синаптични връзки” са местата на свързване на две нервни клетки, състоящи се от микроскопични пролуки, през които протичат импулсите, разпръсквани от невротрансмитер) или връзките между невроните също така са „силни и по-сложни”, което е особено важно за затвърждаването на спомените, ученето и цялостната мозъчна функция.

Още за безценния магданоз: Магданоза и удивителните му ползи за храносмилането и не само

Изследователите отбелязват, че апигенинът се свързва с рецепторите на естрогена, които въздействат на развитието, съзряването, функцията и гъвкавостта на нервната система. Те пишат в списанието Advances in Regenerative Biology:

„… Като просто добавяме растителното съединение, наречено апигенин в човешките плурипотентни стволови клетки, те се превръщат в неврони след няколко дни. Ние също така забелязваме, че невроните правят по-сложни връзки помежду си след третиране с това естествено съединение.

Това заключение показва, че извличаните от растения флавоноиди могат да се използват като средство за производството на неврони в стъклен съд.

Освен това, след като флавоноидите присъстват в големи количества в някои храни, можем да предположим, че богатата на флавоноиди храна може да повлияе на формирането на неврони и на начина, по който те комуникират вътре в мозъка”.

Как помага апигенинът за израстването на нови мозъчни клетки?

Фактът, че апигенинът кара стволовите клетки да се превръщат в неврони е направо забележителен. Неврогенезата или способността на мозъка да се адаптира и да създава нови мозъчни клетки се знае че е повлияна от фактори в начина на живот, включително от физическата активност и начина на хранене.

Апигенинът може да е един от факторите в неврогенезата и може да обясни защо богатите на флавоноиди храни се свързват с нея. Според Университета Станфорд, антиоксиданти като флавоноидите стимулират неврогенезата не само в петри съдове но и в мозъците на гризачи.

Флавоноидите конкретно повишават неврогенезата в хипокампуса (частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет) на стресирани плъхове, вероятни чрез повишаване на притока на кръв към мозъка и/или чрез повишаване на нивата на протеин, наречен мозъчен невротрофичен фактор (BDNF). BDNF е удивително подмладяващо средство в няколко отношения.

В мозъка, BDNF не само защитава съществуващите мозъчни клетки, но и активира мозъчните стволови клетки да се преобразуват в нови неврони и ефективно кара мозъка да става по-голям.

Апигенинът се бори и с рака

Здравето на мозъка не е единствената причина да включваме повече богати на апигенин растения в храната си; това съединение изглежда също така мощно се бори с рака. Когато мишки с имплантирани клетки на особено смъртоносен и бързо растящ човешки рак на гърдата бяха лекувани с апигенин, раковият растеж се забави и туморите се свиха.

Още по темата: Целината ефикасно побеждава рака

Кръвоносните съдове, хранещи туморите също се свиха и ограничиха притока на хранителни вещества към туморните клетки, лишавайки ги хранителните вещества от които те се нуждаят, за да се разпространяват. През 2013 година апигенинът отново доказа, че блокира способността на раковите клетки при рак на гърдата да спират собствената си смърт.

Интересното е че съединението бе открито, че се свързва със 160 протеина в човешкото тяло, което показва, че то има широко обхватно действие върху здравето (за разлика от фармацевтичните лекарства, които обикновено имат само една точно определена цел). Изследователите обясняват:

„… За разлика от фармацевтичните лекарства, които се състоят от малки молекули и са предназначени да въздействат на точно определена цел, фитохимикалите в храните въздействат върху голям брой клетъчни цели с различни сходства, които, когато се комбинират, осигуряват очевидните им ползи за здравето”.

Апигенинът дори е доказано, че прави по-ефикасно лечението на рак на гърдата с лекарството паклитаксел (paclitaxel).

Още за апигенина: Факт или мит: Ефикасна ли е детоксикацията с магданоз и кориандър?

А според списанието International Journal of Oncology:

„Апигенинът доказано притежава забележителни противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства. През последните няколко години бе постигнат значителен напредък в изучаването на биологичното действие на апигенина на клетъчно и молекулярно ниво”.

Повишете апигенина в тялото си като ядете целина, магданоз и други

Апигенинът е най-изобилен в целината и магданоза, но се съдържа и в много други растителни храни като:

Ябълки
Лайка
Босилек
Риган
Естрагон
Кориандър
Градинска жлъчка
Броколи
Череши
Праз
Лук
Домати
Грозде
Чай
Боб
Ечемик

Добре е да знаем: Как да отглеждаме пресни билки през цялата зима и чайвс в градината

Именно на апигенина може да се дължи причината, поради която пиенето на чай от лайка снижава риска от рак на щитовидната жлеза с до 80 процента.

Хората си набавят апигенин най-вече чрез консумацията на съдържащи апигенин плодове и зеленчуци, макар че изследователите не са сигурни колко от ценното съединение се усвоява в кръвотока.

Някои от изследванията използват инжекции с апигенин, но човек също така си набавя биологично значими количества и чрез здравословно хранене.

В изследване от 2011 година изследователите отбелязват:

„Изглежда поддържането на минимално ниво на апигенин в кръвотока е важно за забавянето на появата на рак на гърдата…

Вероятно е добра идея да ядем по малко магданоз… всеки ден, за да си осигуряваме това минимално количество. Обаче, можете да откриете това съединение и в хранителни добавки на хапчета… ”

Както вече стана ясно, апигенинът се съдържа в множество плодове, зеленчуци и билки. Тук е добре да споменем още грах, артишок, вратига, карамфил, портокалов сок, сок от грейпфрут, алфалфа (люцерна). Количеството обаче значително варира. В глава целина, например, има 75 мг апигенин на килограм, докато в килограм моркови има едва 1 мг апигенин. Разбира се, малко хора могат да изяждат по килограм съдържащи апигенин зеленчуци на ден, и оттук следва важността от набавянето на този флавоноид под формата на стандартизиран екстракт.

от Д-р Джоузеф Меркола

Още за силата на мозъка: Мозъкът има бутон ИЗТРИЙ и ето как да го използваме!

Източник:

https://healthiertalk.com/common-herbs-could-boost-your-brainpower/

Снимка: Möbel & Garten

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *