Няколко добри причини за нарушаването на това съвременно табу от време на време

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

skip-daily-shower

Изследвания разкриват защо пропускането на ежедневния душ полезно

Всеки ден ли си взимате душ? В повечето дни? През ден? Идеята, че човек трябва да си взима душ всеки ден се приема за даденост в САЩ и в много други страни, но тази практика може всъщност да нанася вреда на тялото.

Съществуват някои много добри причини да пропускаме по някой и друг душ в седмицата.

Кожата ви ще е по-мека и по-малко суха

Хората харчат купища пари за да е кожата им мека, овлажнена и без бръчки, но ето ви идея, която нищо няма да ви струва: взимайте си душ през ден вместо всеки. Визмането на душ всеки ден, особено, ако използвате гореща вода, води до формирането на бръчки. По-рядкото взимане на душ позволява на кожата да запазва в себе си естествените си масла, и по този начин се остава по-мека и по-блестяща.

Същото се отнася и за косата! Мийте я през ден или само два пъти в седмицата и тя ще е по-силна и по-здрава, отколкото ако я миете всеки ден.

Ще задържате повече здравословни бактерии върху кожата си

Полезните бактерии са необходими не само за стомаха; те са особено важни и за най-големия ни орган – кожата. Полезните бактерии в тялото ни помагат да произвеждаме свои, естествени антибиотици, които да се борят с вредните бактерии на които се излагаме. Когато се къпем със сапун, ние отмиваме всичките полезни бактерии и оставяме кожата си незащитена.

Вземането на душ по-рядко оставя полезните бактерии на място по-дълго, за да поддържат кожата ни здрава. Макар че ръцете трябва да се мият често, за останалите части на тялото това просто не е необходимо.

Прочетете още: Суха кожа, 6 естествени здравословни решения за зимата 

Така избягвате вредните химикали и сапуните

Много шампоани, балсами и сапуни за тяло съдържат вредни химикали, които лишават кожата от естествените, съдържащите се в нея масла. Без защитата на тези масла, кожата ви по-лесно усвоява вредните химикали и токсини.

Те включват натриев лаурил сулфат, триклозан и всички синтетични химикали и аромати, добавяни за придаването на мирзма на сапуните. Конкретно триклозанът доказано разрушава хормоните и влошава алергиите и астмата.

Рецепти за домашен сапун: Как да си направим сапун у дома

Можете да миришете на себе си

Знаем какво си мислите: „Но аз се къпя, за да премахна миризмата”! Не говорим за миризмата, която кара хората да ви избягват в офиса. Има разлика между това да миришете неприятно и собствения ви естествен аромат или мускусна миризма, която много близките ви хора долавят.

Изследванията показват, че тази лична миризма е много важна що се отнася до избирането на партньор и при други социални взаимоотношения, а когато хората я отмиват през цялото време, те не могат да използват този важен еволюционен сигнал.

Още по темата: Защо да включим студения душ в деня си

Ако горе споменатите причини не са достатъчни да ви убедят да си взимате душ по-рядко, вие можете най-малкото да се придържате към следните указания за къпането за оптимално здраве и красота:

Използвайте органични, естествени продукти за миене. Домашно направените с любов винаги са най-полезните.

Използвайте топла, а не гореща, вода за да запазите част от естествените масла в кожата си непокътнати.

Не използвайте гореща вода, защото тя разтваря порите и това улеснява навлизането на вредните химикали от нея като хлор и флуорид и т.н. в тялото.

Избягвайте миенето на косата си всеки ден, понеже това изсушава прекомерно както скалпа, така и косата.

Не стойте под душа дълго (около 5-10 минути е достатъчно). Това отново помага за избягване лишаването на кожата ви от присъщите й естствени масла.

~The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/research-reveals-good-reasons-skip-shower/ !!!

Снимка: www.thaihealth.or.th

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *