7 причини да ядем повече кълнове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sprouts-1c3EFL.AuSt.13

Кълновете са покълналите стебълца с листенца на дадено растение, които току-що са изникнали от семенцата и току-що са се подали от почвата. Кълновете може и да са мънички, но те са заредени с хранителни вещества и носят много ползи в този етап на своя растеж.

Ето шест от многото причини, поради които е добре да ядем повече кълнове

Кълновете са богати на ензими

В мъничките кълнове има повече ензими, отколкото в зрелите плодове или зеленчуци. Ензимите позволяват на тялото да извлича повече витамини, минерали и други хранителни вещества от храните, които ядем и спомагат храносмилането и цялостното добро здраве.

Кълновете повишават витамините

Кълновете повишават съдържанието си на витамини с до 20 пъти от първоначалната им стойност само няколко дни след като са покълнали.

Кълновете съдържат качествени протеини

Калцият и магнезият се свързват с протеините в семената и ги правят по-лесно усвоими и използваеми от тялото.

Кълновете са с високо съдържание на фибри

Фибрите се свързват с мазнините и токсините в тялото и помагат за изхвърлянето им от тялото. Фибрите също така пренасят мазнините бързо през тялото и предотвратяват тяхното усвояване от стените на тънките черва.

Есенциални мастни киселини

Тялото ви не може само да произвежда омега-3 и омега-6 мастни киселини, но яденето на повече кълнове е чудесен начин да си ги набавяте. Няколко от ползите от тези мастни киселини са спомагането на развитието и функционирането на мозъка и нервната система и спомагане в регулирането на правилната дейност на щитовидната и надбъбречната жлези.

Способност да предпазват от рак

Яденето по 100 грама кълнове на ден може да помогне за предпазване от рак. През 1997 година изследователи от унуверситета Johns Hopkins откриха, че кълновете на броколи съдържат 50 пъти повече борещи рака полезни свойства от самото броколи, заради много по-високото съдържание на сулфорафан в тях.

Прочетете още: НОВОТО СТАРО ЧУДО: СУЛФОРАФАН

Кълновете съдържат фитоестргени

Кълновете от детелина и алфалфа съдържат фитоестрогени, наречени кауместани. Кауместаните се свързват с потенциалната си помощ в предпазването от симптомите на менопауза, остеопороза, рак и атеросклероза.

Тези заредени със сила малки кълнове ни предоставят толкова много хранителни ползи и са така лесни за отглеждане, че би било грехота да не се възползваме. Когато ги отглеждате сами, непременно си набавяйте органични семена, ядки, боб, както и несъдържащи глутен семена от житни растения.

Ето няколко стъпки, които да ви помогнат в отглеждането кълнове:

  • Измийте семената и ги отцедете в цедка.
  • Сложете семена колкото да запълнят 1/5 от буркана. По-добре е да използвате по-малко количество в буркана, за да не мухлясат семената.
  • Залейте семената с вода със стайна температура. Напълнете буркана догоре и го покрийте с мрежа или памучна кърпа.
  • Оставете буркана на кухненския плот като внимавате да не е на пряка слънчева светлина и оставете семената да киснат в продължение на 8 до 10 часа.
  • Отцедете водата през мрежестия капак или тензуха. Отворете буркана и налейте студена до хладка вода да покрие семената, след което добре разтръскайте буркана, за да ги изплакнете. Отново вържете мрежата/тензуха върху буркана и отцедете водата отново.
  • Сложете буркана на тъмно място. Изплаквайте и отцеждайте семената по два пъти на ден. Важно е да ги поддържате влажни.
  • Растежът обикновено започва след два или три дни, така че внимателно следете развитието им.
  • След около 4 или 5 дни кълновете трябва да са готови за употреба.
  • Изплакнете ги и ги отцедете, след което ги оставете да съхнат върху хартия около 8 часа.

И кълновете са готови за ядене!

Още информация за отглеждане на кълнове у дома можете да видите тук

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/7-reasons-to-eat-more-sprouts/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150403

Снимка: www.tri-cityherald.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *