Здравите бели дробове се свързват с по-бавно стареене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Поддържането на здравето на белите дробове, като човек не пуши, движи се и се храни правилно, се свързва с по-лесно решаване на проблемите на стареенето, казват учени от САЩ.

          breathing2

Водещият автор Чарлс Емъри, преподавател по психология в Държавния университет в Охайо, заедно с колегите си анализира данни от шведско проучване, което проследява здравните показатели на участниците в продължение на почти две десетилетия.

Техният анализ, публикуван в списанието Psychological Science, разкрива, че снижената пулмонарна (на белите дробове­) функция може, със стареенето на индивида, да доведе до намаляване на способността на мозъка да решава проблеми и да обработва информация  – два вида на ‘флуидната’ когнитивна функция на мозъка.

„Логичното заключение от това е, че всичко, което можете да направите, за да поддържате функцията на белите дробове би следвало да е от полза и за флуидната когнитивна функция”, каза Емъри в изявление. „Редовните упражнения и спирането на пушенето биха били два основни начина за предпазване. Хранителните фактори и снижаване излагането на замърсители в околната среда също играят роля”.

pollution-air

Емъри каза, че заключението предлага вникване в процеса на стареенето при хората. Една теория за стареенето е, че всички функции се забавят с еднакъв темп, но това изследване показва, че някои аспекти на функционален срив допринасят за промяна на темпа на срив в други части на тялото.

„Това се отнася до по-важния въпрос: Кои са процесите, участващи в стареенето?” казва Емъри.

Юнайтед прес интернашънъл 

Източник: Life Extension, Daily News, Good lung health linked to slower aging, 10 September 2012

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, променяте, нито да използвате статиите и материалите в сайта Здрави всеки ден за каквато и да е публична или търговска цел. Можете да споделяте тази статия във вида, в който е, както е взета от нашия сайт като упоменете, че тя първо е публикувана в zdravivsekiden.com.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *