НОВОТО СТАРО ЧУДО: СУЛФОРАФАН

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cruciferous

Храната може да ви излекува, така както лекарствата не могат да го направят. Защо? Защото телата ни са се развивали в продължение на милиони години благодарение на храната. Храните са природният начин на лечение, възстановяване и подмладяване. Те оздравяват тялото без опасни странични ефекти.

Има една поговорка в естествената медицина: „За всяко познато на хората заболяване, има страна където то на практика не съществува.” При японците има по-нисък процент сърдечни заболявания. В източна Индия рядко се разболяват от болестта на Алцхаймер. На какво се дължи това? На храната.

Или да прерифразираме древната мъдрост: Храната лекува, храната убива.

Сулфорафанът е изотиоцианат, съдържащ се в голяма концектрация в кръстоцветните зеленчуци като броколи, брюкселко зеле, карфиол и зеле. Преглед в боря от октомври 2008 година на бюлетина Cancer Letters отбелязва, че няколко изследвания показват, че яденето на кръстоцветни зеленчуци снижава риска от развиване на някои видове рак, особено на рака на дебелото черво и простатата. Противораковата сила на сулфорафана се свързва с неговата способност да спира група чернодробни ензими, които преобразуват молекули като нитрозамините в активни канцерогени. Освен това, сулфорафанът се казва, че намалява оксидативния стрес.

И така, какво толкова прави сулфорафанът?

БОРИ СЕ С ИНФЕКЦИИТЕ В СТОМАХА

Хеликобактер пилори е бактерия, която инфектира лигавицата на стомаха, причинявайки хронично възпаление. При повечето хора, които страдат от инфекция, причинена от H. pylori не се проявяват никакви симптоми, но някои от тях развиват болезнени язви. Резултати в японско изследване, огласени в априлския брой от 2009 г. на  списанието Cancer Prevention Research показват, че консумирането на 70 г кълнове от броколи на ден в продължение на два месеца намалява инфекцията от H. pylori при хората. Въздействието на сулфорафана върху инфекция от H. pylori се приписва на действието му на антиоксидант, което предотвратява възпалението.

БОРИ СЕ С РАКА

Към ноември 2010 г повече от пет клинични изпитания изследват активно противораковото действие на сулфорафана. Статията в бюлетина Cancer Letters съобщава, че в изследвания с животни и в лабораторни експерименти сулфорафанът показва няколко противоракови действия, включително предотвратяване на растежа на раковите клетки в допълнение към това, че блокира ензимите, активиращите канцерогенни образования в черния дроб.

НАМАЛЯВА УВРЕЖДАНЕТО НА СЪРЦЕТО

Изследване в януарския брой от 2008 г на списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry съобщава, че сулфорафанът предпазва от увреждане на сърцето при плъхове. Активно клинично изпитание през април 2010 г оценява последиците от консумацията на броколи с висока концентрация на сулфорафан върху здравето на хора като положителни.

С две думи суфорафанът е чудодеен фитонутриент.

Съединението е вкусната естествена ‘умна бомба’, която УБИВА ЕДИНСТВЕНО РАКОВИТЕ КЛЕТКИ

Този невероятен фитонутриент предлага ново естествено оръжие в борбата с рака.

Изследователите го хвалят като научно откритие, което предлага истинска надежда за предпазване от и побеждаване на рака.

И ново научно изследване доказва за първи път как сулфорафанът може селективно да набелязва и убива раковите клетки като в същото време не закача здравите клетки. Тези заключения са сензационни с това, че доказват потенциалната употреба на силфорафана в предпазването от и лечението на рака.

Наричат го още ‘Светия граал’ в лечението на рака

Селективното насочване към и убиване на раковите клетки е светият граал на лечението на рака.  Ето защо учените са развълнувани от факта че сулфорафанът предлага потенциал за драматично подобряване на традиционните лечения на рака които увреждат здравите тъкани наред с туморите.

Сулфорафанът действа като блокира ензим познат като хистон деацетилаза или HDAC. Това са семейство ензими които въздействат на ДНКто и играят роля за това дали някои гени биват задействани, като например гените, подтискащи туморите. Спирането на действието на HDAC помага за възстановяването на нормалната клетъчна функция и предпазва от опасни мутации които водят до рак.

Така че ако искате да се предпазите или да лекувате рак, насочете се към броколито или към другите кръстоцветни зеленчуци.

Мелиса Лингор-Смит
Източник: SULFORAPHANE BENEFITS, 28 November 2010

http://www.livestrong.com/article/320101-sulforaphane-benefits/;

Cancer Cells Killed By Eating This?…

http://www.doctorshealthpress.com/video/fd/index_od.php?sb=EASYHTH&date=09132013

Снимка: celine-saloumi.blogspot.com

Прочетете още статията: 100 пъти по-силни от броколито

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *