Антибиотиците и суперустойчивите бактерии, някои съвети

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

superbugs2

Помните ли старата история за човека, който ‘оправял’ проблема с петната по тавана с пласт боя. Всеки път когато избивали петната, той минавал още един пласт и решавал проблема… за още няколко месеца.

Разбира се, таванът на човека след време паднал и унищожил дома му.

Поуката от историята е, че не можете да оправите даден проблем като прикривате предупредителните знаци, показващи че имате проблем. Ако не премахнете причината, никакво количество ‘боя’ няма да накара проблема да изчезне.

Какво общо има това с вас? Всичко. Защото именно това се случва в цялата ни страна (САЩ бел пр.). И таванът ни наближава да падне.

Става дума за проблем, който ние ‘замазваме и прикриваме’ от години. И сега той убива по 23000 американци всяка година… и прави живота на много, много други окаян.

Проблемът е свързан с антибиотиците. Казано простичко, ние от години ги използваме твърде либерално. Сега бактериите, които се очаква тези лекарства да убиват стават резистентни към тях. И 2 милиона американци се инфектират с тези суперустойчиви бактерии всяка година.

Центърът за контрол на заболяванията (CDC) съобщава, че 18 от тези ‘суперустойчиви бактерии’ будят сериозно притеснение. А една – наречена C. difficile – праща четвърт милион души в болницата всяка година. 14000 от тях така и не се връщат у дома си.

Планът за слагане на край на тази ситуация включва предотвратяване на инфекциите, откриване на гадните бактерии и разработване на нови антибиотици. И по-внимателно използване на антибиотиците, с които вече разполагаме.

Това са все хубави идеи. И има конкретни стъпки, които можем да предприемем, за да помогнем…

  • Избягвайте антибактериалните сапуни. Изследванията показват, че те не са по-ефикасни от добрите старомодни сапун и вода така или иначе.
  •  Не притискайте лекарите да ви предписват антибиотици всеки път когато се разболете. Много инфекции са вирусни, а вирусите не се повлияват от антибиотици. 
  •  Ако лекарят ви смята, че се нуждаете от антибиотик, изпийте пълния курс. Иначе може да оставите най-упоритите бактерии – усложнявяйки проблема. 
  •  И разбира се, яжте органично месо.

Ако последното много ви озадачава,  не се притеснявайте. Повечето хора не осъзнават колко много допринася за проблема индустриалното земеделие.

През 2011 г, в Съединените щати са използвани около 3.5 милиона килограма антибиотици за лечението на болни хора. През същата година 13.6 милиона килограма са използвани в производството на домашни птици и месо. За да добиете представа за размера, това е приблизително общата тежест на 200 възрастни мъжки слона.

Всяка година.

Почти 2 от всеки 2.5 кг от продаваните в тази страна антбиотици се използват във фермите. Толкова много ли са болните животни? Не. Експертите изчисляват, че около 7.7 милиона килограма от тези антибиотици се използват за ‘суб-клинична употреба’.

Терминът ‘суб-клинична употреба’ е просто измислен начин да кажем, че те не се опитват да лекуват болни животни. Промишлените ферми използват тези лекарства за да предпазват животните да не се разболяват… или за да ги угояват по-бързо (страничен ефект при някои антибиотици).

За жалост, използването на ниски дози в продължение на дълго време е точно онова нещо, което помага на бактериите да станат резистентни. С други думи, промишлените ферми отглеждат ‘супер устойчиви бактерии’.

Когато купувате органично месо вие си набавяте месо от животни, които не са били лекувани с тези антибиотици. Така че не усложнявате проблема. Което може да ви спаси живота някой ден.

Ваш и все така в добро здраве,

Д-р Кенет Уолинър

Източник: Best Life Herbals, The Surprising Source of Many Drug Resistant Bacteria, 30 September 2013

Снимка: indiannugget.blogspot.com

 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *