Как да овлажняваме тялото си отвътре навън през студените месеци

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Moisture-inside-out

Ако живеете в студен и сух климат, знаете колко суров може да е той за кожата ви. Този вид време може да предизвиква сухота, сърбежи, лющене, напукване и набраздяване на кожата.

Проблемът започва когато кожните клетки започнат да губят естествените масла, които те произвеждат, за да задържат влагата в тялото. Именно тези масла поддържат кожата мека и гъвкава.

Но през зимните месеци, топлината на закрито изсмуква влагата от кожата. И ако сте като повечето хора, вие вероятно започвате да прекалявате като свръх компенсирате, за да се справите с проблема.

Суха кожа, 6 естествени здравословни решения за зимата

Може би си взимате по-дълги душове като си мислите, че можете да изтъркате всичките мъртви клетки от тялото си или, че водата ще възвърне влагата в кожата ви. Онова, което може да не осъзнавате е, че горещата вода и сапунът извличат дори още естествена мазнина от кожата. Душовете през зимните месеци винаги трябва да са кратки.

Може би, също така, вие се опитвате да се отървете от мъртвата кожа с ексфолианти. Но това само намалява естествената ви мастна бариера още повече. И освен това може да влоши състоянието на вече раздразнената ви кожа.

Освен това, съществуват всички тези лосиони, които са заредени с дразнители на кожата. Обърнете внимание, че ако не можете да произнесете названието на съставките в омекотителя си, по-добре е да го изхвърлите. Особено важно е да следите за наличието на сулфати, парабени, натриев бензоат, спирт и FD&C оцветители.

14 признака, че не пиете достатъчно вода

Овлажнявайте тялото си отвътре навън

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да облекчите сухата кожа през зимата е да си осигурите прием на достатъчно омега-3 мазнини. Колкото по-възрастни ставате, толкова по-важни са тези мастни киселини за здравето на кожата ви.

Това е така, защото кожните ви клетки изтъняват с възрастта. Така че вероятно губите влажността от кожата си през цялата година. Добавете студеното и сухо време през зимните месеци и поддържането на кожата ви овлажнена се превръща почти в мисия невъзможна.

Обаче, омега-3 мастните киселини стимулират функцията на кожните клетки. Те действат като проникват през мембраните на кожните клетки в по-външния кожен слой. Това от своя страна помага на кожните клетки да задържат повече вода, което пък поддържа кожата по влажна и еластична.

Ако вече пиете хранителна добавка с омега-3, може да се наложи да увеличите дозата през зимните месеци, за да поддържате тургура на кожата гладък и овлажнен.

За остър ум, добро настроение и младост в живот без рак и високо кръвно можете да разчитате на омега-3 мазнините

Най-добре е да потърсите хранителна добавка с рибено масло, съдържаща масло от прясно уловена дълбоководна морска риба. И добавката трябва непременно да е молекулярно дестилирана и изпитана за чистота (т.е. да не съдържа живак). За най-добра полза, пийте по 4,000 мг на ден.

Още един начин за стимулиране способността на тялото да задържа вода е като повишите нивата си на хиалуронова киселина (HA). Тя е естествено произвеждана от тялото като около половината от тази киселина в тялото се съдържа в кожата.

Това е важно, защото хиалуроновата киселина е основната молекула свързана с влажността на кожата. Това е така, защото киселината се свързва с водата и всъщност задържа вода, равна на до 1000 пъти теглото си!

Тази свързана с хиалуронова киселина вода след това влиза във вътрешния и външен слой на кожните клетки и тъкани, за да ги изглади и поддържа хидратирани.

Всъщност, пиенето на само по 120 мг хиалуронова киселина дневно може значително да подобри сухата кожа като увеличава съдържанието на влага в нея с около 45% до 50%. Пиенето на много вода може да подобри ефективността й като й дава повече вода, с която да се свързва.

5 натурални лека за сухата кожа през зимата

Кожата през зимата се моли за слънчевия витамин

Несъмнено, сухото и студено време разгонва фамилията на кожата. Но има и друг проблем, свързан със зимата, за който може би не знаете. Става дума за ролята, която витамин D играе за здравето на кожата ви.

Ако живеете на север, от октомври до март е невъзможно да си набавяте достатъчно витамин D. Така че е много лесно този витамин да се снижи в тялото до ниски нива през зимните месеци.

И знаете ли какво? Ако витамин D в тялото ви намалява, вероятно в кожата ви има по-ниски от средните нива, особено във външния слой на кожата. Причината за това е проста: витамин D регулира бариерата на кожата, която я предпазва от загубата на вода.

Взимайки предвид, че витамин D от слънцето се синтезира от кожата, то съвсем разумно е, че този витамин играе основна роля за здравето на кожата ви.

Пазете се от измамата, свързана с витамин D

Препоръчвам да пиете по 50 мкг (2000 МЕ) витамин D3 всеки ден. Ако ви открият недостиг, ще е добре да увеличите дозата на 125 мкг (5000 МЕ). Потърсете най-лесно усвоимата форма на витамин D3, наречена холекалциферол.

И едно последно нещо…

Когато стане дума за ежедневен овлажнител, не купувайте каквото ви падне. Купете такъв, съдържащ здравословни за кожата съставки като споменатите по-горе – всички те действат толкова добре и локално, за да поддържат кожата ви влажна и блестяща.

Други съставки, които също са ефикасни в предпазването на кожата от сухота са колаген, еластин, витамин С, алое вера и CoQ10.

4 лесни домашни лека за суха кожа и коса

И така, давайте на кожата си щедро от тези хранителни вещества редовно и я оставете да си върши работата както трябва.

Бъдете здрави,

Д-р Дейвид Блайуайс,

Източник:

Advanced Natural Wellness

Снимка: Clínica Carrasco

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *