Растението, което убива раковите клетки, спира диабета и стимулира имунната система

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bitter-melon

При споменаване на думата пъпеш, вие вероятно си представяте как в дългите летни дни на плажа или на терасата похапвате този сладък и хрупкав, ароматен плод.

Обаче, хората които живеят на Карибите или в Азия, вероятно се сещат и за горчивия пъпеш. Този странен плод прилича на краставица или на кратунка, но представлява една от най-здравословните храни на планетата.

Истинската причина за глаукома, диабет тип 3 и Алцхаймер, как да се предпазваме

Писали сме вече за това как горчивият пъпеш контролира рака. Днес ви предоставяме информация за още ползи за здравето, предоставяни от този почти неизвестен, но много полезен плод

Традиционни употреби

Горчивият пъпеш обикновено се използва в лечението на различни стомашни и чревни заболявания.
Те включват:

 • разстроен стомах
 • язви
 • колит
 • запек
 • глисти

Той може също така да се използва при камъни в бъбреците, висока температура, псориазис, чернодробни заболявания, болки при менструация и като поддържащо лечение при ХИВ/СПИН.

Горчивият пъпеш контролира рака

Лек за диабет

Изследвания показват, че съединения, открити в горчивия пъпеш имитират действието на инсулина. Те снижават кръвната захар като подсилват преноса на глюкоза в клетките и складирането на енергия в черния дроб и мускулите. Плодът подобрява инсулиновата чувствителност, глюкозната толерантност и сигнализирането за инсулин и може дори да стимулира отслабването.

Открития и развенчани митове в медицината, които ще разлюлеят света – 4

Употреба при пациенти с рак

Учудващото е че същите свойства на горчивия пъпеш, които го правят продходящ за диабетици, помагат и в убиването на раковите клетки.

Раковият център в Университета на Колорадо откри, че горчивият пъпеш спира метаболизирането на глюкоза от раковите панкреасни клетки. Това е ефикасно понеже раковите клетки се нуждаят от захар, за да оцеляват. Учените откриха, че ежедневната консумация на сок от горчив пъпеш снижава риска от рак на панкреаса с 60%.

Горчивият пъпеш също така има цитотоксично действие. Той съдържа протеин, инхибиращ рибозома (или RIP), който задейства апоптозата при раковите клетки на простатата. Той също така препятства разпространението на рака. Всъщност, мишките, на които давали екстракт от горчив пъпеш, имали 51% снижаване на пролиферацията на рака.

И тези изследвания не са единствени, след като Националният здравен институт (на САЩ) съобщава, че няколко отделни групи изследователи заявяват, че третирането с продукти на базата на горчивия пъпеш на редица линии на раковите клетки води до спиране на циклите на развитие на тези клетки и до апоптоза (клетъчната им смърт) без да засягат растежа на нормалните клетки.

Горчивият пъпеш показва положителни резултати също така при лечението на левкемия, рак на белите дробове, рак на шийката на матката, рак на гърдата и сквамозноклетъчен карцином (рак на кожата).

15 храни прочистват черния дроб след бурна нощ навън

Ратна Рей, Ph.D., професор по патология в Университета на Сейнт Луис (SLU) се надява да продължи да изследва употребата на горчивия пъпеш в лечението на рака. Кой знае, може би след няколко години на пациентите с рак ще се предписват сокоизстисквачки на мястото на химиотерапията.

Как да използваме горчив пъпеш
За здравите възрастни е препоръчително да не превишават прием от 60 мл горчив пъпеш на ден. По-високите количества ще причинят стомашна болка и диария. Деца под 18 г., бременни и хора, взимащи инсулин или хипогликемично лекарство могат да използват горчив пъпеш само под стриктното наблюдение на лекар.

Дивата краставица бори рак и диабет

Не-толкова-горчив сок от горчив пъпеш

Съставки:

 • 1 горчив пъпеш*
 • 3 ябълки
 • 2 стръка селъри
 • 1 краставица
 • 1 лимон

*Горчив пъпеш можете да намерите в повечето магазини за азиатски или здравословни храни.

Указания:

 1. Измийте плодовете и зеленчуците добре.
 2. Срежете горчивият пъпеш по дължина и го почистете от семената и „месото”.
 3. Почистете ябълките от шупела.
 4. Нарежете съставките без да белите кората им.
 5. Добавете хималайска сол и мед на вкус.
 6. Пуснете в блендера и се насладете на сока!

Разбира се, ако нямате горчив пъпеш, винаги можете да добавите към останалите съставки от плода на прах.

В магазините за здравословни храни ще откриете множество хранителни добавки и продукти с горчив пъпеш. Тях естествено приемайте според указанията на опаковката и/или на фармацевта. Винаги се консултирайте с личния си лекар или с лекуващия ви лекар, за да сте сигурни, че няма да си навредите, решавайки да се самолекувате.

Източник:

http://www.healthyfoodplace.com/plant-kills-cancer-cells-stops-diabetes-boosts-immune-system/

Снимка: Google Plus

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *