Как да се чувстваме по-малко уморени: 5-минутен ритуал за енергизиране на тялото и ума

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fatigue-5-steps

Ето какво можете да направите бързичко, за да изкарате успешно напрегнат ден когато енергията ви започне да се изпарява. Нищо не ни прави по-раздразнителни от това да се чувстваме изтощени и да се самосъжаляваме, така че използвайте следната поредност като ритуал за спасяване от хленченето, който ще ви върне във форма за оставащата част от деня.

Нещицата за спешно зареждане с енергия

 • Кутия салфетки
 • Спрей с минерална вода или спрей за лице
 • 1 – 2 шишенца с етерични масла – препоръчвам босилек или розмарин, и грейпфрут или лимон.
 • Малка твърда гумена топка
 • Пакет сурови бадеми и/или черен шоколад със 70 процентно съдържание на какао

Ако нямате тези неща, включете ги в списъка си за пазаруване и ги дръжте на едно място, например в кутия — така несесерът ви ще е готов винаги, когато ви потрябва. Всъщност, ако редовно изпълнявате този ритуал всеки ден, вие можете напълно да се предпазите от срив на енергията.

Повишете енергията си с тази заредена с кристали разкрасяваща вода

Рецептата за спешно зареждане с енергия

Минута #1: Кислород

1. Издухайте си носа, за да прочистите носните си пътища.

2. Напръскайте лицето си с минерална вода или с тонизиращ спрей.

3. Седнете с изправен гръб и сложете ръце върху коленете си.

Вдишайте колкото можете по-дълбоко и задържайте дъха си докато казвате тези три думи наум: здрав/а, способен/на, силен/на. Издишайте въздуха много бавно. Повторете четири пъти.

Защо действа: Когато забравяме да дишаме дълбоко, мъничките торбички в белите ни дробове, наречени алвеоли, стават мързеливи и остават празни като по този начин намаляват повърхността, необходима за обмяна на газове. Ние вдишаме по-малко O2, и издишаме по-малко CO2. Задържането на дъха за няколко секунди при всяко вдишване създава леко напрежение в белите дробове и разтваря мързеливите алвеоли, така че те са готови да функционират. Повече кислород = повече енергия. Положителните мисли, докато насищаме с кислород клетките си ни напомнят за способността ни да се самолекуваме. А напръскването на лицето предоставя кислород — плюс два пъти повече водород (H2O) — на кожата.

Кислородна терапия подсилва енергията, спира болката и лекува

Минута #2: Ароматерапия

 1. Ако имате проблем с концентрацията, опитайте масло от босилек или розмарин. Ако сте в мрачно настроение, опитайте масло от грейпфрут или лимон.
 2. Капнете 1 до 2 капки от маслото върху чиста салфетка и я дръжте в шепите си.
 3. Вдишайте и издишайте нормално 10 пъти. Оставете салфетката на бюрото си за останалата част от ритуала.

Защо действа: Току-що прочистихте дихателните си пътища, така че молекулите от етеричното масло да могат да проникнат до решетовидната плоча (зад горната част на носа). Там те влизат в контакт с обонятелните нервни окончания, където съобщенията се предават моментално в лимбичната система. Лимбичната система се грижи за спомените и емоциите и е свързана с ендокринната система и с автономната нервна система. Босилекът или розмаринът ви предоставят моменталното усещане за яснота на ума, както и подобрена способност да се фокусирате след около 10 минути. Грейпфрутът или лимонът ще ви накарат да се почувствате по-щастливи: цитрусовите етерични масла са антидепресанти.

Удивителното действие на етеричните масла за облекчаването на хроничната болка

Минута #3: Масаж

 1. Сложете малката гумена топка на бюрото си. Поставете едната си ръка (от лакътя до китката) върху топката с дланта надолу и търкаляйте топката по дължината на ръката си като я насочвате и натискате надолу с другата си ръка. Повторете упражнението с другата ръка.
 2. Махнете си обувките и плъзнете всяко стъпало върху топката с лек натиск, като покривате целите стъпала от петите до табаните.

Защо действа: Масажите леко повишават нивата на серотонин и допамин, а това повишава положителните усещания. Масажът винаги снижава нивата на кортизола, което води до снижаване на стреса и до повишен имунитет. По този начин вие се фокусирате върху две области, които вършат много работа. Предната част на ръцете ни контролира пръстите, с които пишем, пишем на компютъра, изпращаме съобщения по мобилния си и се подписваме. В табаните на стъпалата ни се намират хиляди нервни окончания, както и сухожилията, които движат пръстите. Това не е точно акупресура, но се приближава до нея.

Акупресура на стъпалото: 7 точки за снижаване на стреса и стимулиране на метаболизма

Минута #4: Стречинг

 1. Заемете поза „котка” на четири крака с длани под раменете и леко раздалечени колене, започнете да извивате гърба си нагоре, докато вдишате и го изправяте, докато издишате с отворена уста и изплезен език.
 2. Застанете изправени и свийте коленете си колкото можете като внимавате петите ви да опират земята. Трябва да усетите натиск в глезените и ахилесовите си сухожилия. Задръжте 10 секунди.
 3. Изправете ръце над главата си и извийте тялото си наляво, заемайки формата на банан. Задръжте докато вдишате няколко пъти и повторете на другата страна.
 4. Изправете тялото си и плеснете с ръце зад кръста си. Изправете ръцете си докато разтваряте гърдите си с няколко вдишвания.
 5. Дръжте ръцете си хванати, докато се навеждате напред в талията, като леко присвивате колене. Оставете кръвта да отива към главата ви няколко секунди, след това бавно се изправете.

Защо действа: Стречингът, като всяко упражнение, освобождава ендорфини. Познати също като ендогенни опиоидни полипептиди, ендорфините са химикали, които снижават болката в тялото и повишават чувството за добро физическо и психическо състояние. Това не са просто налудничави съвети на фитнес ентусиасти — това е истинска наука, и тя действа, дори и в малки дози!

Съвет на деня: протягайте се преди сън

Минута #5: Похапвайте разумно

 1. Ако скучаете и си падате по похапването, хапнете няколко сурови бадема.
 2. Ако ви се хапва нещо сладко, хапнете парченце качествен черен шоколад, като бавно го смучете в устата си докато се разтопи.

Защо действа: И двете храни съдържат големи количества манган, магнезий и мед, а всички те са особено важни за мозъчната функция. Те са също така богати на антиоксиданти, чудесни източници на енергия и съдържат достатъчно мазнина, за да сте доволни след като хапнете само мъничка доза от тях.

Снижете риска си от заболявания, яжте сурови ядки

Помнете, този пет-минутен ритуал е предназначен да ви стимулира при леко спадане на енергията. Той няма да ви помогне да наваксате енергията си при зле балансиран начин на хранене, твърде много алкохол или недостатъчно сън и физическа активност. Така непременно давайте всичко от себе си за да поддържате цялостно здраве си и използвайте тези лесно изпълними стъпки когато ви е необходим приток на енергия!

от Д-р Сара Вияфранко

Източник:

https://www.mindbodygreen.com/0-25972/how-to-feel-less-tired-the-5minute-routine-to-energize-your-body-mind.html

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *