Снижете риска си от заболявания, яжте сурови ядки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eat-nuts

Много от нас свързваме ядките с есенната  реколта. Те са подходящи за добавяне в любимите ни вкусни ястия, както сега, така и по всяко време на годината. В този дух, току-що си направих здравословна и вкусна салата с червени боровинки, пекани и пилешко. Необходими са ви три ч.ч. ситно нарязано варено пилешко, по три четвърти ч.ч. нарязани селъри (целина), сурови пекани (американски орехи) и сушени червени боровинки. Объркайте добре с половин ч.ч. разбито на гъст сос авокадо и оставете в хладилника за час.

Освен това, ядките са естествените хранителни добавки от Майката природа. Те са с богато съдържание на В витамини и витамин E. Ядките също така съдържат голямо количество минерали като калций, хром, магнезий, селен и цинк. И дори съдържат известно количество фибри. Доста впечатляващо, като се има предвид малкия им размер!

Активирайте ядките и семената, защо и как

Но от десетилетия здравните власти ни предупреждаваха да избягваме ядките заради „високото” им съдържание на мазнини. Те поставиха ядките в категорията на „готовите храните тип снакс”—наред с чипса и други наистина вредни храни—заради факта, че съдържат високо количество мазнини (и калории).

Но се оказва, че съветът да се избягват ядките като закуска между храненията е бил напълно погрешен, от край време.

Натуралните мазнини, съдържащи се в храни като ядките не са врагът, в който някога ги превърнаха. Освен това, ние се нуждаем от мазнините, съдържащи се в ядките—те са от основно значение за здравето ни.

Яжте бадеми всеки ден, снижават риска от диабет, помогат ви да отслабнете

Определяне на правилното съотношение на мастните киселини

Както често съветвам, трябва да търсите начини за ограничаване на консумацията си на нездравословните омега-6 мастни киселини и за повишаване на приема си на омега-3 мастните киселини, които изследванията свързват с доброто здраве.

Но съвременният човек яде твърде много омега-6 мазнини (съдържащи се в зърнените продукти и в растителните олиа). Всъщност, стандартната западна диета страда от следното 20:1 съотношение – много високо количество омега-6 към много ниско съдържание на омега-3. За онези които ядат много готови храни, съотношението вероятно надвишава впечатляващите 40:1.

Променете мазнините в тялото си за по-добро здраве и по-малко възпаление

За сравнение, суровите ядки съдържат много по-здравословно съотношение с по-малко омега-6 и повече омега-3. Трябва да се стремите да постигате това здравословно съотношение в храната си като цяло, като всеки ден ядете ядки и като се откажете от вредните храни, повечето зърнени храни и растителните олиа.

Говеждото, пилешкото и свинското, произвеждани за търговия също съдържат по-големи количества омега-6 и това се дължи на неестественото хранене на животните с храни с високо съдържание на зърнени храни и соя. Повечето фермери, отглеждащи животни и птици първо хранят животните с трева и след това преминават на фуражи и соя, за да ги угояват за пазара.

От друга страна, при кравите, които продължават да пасат (предоставящи говеждо от хранени на паша животни), месото съдържа два до пет пъти по-големи количества омега -3 мастни киселини в сравнение с индустриално отглежданите крави.

Четирите нездравословни „здравословни олиа”, които никога не трябва да консумирате!

Тъжното е, че правителството заблуждава много американци десетилетия наред да мислят, че омега-6 мазнините са полезни за здравето. За жалост, Американската сърдечна асоциация (AHA) все още не си е сверила часовника с научните открития. Те все още подкрепят причиняващите възпаление нездравословни растителни олиа, съдържащи повече омега-6 мазнини като царевичното, рапичното, шафрановото, слънчогледовото или соевото. И продължава да е вманиачена относно ограничаването на мазнините и солта. Но АНА на практика пренебрегва важността от ограничаването на захарта—основната причина за диабет тип 2, както и за кардио-метаболитно сърдечно заболяване.

Захарта убива, солта не

И AHA не е единствена.

По шепа ядки на ден снижава риска от заболявания

Изследванията показват, че яденето на само по една шепа сурови ядки на ден подобрява кръвната захар и снижава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и няколко вида рак. Всъщност, изследванията показват, че яденето на орехи е много по-ефикасно (и определено по-безопасно) от пиенето на лекарствата против холестерол (статини) в предпазването от сърдечно заболяване.

Години наред производителите на орехи искаха да споделят истината с клиентите за тези изследвания, но Агенцията за храните и лекарствата (FDA) на САЩ ги заглушаваше в зародиш.

Всичко в природата е свързано! Кои плодове кои органи лекуват?

Орехите са полезни и за здравето на мозъка—което може би не е учудващо, като се има предвид, че формата на орехите е подобна на тази на човешкия мозък!

Наистина, според народните лечебни традиции, формата на дадено растение в природата показва за кой орган в човешкото тяло е полезно то. И така—след като орехите приличат на мозъка, те са полезни за мозъка. Бобовите зърна имат формата на бъбреците и са полезни за бъбреците. А гъбите—ами—гъбите са полезни за половата зрялост при мъжете. Оказва се, че всичко това е истина според науката.

В средновековна Европа тези схващания били част от „доктрината за сигнатурите”, която довела до това колониалните лекари през 17ти и 18ти век в Америка да възприемат традиционните лекове на месното население в обичайната си медицинска практика.

Забележителното въздействие на орехите върху тялото в рамките на само четири часа

Не харчете много пари, за да се храните добре

Помнете, че не трябва да харчите луди пари за купуването на ядки. Първо, те са по-евтини и траят по-дълго, ако ги купувате с черупките и на едро.

Второ, можете да избирате по-евтините фъстъци. (Ако не сте алергични към тях). Фъстъците са ядките с почти на-ниската цена сравнени с всяка храна по тегло, като източник на протеини, есенциални мазнини, витамини и минерали. Освен това, изследванията показват, че фъстъците (но не и купешкото пълно със захар фъстъчено масло) предоставят същите хранителни ползи като по-скъпите ядки, които растат по дървета.

Фъстъченото масло, 2 чаени лъжички БОРЯТ коремните мазнини

За да поддържате здравословното съотношение на по-малко омега-6 и на повече омега-3, яжте по шепа ядки на ден. Този навик ще ви помогне да поддържате здравословно тегло си и да се предпазвате от риска от заболявания.

Винаги на страната на науката,

Марк С. Микоци, M.D., Ph.D.

Източник:

https://drmicozzi.com/lower-your-disease-risk-with-this-on-the-go-snack

Снимка: Google Plus

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *