Пийте чай от хибискус заради многото му доказани във времето ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hibiscus-5-blog

Цветовете на хибискуса (каркаде) ни карат да си представяме тучни сцени от тропически райски кътчета и спокойни хавайски плажове, но лековития чай от хибискус, който напоследък така е нашумял, с действителност не се прави от отглежданите в градините китайски рози.

Вековното познаване на тази ароматна, тръпчива напитка най-накрая получава научно признание, което доказва, че богатата лечебна история на това цвете е вярна.

Чаят от хибискус е познат с превъзходния си вкус и макар хората по света имат множество начини да му се наслаждават, и че той е най-известен с това че лекува високото кръвно налягане, този чай има и много други мощни лечебни свойства, които ви представяме днес.

В днешно време, американците пият средно по 215 литра газирани напитки на година. Това са 215 литра токсична захар о изкуствени овкусители, които допринасят за затлъстяване, рак, диабет, и болестта на Алцхаймер. А заменянето на газираните напитки с плодови сокове не елиминира фактора захар.

Хибискус, чаят при високо кръвно

Чаят от хибискус, студен или горещ, е здравословна алтернатива на пълните със захар газирани напитки и плодови сокове. Направен от чашките на цветовете на хибискуса  (китайска роза), чаят от хибискус е с рубинено червен цвят и има тръпчивия вкус на червени боровинки и със сигурност ще задоволи ненаситната ви жажда за газирани напитки. Всъщност, този чай е бил любим на фараоните в древен Египет, както и се използва в култури в Европа, на Карибските, в Мексико и Китай като лечебен тоник от векове.

Сушените чашки на цветовете на хибискуса се използват за направата на чай, заради съдържащите се в тях високи нива на антиоксиданти, които са особено важни за естествената ежедневна детоксикация на тялото. Те също така действат като ни предпазват от заболявания и като се борят с нискостепенното хронично възпаление, което изследванията свързват с рак, сърдечни заболявания, диабет, синдром на дразнимото черво, болестта на Крон и толкова много други хронични заболявания и здравословни проблеми.

Поддържането на висок прием на антиоксиданти е чудесен начин за предотвратяване на здравословни проблеми, а чаят от хибискус притежава бонуса че съдържа високи количества от добре известния антиоксидант витамин С. Това го прави вкусна напитка, която укрепва имунната система, улеснява усвояването на желязото, снижава риска от хронични заболявания, предпазва от досадните настинки и има още много други ползи за здравето, както е видно от тази статия.

Опитайте тези 7 чая за възстановяване на увредени кости

Ползи за здравето от чая от хибискус

Чаят от хибискус е богат на антиоксиданти източник на витамин С, минерали и полифеноли. Той има репутацията да лекува:

  • Безсъние
  • Проблеми със сърцето
  • Хронично възпаление
  • Бавен метаболизъм
  • Нервни разстройства

6 причини за задържане на вода и как да се справим с проблема

 Може би една от най-ценните терапевтични ползи на чая от хибискус е способността му да снижава кръвното налягане. Нигерийски учени откриха че хибискусът снижава кръвното налягане по-добре от лекарствата, изписвани с рецепта. На седемдесет и пет души с лека или умерена хипертония давали или хибискус или хидрохлоротиазид (лекарство за високо кръвно) или плацебо. Хибискусът бил по-ефикасен от лекарството с рецепта и не причинявал какъвто и да било дисбаланс на електролити. Той въздействал на кръвното налягане по-дълго време и снижавал серумния Na+ (натрия), който помага за снижаването на кръвното налягане.

Друго изследване, публикувано в списанието Journal of Ethnopharmacology, показва че пиенето на чай от хибискус в продължение на 12 дни снижава систоличното кръвно налягане с 11.2% а диастоличното кръвно налягане с 10.7%, значително снижаване и за двата показателя!

В допълнение към репутацията му като естествен еликсир за кръвното налягане, чаят от хибискус показва също така полезно въздействие върху диабета, метаболитния синдром и чернодробните заболявания. Изследване показа, че взимането на екстракт от хибискус всеки ден в продължение на месец помага за подобряване нивата на кръвната захар, снижава холестерола и нивата на триглицеридите и подсилва инсулиновата чувствителност при хората, страдащи от метаболитен синдром. Дори още по-впечатляващо е снижаването от негова страна на серумните свободни мастни киселини, високите нива на които се свързват със затлъстяване и неконтролируем диабет.

Фън шуй растения за благоденствие и късмет

Що се отнася до защитаващите черния дроб свойства на чая от хибискус, списанието Toxicology and Applied Pharmacology съобщава че хибискусът е пълен с антиоксиданти и антоцианини, които помагат в защитата на черния дроб и дори са доказали че задействат апоптозата (клетъчната смърт) на човешки ракови клетки. Други противоракови научни изследвания показват, че богатите на полифеноли екстракти от хибискус унищожават клетките при стомашен карцином и клетките при левкемия.

„Повишеният прием на антиоксиданти е чудесен начин за предпазване от здравословни проблеми, а чаят от хибискус ви предоставя и бонуса от големи количества от всеизвестния антиоксидант витамин С”

В лабораторно изследване в Тайван, екстракт от Hibiscus sabdariffa доказал, че е токсичен към раковите клетки, особено ефикасен в убиването на клетките при стомашен карцином при хора, както и че убива клетките при левкемия.

Изследователите отдават това действие на екстракта от хибискус на високите нива на полифенолни съединения, съдържащи се в цветовете на китайската роза, които също така се характеризират със антиоксидантните си и противодействащи на стареенето свойства, както и със свойствата си да предпазват от заболявания.

Събуждане на магическите способности със силата на билките

Пиене на чай от хибискус

Няма как да отречем мощните лечебни свойства на този вкусен и ароматен тропически чай, като нови и нови изследвания непрестанно доказват ползите на напитката, на която се наслаждавали египетските фараони заради ободряващото й и лековито действие. Както при повечето силни естествени лекове, с чая от хибискус не трябва да се прекалява и той не трябва да се пие в големи количества, както и трябва напълно да се избягва при бременност.

Чаят от хибискус е зареден с антиоксиданти, спомагащи за снижаването на оксидативния стрес, който ускорява стареенето и причинява хронични заболявания. Чаят от хибискус има отличен вкус и аромат и с прекрасния си цвят е много подходящ заместител на газираните напитки и на другите пълни със захар, химикали и кофеин напитки. Изследванията също така показват, че полифенолите в чая от хибискус са в особено лесна за усвояване (бионалична) форма, което означава, че те се усвояват по-лесно от тялото. Така че откажете се от газираните напитки и пийте чай от хибискус редовно!

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/5-minute-or-less-health-tip-drink-hibiscus-tea/

https://www.all4women.co.za/896644/health/natural-medicine/5-powerful-health-benefits-hibiscus-tea

Снимка: Livada cu ceai

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *