18 здравословни причини да пием Комбуча

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Популярността на ферментиралата напитка (чай), позната като комбуча бързо расте сред любителите на здравословните храни. Но тя съществува от хиляди години. Възникала е в Китай през трети век преди Христа. След това достига до Русия, Индия и Япония, където става стълб сред воините самураи. Днес тя е популярна също в Полша, Германия, България, Индонезия и много друг страни.

kombucha

Комбуча – „буч” както я наричат нейните фенове – се прави от ‘стартерен’ зелен, черен или бял чай. Оставя се да ферментира поне една седмица със захар и комбуча култура (гъба), която съдържа смес от полезни бактерии и дрожди. Стартерният чай се нарича още “SCOBY”, акроним от „symbiotic colony of bacteria and yeast” – симбиотична колония от бактерии и дрожди.

Културата (гъба), понякога също наричана „майка”, прилича на светло кафяв, твърд, пихтиест диск, който е жив, растящ организъм или по-скоро група от микроорганизми. С всяка доза от напитката този организм се регенерира и създава нова култура (гъба), наречена „бебе”, която може да се дава на приятели, както се прави с живата мая.

Понякога наричан „гъбен чай”, комбуча се свързва с дълъг списък от ползи за здравето. Комбуча е пробиотична напитка с полезни бактерии, които подсилват храносмилането и имунната система. Тази напитка също така съдържа ензими, аминокиселини антиоксиданти и полифеноли.

Макар че относително малко научни доказателства потвърждават твърденията за здравето на традиционните култури, пиещи този чай, наскоро изследователи от Университета на Латвия събраха 75 изследвания, оценяващи доказаните здравословни свойства на комбуча.

18 причини да пием комбуча

1. Детоксикация

Комбуча съдържа значителни количества глюкоронова киселина. Глюкороновата киселина е добре познато детоксикиращо вещество. В тялото тя се свързва с токсини като фармацевтични замърсители и замърсители от околната среда. След това тя се преобразува в съединения, които са разтворими и които тялото може да изхвърля. Пиенето на комбуча също така предпазва тъканите да не усвояват индустриалните токсини в околната среда.

2. Антиоксиданти

Комбуча съдържа множество антиоксиданти, включително витамините Е, С, бета-каротин и други каротеноиди. Подобно на черния чай, комбуча съдържа полифеноли и други съединения с антиоксидантни свойства. Но поради ферментацията, комбуча е много по-силна напитка от обикновения чай. Нейното антиоксидантно действие е 100 пъти по-високо от това на витамин С и 25 пъти по-високо от това на витамин Е. Поради тази причина пиенето на традиционната комбуча може да помогне за излекуването на хронични заболявания, причинени от оксидативен стрес.

3. Енергия

Комбуча освобождава желязото от черния чай. Това помага за повишаването на нивата на хемоглобина в кръвта и подобрява притока на кислород в тъканите, както и усвояването от тялото на друго, извличано от растенията желязо.

4. Имунитет

Оксидативният стрес потиска имунната система, но високите нива на витамин С в комбуча подсилват имунитета. Неговата антиоксидантна сила също така предпазва от увреждане на клетките, възпалителни заболявания, подтиснат имунитет и тумори.

5. Стомашни болести

Нестероидните противовъзпалителни средства са токсични за стомаха. Те могат да доведат до стомашни язви. Индометацинът, популярно нестероидно противовъзпалително средство, може да разстрои кръвообръщението към лигавицата на стомаха. Комбуча показва, че ефективно лекува язвите на стомаха. Изследователите смятат, че ферментиралия чай предпазва съдържанието на муцин в стомаха.

Антиоксидантното действие на комбуча предпазва и лигавицата на стомаха. Комбуча също така намалява секрецията на стомашна киселина, която може да увреди лигавицата. Всъщност комбуча е толкова ефикасна в лечението на язви колкото е изписвания с рецепта омепразол (прилосек)

6. Затлъстяване

Комбуча помага за балансирането на метаболизма. Изследвания с животни показват, че чаят може да причини отслабване като способства ограничаването на калориите.

7. Диабет

Изследвания, проведени още през 1929 година откриват, че комбуча снижава нивата на кръвната захар. По-скорошни изследвания с животни показват, че комбуча значително снижава нивата на кръвната захар при плъхове, страдащи от диабет. Друго изследване показва, че комбуча може да се счита за кандидат за лечение и предотвратяване на диабета.

8. Бъбречна токсичност

Комбуча помага за елиминиране на увреждането на бъбреците, причинено от замърсителите в околната среда и е полезна за пациенти, страдащи от бъбречно увреждане. Комбуча също така се използва за предотвратяване на калцификацията на бъбреците и може да предпазва от формирането на камъни в бъбреците.

9. Ендотелиална функция

Оксидативният стрес може да увреди лигавицата на кръвоносните съдове. Това увреждане е предшественик на атеросклерозата и заплаха за сърдечното здраве. Антиоксидантите в комбуча помагат за подобряване регенерацията на клетъчните стени в кръвоносните клетки.

10. Атеросклероза

В клинични изпитания с 52 пациенти с атеросклероза с висок холестерол комбуча помага за свалянето на нивата до нормални. В изследвания с патици, комбуча значително снижава нивата на вредния LDL холестерол и едновременно с това повишава нивата на полезния HDL холестерол след само 10 дни. Други изследвания с животни показват, че комбуча снижава общия холестерол с цели 45 до 52%. Напитката също така значително снижава триглицеридите и нивата на LDL, като в същото време

повишава HDL.

11. Хипертония

Комбуча се използва за предпазване от главоболията и замаяността, причинени от високото кръвно налягане. Препоръчва се за лечение на високото кръвно налягане.

12. Анемия

Органичните киселини в комбуча преобразуват тривалентните железни съединения от растителни източници в дивалентни железни йони. Това прави желязото от растителни източници по-усвоимо за тялото. А витамин С в комбуча подсилва усвояването на желязото. Изследвания показват, че комбуча се препоръчва особено за по-възрастни хора и вегетарианци, защото стимулира усвояването на желязо и помага за предпазване от недостиг на желязо.

13. Чернодробна функция

Комбуча предпазва животните от чернодробна токсичност при свръхдози на ацетаминофен (Тиленол). Изследователите предполагат, че напитката предоставя полезна терапия и за хората.

14. Нервна система

Комбуча съдържа няколко аминокиселини, метилксантинови алкалоиди (кофеин, теофилин и теобромин), аскорбинова киселина (витамин С) и В витамини (включително фолиева киселина- В9), необходими за нормалния метаболизъм в нервната система. Помага при главоболия, нервност и за превенция на епилепсия. Вероятно предотвратява депресия при възрастните хора.

15. Астма

Ежедневният прием на комбуча може да помогне на пациентите с астма. Той съдържа значителни количества от  бронходилататора теофилин. Лечебната доза на теофилина е 0.18-1.0 г на ден. Само една чаша комбуча съдържа около 1.44 мг.

16. Проблеми със ставите

Глюкороновата киселина в комбуча може да се преобразува от тялото в глюкозамин, кондроитин-сулфат и в други полизахариди и глюкопротеини, въздействащи на хрущялите, колагена и на течността, която смазва ставите. Комбуча също облекчава артрит, ревматизъм и подагра.

17. Различни видове рак

Консумацията на комбуча се свързва с по-ниска заболеваемост от рак. Изследователите смятат, че напитката повишава противораковите защити в имунната система. Тя предотвратява пролиферацията на рака в ранните стадии на туморния растеж, поради съдържащите се в него глюкоронова, млечна и оцетна киселина, както и заради антиоксидантни си съединения. Комбуча може да има антиканцерогенен ефект, особено при зависимите от хормоните тумори.

Изследвания на клетки показват, че напитката може да е полезна при лечението на и предпазването от рак на простатата. Комбуча е изследвана също така като противораково средство при хората срещу ракови клетъчни линии при рак на белите дробове, остеосаркома и рак на бъбреците.

18. Резистентни на антибиотици инфекции

Комбуча съдържа силни антибактериални вещества за справяне с инфекциозни заболявания като дифтерит, скарлатина, инфлуенца, тиф, паратифоидна треска и дизентерия. Високата й обща киселинност прави напитката ефикасна срещу Хеликобактер пилори, салмонела, тифимуриум, стрептококус аурус и бацилус цереус. Предполага се, че комбуча може да е ефикасна алтернатива на синтетичните антимикробни лекарства, които стават все по-неефикасни.

 

Източник:

http://eatlocalgrown.com/article/13457-18-healthy-reasons-to-sip-kombucha.html

Снимка: www.planetmattersandmore.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *