Ето какво изхвърляме с урината когато пием газирани напитки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

soda-urine

Газираните напитки обикновено се демонизират заради безумно голямото съдържание на захар в тях (обикновено под формата на високо фруктозен царевичен сироп), но знаехте ли, че газираните напитки могат да навредят на здравето ви и по други начини? Един от тези начини е като лишават тялото ви от ценните минерали, от които се нуждаете, за да поддържате тялото си здраво, като това може да нанесе особено тежки щети върху костите ви.

Ето за какво говорим, но първо вижте:

Какво се случва с тялото когато спрем да пием газирани напитки

Газираните напитки съдържат фосфорна киселина

Може името на тази съставка да ви е познато от етикетите на газираните напитки, понеже се съдържа в много от тях, като се започне от обикновените през диетичните и се стигне до газираната вода. Тази безцветна, нямаща мирис киселина се добавя в газираните напитки, за да запазва шуменето и балончетата, заради които хората не могат да се откажат от тях.

Това е химическото съединиение, което придава на газираните напитки първоначалната „резливост” когато ги отворите и започнете да ги пиете. То също така служи за предпазване от развиването на мухъл и бактерии в напитките, понеже без него те биха процъфтявали в такава захарна среда!

Звучи чудесно, нали? Само че фосфорната киселина всява смут в способността на тялото да усвоява и използва жизнено важни минерали като калций и магнезий. Тя не само спира усвояването на тези два минерала, но и естествено извлича калций от тялото, свързва се с него и след това директно атакува костите. Това е голям проблем за скелета, понеже съединението може наистина да топи костите—точно както то разтваря ръждата. Всъщност, това е честа употреба на фосфорната киселина.

Това означава, че консумацията на газирани напитки може да доведе до следните:

Недостиг на калций

Признаците и симптомите на недостиг на калций включват мускулни крампи, безсъние, кариеси и слаби и чупливи нокти. Да не говорим, че набавянето на достатъчно калций е особено важно за здравето на костите, понеже дългосрочният недостиг може да доведе до остреопороза.

Ако се боите, че може да имате недостиг на калций, важно е да отидете на лекар.

След като се отървете от газираните напитки, ето няколко начина да повишите калция в храната си:

Калцият е един от най-важните хранителни елементи, изграждащи човешкото тяло. Този минерал помага за поддържането на силни и здрави кости, зъби и също така помага за свиването на кръвоносните съдове и за мускулната функция, наред с други особено важни функции.

Макар че млякото е най-честият източник на калций, много хора имат непоносимост към млечните продукти, вегани са или просто не обичат вкуса на млякото. За щастие, това не е единственият начин за набавяне на препоръчителните 1000 мг на ден за всички между 19 and 50-годишна възраст. Опитайте следните чудесни източници:

Къдраво зеле кейл

Зелето кейл се е превърнало в една от най-популярните суперхрани в последните години, но ако ви трябва още един стимул да ядете зеленежи, една чаена чаша сурово къдраво зеле кейл съдържа 90 мг калций, което означава, че в салата от 3-5 чаени чаши кейл има повече от изграждащия костите минерал, отколкото в 240 мл прясно мляко.

Грахът „блек айд пийс”

Бобовото растение „блек айд пийс” не само е дало името на популярната хип-хоп банда: тази бобова храна съдържа по 185 мг калций само в половин чаена чаша, наред с изобилно количество калий и фолиева киселина.

Сусам

В само 30 мг сусам има 280 мг калций – почти толкова, колкото в чаша прясно мляко. Сусамът помага също и за свалянето на кръвното налягане и възпалението и дори се бори с някои видове рак.

Прочетете още за сусама: Чудесният сусам и многото му огромни ползи за здравето

Морски водорасли

Морските водорасли са невероятна, богата на хранителни вещества суперхрана, пълна с витамин В12, фолиева киселина, йод и магнезий. В 100 г се съдържат 168 милиграма калций.

Бадеми

Бадемите са едни от най-хранителните ядки на света, заредени с невероятни количества хранителни вещества във всяка калория и унция. Само една унция (28.3 г) предлага 80 мг калций. Бадемите също така се знае, че помагат за регулирането на нивата на кръвната захар, стимулират отслабването и снижават холестерола.

Още по темата: Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Недостиг на магнезий

Недостигът на магнезий е супер често срещан в САЩ, като почти 70 процента от американците се счита, че имат недостиг на този минерал. Понякога наричан „релаксиращ” минерал, магнезият е отговорен за повече от 300 процеси в тялото, така че човек наистина би искал да има достатъчно от него в тялото си!

Той е особено важен за поддържането на нормалната функция на костите, мускулите, нервите, сърцето, имунната система и за контрола на глюкозата в кръвта. Изследванията днес потвърждават, че магнезият играе важна роля в предпазването от диабет тип 2.

Този минерал също така подсилва азотния оксид за осигуряването на отпускането на стените на артериите, което води до по-ефикасното протичане на кръвта. Скорошно изследване откри, че прием на магнезий от 500 мг до 1000 мг спомага за снижаването на кръвното налягане, но действа най-ефикасно когато нивата на калий и натрий са в оптималното 2:1 съотношение.

Признаците за недостиг на магнезий включват: безпокойство, депресия, безсъние, летаргия, запек, хипертония, болки, спазми в мускулите, главоболия, гняв, замъгленост на мозъка, напрежение и поведенчески промени.

Що се отнася до недостига на магнезий, фосфорната киселина не е единствената съставка, която го причинява! В случая захарта отново е виновникът понеже се знае, че тя изчерпва магнезия в тялото, както изчерпва и калия и други минерали.

Наред с отказването на газираните напитки, опитайте се да повишите приема си на богатите на магнезий храни като ядки, бобови растения, зелени листни зеленчуци, за да си осигурявате нормални нива.

Още по темата: Магнезий в действие, 4 рецепти

Остеопороза

В бебешка възраст костите ни са меки и определени кости дори не са напълно развити при раждането ни. Черепът на бебето е изграден от шест отделни краниални плочи (фронталната кост, окципиталната кост, две париетални кости и две темпорални кости). Тези кости се придържат в едно от силни, влакнести, еластични тъкани, наречени черепни шевове.

Пространствата между костите, където минават шевовете (понякога наричани „меки участъци”) се наричат фонтанели. Черепните плочи остават отворени около 12-18 месеца след раждането. След това те се сливат като част от нормалния растеж. Те остават съединени през зрялата възраст.

Всъщност, нашите кости преминават през етапи на растеж в детството и до достигането на зряла възраст, но никога не спират наистина да растат или по-скоро да „израстват отново”. Нови кости е възможно да израстват на всеки 10 години, обаче, жените след 30 годишна възраст губят естроген и следователно губят костна маса. При преминаване през менопауза, без правилната храна и упражнения, костите стават крехки и в тялото се развива остеопения или остеопороза.

Някои изследвания свързват консумацията на газирани напитки с остеопорозата, както и с факта, че тези напитки често заместват съдържащите калций течности като млякото в хранителния режим на хората.

Първа стъпка към избягване на остеопорозата е спирането на пиене на газирани напитки. Други неща, които лишават тялото от калций и допринасят за остеопорозата са стресът, вредният начин на хранене и прекомерните количества алкохол, кофеин и сол. Дори и да пиете хранителни добавки с калций, тези храни могат да изчерпат запаса ви от калций и да доведат до влошаване състоянието на костите. Промяната в начина на хранене, правилните хранителни добавки, упражненията и ограничаването на тези видове храни могат да спомогнат за поддържането на костите ви здрави.

Още по темата: Остеопорозата е лечима, 5-те най-важни хранителни вещества за това

Изводът от горенаписаното е, че ако талията ви не е достатъчно добра причина да се откажете от газираните напитки, то здравето на костите ви би следвало да е! Време е да се откажете от шумящата отрова ДНЕС.

-The Alternative Daily

                                     

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/soda-urine-health-dangerous/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150614

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *