Освободете се от сладката заблуда… за HFCS

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hfcs dangers

Те отново са се развилнели… да атакуват здравето ви. Но го правят много хитро.

Историята започва с две майки на пикник… Първата майка налива изкуствена напитка в пластмасови чаши за децата, които безгрижно си играят. Втората майка изразява загриженост, че ще дадат на децата нещо подсладено с високо фруктозен царевичен сироп (HFCS).

‘Май не те е грижа какво ядат децата ни,’ казва обезпокоената майка. ‘В сока има високо фруктозен царевичен сироп. Знаеш какво казват за него…’

Другата майка отвръща със снизходителна самодоволна усмивка,  ‘Моля? Че е направен от царевица, не съдържа изкуствени съставки и като захарта трябва да се приема в умерени количества ли?’

Притеснената майка се засрамва и сменя темата.

Това е една от новите реклами на производителите на високо фруктозен царевичен сироп. Новата им кампания се опитва да премахне всяко ваше безпокойство относно опасния им продукт. Основното послание е: ‘Ей… не сте чули правилно. Високо фруктозният царевичен сироп е здравословна храна. Не слушайте лошите неща, които се говорят… тази храна е полезна за вас.’

Тези  хора наистина са притеснени. Изкуственият подсладител им носи МНОГО пари. Използва се в хиляди различни продукти. Но хората вече се усещат, че… високо фруктозният царевичен сироп е вреден. И че е всичко друго, но не и естествен продукт.

Високо фруктозният царевичен сироп е мечтата на производителите на храни. Производството му е евтино, лесно се транспортира и складира, смесва се бързо с почти всякакъв вид храни или напитки от кечуп до бира. Той е във всичко. Проверете съставките на етикетите в кухнята и се обзалагам, че ще го откриете в повечето храни.

И освен това той е дойна крава за субсидирания от данъкоплатците пазар на производителите на царевица.

Но страховете на ‘притеснената’ майка са повече от оправдани. Има клинични изследвания, доказващи токсичните ефекти на високо фруктозния царевичен сироп.

Едно изследване с животни откри, че хранителен режим с високо съдържание на високо фруктозен царевичен сироп води до повишени нива на триглицеридите и на лошия (LDL) холестерол, което може да причини втвърдяване на артериите и сърдечен удар, както и по-ниски нива на супероксидната дисмутаза – ензим номер едно в производството на антиоксидантите в тялото – а също и недостиг на желязо, калций, магнезий и цинк.

Това означава, че високо фруктозният царевичен сироп може да всее хаос в имунната ви система, да намали силата на костите и мускулите, да ви направи импотентни, и да повиши риска ви да се разболеете от някои видове рак, включително от рак на простатата и на дебелото черво.

Природният източник на фруктоза са плодовете (плодова захар). Не е толкова лесно за тялото да преработи в глюкоза захарта, идваща от скорбялата. Единствено черният дроб може да я метаболизира.

Но поради факта, че се съдържа във фибрите на плодовете, фруктозата нормално се абсорбира в кръвта относително бавно, давайки на черния ви дроб време да я  храносмели. Всъщност, разграждането на фруктозата е 40 процента по-бавно от разграждането на глюкозата, отчасти защото всяка клетка във вашето тяло може да трансформира глюкозата в енергия сама, без помощ от страна на черния дроб.

Високо фруктозният царевичен сироп буквално наводнява кръвотока ви, надвивайки обработващата способност на черния дроб. Това  може да доведе до увреждане на черния дроб, подобно на това сполетяващо алкохолиците. Животните, хранени с богата на високо фруктозен царевичен сироп храна страдат от тежка цироза на черния дроб—рани, мъртва тъкан и разбира се лоша функция на черния дроб. Черният им дроб изглежда като този на заклетите алкохолици.

И сякаш това не е достатъчно лошо, ами високо фруктозният царевичен сироп ограбва тялото ви от жизненно важни хранителни вещества, ензими и антиоксиданти. Знаем това от години. Тъй като той препятства черния дроб да функционира както трябва, високо фруктозният царевичен сироп причинява редица сериозни недостици на минерали, които могат да имат каскаден ефект върху тялото.

Описаната в началото реклама е само още един пример как агробизнесът се опитва да извлече големи печалби за сметка на здраве ни. И понеже се разчува за истинските опасности от този продукт, те се изнервят—и се опитват да заблуждават обществото.

Всичко подсладено със захар от захарна тръстика е по-добро от високо фруктозния царевичен сироп (проверявайте етикетите). Можете също така да обмислите добавянето на стевия за подслаждане на любимите си храни и напитки, тъй като тя е естествен подсладител, който е напълно безвреден и лесно се метаболизира.

Но ако търсите нещо, което да утолява жаждата ви най-добре, пийте вода. Тя не е толкова вълнуваща, колкото пакетираният ужасно сладък плодов сок – но тялото ви се нуждае от нея! Много хора са дехидрирани и дори не го знаят.

Между другото, високо фруктозният царевичен сироп не е ‘естествен’ продукт. Няколко от ензимите, необходими за производството на високо фруктозен царевичен сироп са генно модифицирани. Такъв вид захар не можете да намерите в натурален продукт.

Желая ви добро здраве,

д-р Ал Сиърс

Източник: Al Sears, Ignore this sweet deception, December, 2010

Снимка: www.zentofitness.com

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *