Нар – рубинено червеният цар на плодовете

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pome and oil

Вече от няколко години знаем, че яденето на семената на нара и пиенето на сок от нар е здравословно. Нарът съдържа много от антиоксиданта витамин С, както и полифенолни съединения, катехини и антоцианини. Тези му свойства са достатъчни, за да го превърнат в зареждащ с енергия плод, който да направите редовна част от храната си, за да ви предпазва от увреждането, което свободните радикали нанасят на ДНК-то. Но има още неща, които трябва да знаете за нара, които го превръщат, както в силно средство срещу заболяванията, така и във вещество, противодействащо на стареенето и при мъжете и при жените. 

Рубинено червеният цар на плодовете пази в себе си тайната на младостта

Нарът е удивителен и дори мистичен плод. Растял в райската градина още по времето на Адам и Ева и бил считан за „коронования плод”, даден на Мойсей като символ на плодородието на Обетованата земя. Казва се, че той дори съдържа същия брой семена – 613 – колкото са заповедите в еврейската Тора. Но макар и да оставим интересните древен мистицизъм и религия настрана, съвременните учени откриха с множество изследвания онова, което древните лекари са знаели за нара – плодът съдържа силно лекарство, както и свойства, противодействащи на стареенето.

Нарът има противоракови свойства

Семената на нара се използват в природната медицина от векове за лечение на стомашни болки, хемороиди, конюнктивит, остеоартрит, както и за сваляне на кръвното налягане, стимулиране на имунната система и предпазване от вируси и бактерии; а също и при диабет, за снижаване на възпалението и лошия холестерол като така те способстват за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Но едва след множество изследвания през последните десетина години бяха открити невероятните ползи на съединенията в нара по отношение на диабета, сърцето, предпазването и лечението на рака и така нататък.

Още четири изненадващи новооткрити свойства на нара

Нарът също така съдържа вещество, което може да е много полезно в лечението на две заболявания, често пъти свързвани със остаряването при по-възрастните мъже и жени. Едното заболяване е рак на простатата при мъжете, а другото е атрофичен вагинит при жените. Нарът съдържа слаб фитоестроген, биоидентичен с определен вид естроген, наречен естрон, един от трите вида естроген, които тялото произвежда естествено (естриол, естрон, естрадиол). Вижте какво прави този фитоестроген конкретно за мъжете и жените:

Мъже.  Естествените фитоестрогени и пуникова киселина, съдържащи се в нара помагат на мъжете с рак на простатата като предотвратяват разпространението му, се казва в изследване на Харвардския медицински факултет. Изследването показва, че пуниковата киселина в нара спира растежа на простатните туморни клетки. През 2005 година израелско изследване също показа, че полифенолите в нара стимулират здравословния растеж на простатните клетки. Съединенията в нара също така изглежда спомагат стабилизирането на нивата на простатно специфичния антиген (PSA), снижават инконтиненцията, подобряват притока на кръв в пениса и еректилните способности, с което подобряват сексуалното здраве.

Жени. Фитоестрогенът в нара превръща мазнините в него в идеално решение за лечението на притеснителното и често пъти инвалидизиращо заболяване атрофичен вагинит, което често засяга жените в менопауза.  Продуктите за жени вече започват да използват това естествено естрогенно свойство на нара като разработват вагинални овлажнители, съдържащи масло от нар.

Естествените противовъзпалителни съединения в нара спомагат за елиминирането на външното и вътрешно възпаление и сухота на тъканите, съпътстващи това заболяване. Тези продукти се вкарват във вагиналния тракт точно както това се прави с предписваните с рецепта кремове с естрадиол обичайно използвани за лечението на атрофичен вагинит. Фитоестрогенните свойства на маслото от нар също така доказано заздравяват вагиналните тъкани, повишават тяхната еластичност и намаляват ронливостта им – лекотата, с която те се откъсват и/или кървят по време на сношение. Нар, приеман орално на капсули също се счита, че подобрява предшестващите и съпътстващи менопаузата топли вълни, промени в настроението, нощно изпотяване и снижено либидо.

Съединенията в нара помагат и при две други заболявания, които често притесняват по-възрастните мъже и жени.

Подмладяване на кожата. Активните съединения в нара, цитирани в изследвания, публикувани в списанието Journal of Ethnopharmacology, доказано стимулират кератиноцитите – кератиновите клетки, налични в младата здрава кожа. Те помагат в стимулирането на производството на колаген и еластин в кожата, с което спомагат за запазването на нейния обем и тонус. Друго съединение, пуниковата киселина, или пуникалагин, е омега-5 мастна киселина, която помага на кожата да задържа колагена, хидратира кожата и предотвратява загубата на влага, давайки на кожата по-равен и младежки вид. Това съединение има подмладяващ ефект за еластичността, структурата, тонуса, изглаждането на бръчките и намаляването на червенината и на тъмните старчески петна. Маслото от нар е доказало в изследванията, че намалява растежа на кожните тумори.

Плътност на костите. Нарът също така съдържа обилни количества витамин К, фосфор, магнезий, калций и манган, които стимулират производството на нови костни клетки и поддържат плътността и силата на костите – значителен проблем на остаряването. Освен това, съединенията в нара, със своите стимулиращи колагена свойства, помагат за поддържане силата на хрущялите и сухожилията.

Дали ядете семената на нара, пиете сок от нар*, вземате го под формата на хранителна добавка или използвате различни кремове за кожата и продукти за жената, съдържащи масло от нар, вие неизменно се възползвате от противодействащите на стареенето свойства на този забележителен плод. Да, той не е сред най-евтините плодове, но чаша семена от нар всяка седмица предоставят същите ползи за по-възрастните мъже и жени, които мисля, че те ще оценят подобаващо.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Розенберг

* Ако имате проблеми със стомаха, непременно разреждайте сока от нар с вода или го пийте в комбинация с изтискани сладки плодове, за да не дразни стомаха ви. ЗВД

Източник: Healthy Answers, Pomegranate: The Anti-Aging, Anti-Cancer, Queen of Fruits, 10 January  2014

http://www.healthyanswers.com/nutrition/2014/01/pomegranate-the-anti-aging-anti-cancer-queen-of-fruits/?utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_campaign=Healthy%20Answers%20&utm_content=HA+1100+1.13.14

Снимка: www.beautifulnow.is

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Още статии за нара:

Живителният за мозъка и здравето плодов сок

Нарът – естественото облекчение при артрит

Елексирът на младостта скрит в нара

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *