Живителният за мозъка и здравето плодов сок

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Възпалението в тялото може да се окаже враг номер 1 на мозъка и да причини Паркинсон и Алцхаймер. Но сокът от един суперплод спасява мозъчните клетки като така да се кажи ги „вади от огъня”.

pomegranate juice

Изследвания в Англия и Германия показват, че съединението пуникалагин, един от естествените химикали, наречени полифеноли, съдържащ се в сока от нар забавя стареенето посредством имунната система на тялото. Когато мозъчните клетки, наречени микрологии, се възпалят, те могат да увредят невроните, да ускорят деменцията и да унищожат способността на мозъка да запазва спомените.

В света повече от 4 милиона души вече страдат от Алцхаймер и от други форми на деменция. В бъдеще, с остаряването на населението на земята този брой се очаква да нараства експоненциално (много бързо и в голям брой).

Макар че в момента няма ефикасно лечение за Алцхаймер, европейските изследователи вярват, че пуникалагинът в сока от нар може значително да снижи риска от развитието на болестта.

Учените още не знаят колко пуникалагин е необходим, за да е ефикасен срещу болестта на Алцхаймер и планират по-нататъшни изследвания, за да разберат как това съединение предпазва мозъка.

„Но знаем, че редовният прием и редовната консумация на нар носят много ползи за здравето – включително превенция на свързваното с деменцията невро-възпаление”, казва изследователят Олумайокун Олажиде.

За постигането на по-добро здраве и на по-малко възпаление, Олажиде препоръчва консумация на напитки, съдържащи 100 процента нар. Чистият сок от нар, казва той съдържа 3.4 процента пуникалагин.

Олажиде подчертава, че повечето от полезните антиоксидантни хранителни вещества в нара са във външната му кора, а не в по-меките части на плода. И макар че ученият признава, че ползите на нара все още не са доказани убедително в множество изследвания, той вярва, че сокът от нар ще покаже, че помага също и при възпалителни заболявания като ревматоиден артрит и рак.

Карл Лоу

Източник:

http://easyhealthoptions.com/fruit-juice-brain-juice/

Снимка: www.myfit.gr

Прочетете още по темата:

Нар – рубинено червеният цар на плодовете

Нарът – естественото облекчение при артрит

Елексирът на младостта скрит в нара

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *