Тоалетната чиния дава ценни прозрения за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Json-Toilet-Paper

Когато става дума за навиците ни в тоалетната, темата не е сред любимите – поне не за хората над четиригодишна възраст. Споменете думичката изпражнения и лесно можете да изпразните стаята – или поне да предизвикате някои необичайни изражения по лицата, нервен смях и мъдри подмятания за „твърде личната информация”, която нетактично засягате.

Но отделителната система на тялото е важна тема що се отнася до здравето и заслужава сериозно внимание, въпреки фактора „погнуса”. Всъщност, ако пренебрегвате какво изхвърля тялото ви в тоалетната чиния може да се окаже, че изхвърляте здравето си в същата тази чиния и пускате водата да го отмие!

Знаехте ли, че средностатистическият човек генерира около пет ТОНА изпражнения през живота си? Оказва се, че има много какво да научим от тази планина от екскременти.

Формата, размерът, цветът и другите фекални характеристики могат да ви кажат много за цялостното ви здраве, как функционира гастроинтестиналния ви тракт и дори да ви покажат признаци за протичащи сериозни болестотворни процеси, като инфекции, храносмилателни проблеми и дори рак. Изпражненията се появяват в почти всички цветове на дъгата… и моля простете ми, че използвам думите изпражнения и дъга в едно и също изречение.

Макар че със сигурност има голямо разнообразие на цветове, структура и форми на изпражненията, които се считат за „нормални”, то определено има и неща, които, ако видите или изпитате, изискват незабавно лекарско внимание. Имайки това предвид, общият преглед, който следва обхваща онези неща, които трябва да знаете, както и кое е нормално и кое не е нормално в тоалетната.

Кои са нормалните изпражнения?

Изпражненията съдържат 75 процента вода. Останалата част е зловонна комбинация от фибри, живи и мъртви бактерии, най-разнородни клетки и слуз. Характеристиките на вашите изпражнения ще ви кажат много за това колко щастлив и здрав е храносмилателния ви тракт, а цветът, миризмата, формата, размерът и дори звукът при падането им във водата, както и дали потъват или остават на повърхността, всичките представляват важна информация.

Бристолската таблица на изпражненията е полезен инструмент, който може да ви помогне да разберете за какво става дума. В идеалния случай, вашите изпражнения би следвало да наподобяват тип 3, 4 и 5 „като наденица или банан, гладки и меки”, до „меки топчета, които излизат лесно”. Тип 4 е Светият граал.

Бристолската таблица на изпражненията:

Bristol chart 7638337i

Фибрите обикновено са основната част от изпражненията и действат като лепило, придържащо изпражненията компактни вместо на парчета. Ако изпражненията ви са по-меки, почти като при диария, („пихтиести” както ги наричат някои), това може да е свързано с непоносимост към лактоза, изкуствени подсладители (сорбитол и Спленда), или реакция към фруктоза или към глутен.

Гледайте, слушайте и миришете преди да пуснете водата

Кое е нормално и кое не е когато гледате в тоалетната? Таблицата по-долу ще ви помогне да стесните кръга на нещата, за които следите, така че да не се притеснявате безпричинно. Разбира се, има няколко признака, които СА причина за притеснение и те също са изброени. Ако имате промяна в изпражненията, придружена от болки в корема, моля съобщете това на своя лекар.

Изпражнения на здрав човек Изпражнения при болест
Средно до светло кафявиТрудно, болезнено или изискващо напъване  изхождане
Гладки и меки в една дълга форма, а не на няколко парчетаТвърди късове или пихтиести и воднисти или дори лепкави и трудни за почистване
Около три до шест сантиметра в диаметър и дълги до 18 см.Тънки, подобни на молив или под формата на панделка: може да показват запушване на червата или тумор – или в най-лошия случай, рак на дебелото черво; тънките изпражнения появяващи се нередовно не са така притеснителни,но ако продължават, определено изискват посещение при лекар
С S- форма, която е реплика на формата на долната част на тънките черваЧерните, лепкави изпражнения или ярко червените такива може да сигнализират за кръвоизлив в хранопровода; черните изпражнения може да са причинени от лекарства, хранителни добавки или консумирането на черно женско биле; ако изпражненията ви са черни и лепкави е най-добре да бъдат изследвани от лекаря
Безшумно и леко потъващи във водата… те трябва да паднат в тоалетната чиния с най-незабележимото „свистене” – не като шумна мокра канонада, заради която ще ви се наложи да си вземете душБелите, бледи или сиви изпражнения могат да са признак на липса на жлъчен сок, което може да показва сериозен проблем (хепатит, цироза, заболяване на панкреаса  или запушване на жлъчния канал), така че непременно отидете на лекар, лекарствата против киселини също могат да са причина за бели изпражнения
Естествена миризма, не противна (не казвам, че миризмата е им приятна)Жълтите изпражнения може да  са показател за инфекция гиардия, проблем с жлъчния мехур или синдром на Гилбърт – ако е така, обадете се на лекаря си
Еднородна консистенцияНаличие на несмляна храна (по-притеснително, ако е придружено с диария, отслабване или промени в навиците на изхождане)
Потъват бавноНе потъват или падат с плисък
Повишена слуз в изпражненията:  Това може да е свързано с възпалително заболяване на червата като болестта на Крон, или улцерозен колит или дори рак на дебелото черво, особено ако в тях има кръв или са придружени от коремни болки

Изпражненията ви имат ли наистина противна миризма?

Ако изпражненията ви имат необичайно неприятна миризма, не трябва да пренебрегвате този факт. Говоря за миризма, която е далеч по-неприятна от обичайно неприятната миризма на изпражненията. Миризливите изпражнения могат да са свързани с редица здравословни проблеми като:

 • Слабо усвояване на храната
 • Цьолиакия
 • Болестта на Крон
 • Хроничен панкреатит
 • Кистозна фиброза

Кистозната фиброза е заболяване, причинено от дефектен ген, който кара тялото да произвежда анормално гъста, лепкава слуз, която се наслоява и причинява застрашаващи живота инфекции на белите дробове и сериозни храносмилателни проблеми. Повечето случаи на кистозна фиброза се диагнозират преди 2-годишна възраст, така че са по-характерни за бебета и малки деца.

Като говорим за неприятни миризми, какво ще кажете за газовете? Метеоризмът е нещо нормално. Не само че е нормален, но е и добър знак, че трилионите усърдно работещи бактерии в стомаха и червата си вършат работата. Хората изпускат газове средно по 14 пъти на ден – от .5 до 2 литра! Деветдесет и девет процента от газовете нямат мирис, така че може дори да не забележим, че ги изпускаме. Помислете – ако не изпускахме газове, всички щяхме да се надуем като балони!

Колко често би следвало да се изхожда човек?

Нормалните навици за изпразване на червата варират. Когато говорим за редовност, онова което наистина имаме предвид е кое е обичайно (редовно) за вас. Три изхождания на ден до три на седмица се счита за нормална честота.

Онова което е по-важно от честотата, е леснината на изхождането. Ако се налага да се напъвате, нещо не е наред – изхождането не би следвало да изисква повече усилия от уринирането или отделянето на газове. Онова, за което трябва да следите е внезапна промяна в навиците ви на изхождане. Много фактори могат да повлияят на редовността като хранителния режим, пътуване, хормонална нестабилност, модели на съня, физическа активност, болест, операция, раждане, стрес и още множество други неща.

Запек и диария

Средно, тялото се нуждае от между 18 и 72 часа, за да преобразува храната в изпражнения и да ги изхвърли. Когато това време е значително скъсено, резултатът е диария, защото тънките черва нямат времето да усвоят цялата вода. Обратно, когато времето на преминаване е удължено, може да се запечете, защото твърде много вода е била усвоена, което води до твърди и сухи изпражнения.

Запекът се определя като изхождането на твърди, сухи изпражнения, които се налага да се напъвате, за да изкарате и той обикновено е придружен от намалена честота на изхожданията. Напъването не е нормално, нито е усещането за непълно изхождане, подуване, спазми или мудност след излизането на второто изпражнение. Ако сте над 65 годишна възраст, рискът ви от запичане значително се повишава.

Хроничният, нелекуван запек може да доведе до запушване на червата, което може да е сериозно заболяване. Лаксативите трябва да се избягват на всяка цена и да се използват само в краен случай. Ако абсолютно се налага да използвате слабително средство, непременно го правете за много кратък период от време.

Обичайни причини за ПОВИШЕНА честота на изхожданията/диария

Начин на живот

Заболявания и неразположения

Ядене на повече плодове и зеленчуци (повишено количество фибри)Хипертироидизъм (хиперфункция на щитовидната жлеза)
Повишена физическа активностБолестта на Крон
Пиене на повече водаУлцерозен колит
Емоционален стресЦьолиакия
Хранителни алергииСиндром на дразнимото черво
Странични ефекти от лекарства
Стомашно чревна инфекция

Обичайни причини за ПОНИЖЕНА честота на изхожданията/запек

Промяна в храната, по-малко фибри, по-малко плодове и зеленчуциБременност, раждане или хормонални смущения
Емоционален стресПроблеми с мускулите или нервите в тънките черва, ректума или ануса
Пренебрегване на „позивите” за изхождане, пътуване и работни графици, които ви карат да се стискатеСиндром на дразнимото черво
Недостатъчна физическа активностДиабет
Недостатъчна хидратацияХипотироидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза)
Хранителни добавки с калций или желязоЛокална болка или дискомфорт около ануса като фисури или хемороиди
Лекарства като наркотични болкоуспокояващи (кодеин, например), диуретици, антиацди, антидепресанти и прекомерно използване на слабителни средстваПо-рядко: дивертикулит, запушване на тънките черва, рак на дебелото черво, множествена склероза, болестта на Паркинсон и увреждане на гръбначния стълб
Хранителни алергии

Как да се чувстваме добре относно изхожданията

Повечето гастроинтестинални проблеми могат да бъдат предотвратени или решени с прости промени в режима на хранене и в начина на живот. Ако не постигате подобрение или ако не се чувствате добре, то следете за следните фактори и помислете за предприемането на някои промени. Тези стратегии ще ви помогнат да се отървете от запек или диария и ще спомогнат за избягването на повторните им появявания.

 • Премахнете всички източници на глутен от храната си (най-честите източници са пшеницата, овеса, ръжта, шпелтата (вид пшеница) и другите зърнени храни)
 • Нека хранителният ви режим включва пълноценна храна, богата на пресни органични зеленчуци и плодове, които предоставят полезни хранителни вещества и фибри; повечето от фибрите трябва да си набавяте от зеленчуци, не от зърнени храни
 • Избягвайте изкуствените подсладители, прекомерната консумация на захар (особено на фруктоза), химически добавки, Мононатриев глутамат, прекомерни количества кофеин, и обработени храни, защото те са вредни за стомашночревната (и имунната) функция
 • Стимулирайте чревната си флора като добавяте естествено ферментирали храни в диетата си като кисело зеле, кисели краставички и кефир (ако понасяте млечни продукти); добавете хранителна добавка с пробиотици, ако подозирате, че не си набавяте достатъчно полезни бактерии единствено от храната
 • Опитайте се да повишите приема си на фибри; добрите варианти включват псилиум и прясно смляно органично ленено семе (стремете се към 35 грама фибри на ден)
 • Непременно поддържайте тялото си добре хидратирано с прясна чиста вода
 • Извършвайте много физически упражнения всеки ден
 • Избягвайте фармацевтичните лекарства като болкоуспокояващи като кодеин или хидрокодон, които забавят функцията на червата; антидепресантите и антибиотиците могат да причинят редица гастроинтестинални проблеми
 • Решавайте емоционалните предизвикателства със средства като техника за емоционално освобождаване
 • Обмислете приклякане вместо седене при изхождане; приклякането укрепва ректума, отпуска пуборекталния мускул и стимулира пълно изпразване на червата без напъване и е научно доказано, че облекчава запека и хемороидите

Помислете за биде

Като практична алтернатива на тоалетната хартия на достъпна цена може да опитате биде. Бидетата са норма в Европа—има ги във всяка баня. След като опитате биде, вероятно вече няма и да помислите за тоалетна хартия! Бидето е освежаващо, както тоалетната хартия никога не може да бъде, по-приятно е и не така дразнещо като избърсването с тоалетна хартия и намалява заразяването на ръката. Когато пътувам, това е едно от нещата, които най-много ми липсват. Всеки от хората, които познавам, който има биде е много доволен.

Бидетата се изплащат за нула време от парите, спестени за тоалетна хартия, както и с това, че се спестяват ценни суровини от околната среда. Тоалетна хартия все пак ви е необходима, за да се подсушите, но това количество е нищожно в сравнение с онова, което е необходимо за идеално избърсване. Но по-важното е че те измиват, което е далеч по-ефикасно от простото използване на суха тоалетна хартия.

Д-р Меркола

 

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/14/normal-stool.aspx?i_cid=stool-sidebanner

Снимки:  stritar.net ; forum.mikroferma.com

Сходни статии:

Урината, отражение на здравето

14 предупредителни знака в ноктите на краката

Декодирай какво казва езика за здравето ти

Ноктите ви знаят онова, което лекарят ви може би не знае

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *