Урината, отражение на здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

4 начина, чрез които урината може би ви предупреждава за здравословни проблеми 

Urine

Английска поговорка, която постоянно чувам да цитират замечтаните романтици гласи, че очите са прозорецът към душата.

Но има и друг прозорец към вътрешното ни аз. И това е нещо, за което знаем от далеч по-дълго време и което може да ни даде далеч по-точна картина за вътрешното състояние на тялото ни. Но, ироничното е, че ние сме склонни да се вглеждаме в това нещо далеч по-малко и със сигурност не го възхваляваме в поетични стихове в духа на шекспировите. Говоря за урината. Спомням си, че много се смях когато в университета се натъкнах на един ред в учебниците си, цитиращ Хипократ, бащата на западната медицина, който гласеше, че „нито една друга (част) от човешкото тяло не предоставя толкова много информация… както го прави уринарната система”. Да не говорим, че са намерени вавилонски глинени плочки на 6000 години, на които има обозначения за изследвания на урината на пациенти.

Макар че не сме склонни да говорим за урината си твърде често – дори и с лекаря си – тя е всъщност част от невероятна система, на която дължим доста от здравето си. Бъбреците ви работят по 24 часа, за да филтрират разтворимите във вода остатъци, токсини, бактерии, гъбички, излишни протеини и захари от тялото, които в противен случай ще се натрупат в организма и ще ви разболяват. И уринарният тракт не само работи като ефикасна система за филтриране и изхвърляне, но той функционира и като система за ранно предупреждение и откриване, сигнализираща за някои признаци и симптоми на потенциално сериозни здравни проблеми, които иначе могат да останат незабелязани.

Следващия път когато се насочите към тоалетната, ето за какво да следите:

1. Цвят на урината

Урината съдържа най-вече вода, както и пикочна киселина, минерали, ензими, отпадни материали и вещества като пигмента урохром, който придава на урината обичайния й сламено жълт цвят. Ето списък на цветовете на урината за справка:

 • Розов или червен: Когато е причинена от червено цвекло, къпини и хранителни добавки с желязо, промяната в цвета обикновено е временна и безвредна. Тя понякога се случва след усилени физически упражнения, но може да сигнализира и за други по-сериозни заболявания като хематурия (кръв в урината). Анализ от 2012 година, публикуван в списанието Southern Medical Journal изброява няколко възможни причини, като камъни в бъбреците, инфекции на уринарния тракт, уголемена простатна жлеза, анемия, някои наследствени заболявания или рак на пикочния мехур. Ако забележите розов или червен цвят на урината, свържете се с лекаря си незабавно; вашият лекар ще направи лесен тест и ще определи дали цвета се дължи на кръв в урината ви и какво да правите след това. 
 • Кафяв: От ревен и боб фава. Това също така е често срещано предупреждение за наличието на инфекция на уринарния тракт особено, ако имате усещане за парене при уриниране. При нормално уриниране не трябва да усещате дискомфорт. Кафявият цвят може също да показва натрупване на билирубин в кръвта, и вероятно сочи за проблем с черния дроб, запушване на жлъчните пътища, камъни в жлъчката, хемолитична анемия или тумор. 
 • Оранжев: От моркови или В витамини. По-тъмното оранжево може да е сигнал за сериозно обезводняване; това може лесно да се оправи с пиенето на повече течности, но ако се пренебрегне, може след време да доведе до сериозни усложнения като спазми, хронична умора, оток на мозъка, припадъци или нисък обем на кръвта. 
 • Зелен или син: От аспержи и някои антидепресанти. При по-необичайни случаи може да означава инфекция на уринарния тракт. 
 • Тъмно жълт или кехлибарен: Може да сте сериозно обезводнени; пийте повече течности. Ако се пренебрегне, това може след време да доведе до сериозни усложнения като спазми, хронична умора, оток на мозъка, припадъци или нисък обем на кръвта.

2. Миризма на урината

Някога лекарите имаха навика редовно да миришат урината на пациента – и понякога дори я опитваха – за да си помогнат в диагнозирането на определени заболявания и болести. Макар че тази практика в голяма степен вече не се практикува в съвременната медицина (и аз няма да се оплаквам от този факт), необичайният мирис, идващ от тоалетната чиния може да е важен предупредителен признак, че нещо не е съвсем наред.

Миризмата на урината се свързва с обема и концентрацията на определени химикали, които се изхвърлят от бъбреците. Ето за какво да следите:

 • Няма забележим мирис: Нормално. Урината не трябва да има силно забележим мирис, но както и при цвета на урината, някои храни, хранителни добавки и лекарства могат да придадат на урината по-остър мирис от обикновено. 
 • Лек мирис: Аспержите, чесъна, кафето и храните на животинска основа като месото и яйцата са най-честите виновници за мириса на урината. Дехидратацията може също да причини урината да е по-концентрирана, така че тя ще има и по-силен мирис. 
 • Силен или неприятен мирис: Ако урината ви не престава да е с необичайно силен или неприятен мирис, това може да посочва инфекция на уринарния тракт, бъбречна инфекция, възпаление или инфекция на пикочния мехур, метаболитно разстройство, проблем с черния дроб или заболяване, предадено по полов път. 
 • Сладък, плодов или плесенен мирис: Това може да сигнализира за случай на диабет или на рядкото генетично заболяване, наречено урина с миризма на кленов сироп.

3. Колко често трябва да уринирате

Средно, повечето хора уринират около четири до осем пъти на ден. Обаче, реалистично погледнато, това колко пъти ходите до тоалетната в голяма степен зависи от това колко течности пиете, какво ядете, колко кофеин и алкохол приемате, колко активни сте и какъв е стила ви на живот.

За жалост някои хора са толкова заети с работата си и графика си, че се „стискат” по-дълго от други.

 • Четири до осем пъти на ден: Нормален брой пъти. 
 • Повече от осем пъти на ден: Нуждата да уринираме по-често обичайно се свързва с естественото остаряване и с диуретични лекарства, като и някои лекарства за кръвното също могат да причинят повече посещения до тоалетната. 
 • По-силното чувство за „зор” или чувството за недовършване след уриниране: Може да е симптом на няколко различни здравословни проблема – инфекция на уринарния тракт, бременност, проблеми с простатата, диабет тип 1 или тип 2, свръх активен пикочен мехур, интерстициален цистит (възпален пикочен мехур), или дори удар или неврологично заболяване.

4. Мътна, пенеста се или съдържаща частици урина

Нормално урината е прозрачна или полупрозрачна. Ако тя е напълно прозрачна и безцветна, тогава това вероятно означава, че пиете много вода (важно е да се пие много вода всеки ден, но и пиенето на прекалени количества също не е здравословно). В случай че сте извън нормата, ето за какво да следите:

 • Мътна урина: Ако понякога забелязвате, че урината ви е мътна и не изпитвате никакви други симптоми, това може просто да показва, че сте леко обезводнени и трябва да пиете повече течности. Мътната урина може да е също така симптоматична за инфекция на уринарния тракт или при жените може да се дължи на вагинално течение, вагинит или бременност. По-сериозните потенциални причини включват проблеми с бъбреците, метаболитни проблеми, проблеми с хипофизната жлеза или заболяване, наречено хилурия (наличие на галактоза в урината), при което в урината прониква хилус поради запушване на лимфен канал. 
 • Пенлива урина: Това понякога се дължи на изключително бързата струя на урината, изтичаща в тоалетната чиния – няма нужда от притеснение, ако това се случва понякога. Но ако започнете да забелязвате пенеста урина по-често, то тогава това може да е признак на протеинурия, заболяване, характеризиращо се с висока концентрация на протеин в урината, което обикновени показва бъбречно заболяване. То може също да сигнализира за диабет, инфекция или високо кръвно налягане. 
 • Видими частици: Това може да е признак на бъбречни проблеми, както и за наличие на камъни в пикочния мехур, бъбречно заболяване, инфекция на уринарния тракт или други сериозни заболявания. 

Нещата, които тоалетната можеше да ви разкрие само да обръщахте внимание

Много от нас сме свикнали да си бръчкаме носа от погнуса когато стане дума за урина, или просто да пропускаме информацията покрай ушите си без изобщо да се замислим. Но за да забележим необичайните предупреждения, които урината може да се опитва да ни подскаже, първо трябва да сме запознати с обичайните й качества – и това включва без срам да гледаме в тоалетната чиния от време на време и да забелязваме как изглежда урината ни и как мирише. Това се отнася и за обръщането на внимание на ежедневните ни навици в тоалетната и за осигуряването на грижи за уринарния ни тракт.

Когато сме достатъчно хидратирани, това не е само ключово за поддържането на здрава уринарна система, но е и жизненоважно за здравословното храносмилане и за изхвърлянето на екскрементите, както и за поддържането на нормално кръвно налягане и телесна температура, за облекчаването на ставите и в основни линии за правилното функциониране на всеки орган и система в тялото. И макар че повечето от нас са запознати с правилото за осемте чаши течности на ден, истината е че действителната ни нужда от течности варира от човек до човек, в съответствие с теглото, големината на тялото, нивото на активност, приема на кофеин, алкохол, сол и захар, лекарствата, които взимате, времето и климата, в който живеете.

Пиенето по осем чаши вода на ден може да е лесно указание за да сте сигурни, че пиете достатъчно вода, но непременно пийте повече в горещите дни, след физически упражнения, и когато консумирате кофеин, алкохол или много сладки или солени храни. Или пийте вода когато сте жадни и се оставете урината ви да ви насочва – ако е по-тъмна от сламено жълта, тогава се опитвайте да пиете повече чиста прясна вода и ще забележите как цветът на урината ви ще се промени с промяната на количеството приемана от вас вода.

Д-р Виктор Марконе

 

Източник: Health eTalk, 4 Ways Your Pee Could Be Warning You About Your Health,  13 December 2013

http://www.belmarrahealth.com/general-health-2/4-ways-your-urine-can-be-warning-you-about-your-health/

Снимка: www.appforhealth.com

Прочетете още по темата:

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е информативна. В случай, че откриете в урината си указаните по-горе цвят, мирис, прозрачност… будещи тревога, непременно се обърнете към личния си лекар или към специалист уролог. Не се самолекувайте.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *