14 предупредителни знака в ноктите на краката

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bienvenue-plage-e1401972158263

Очите ви може да са прозорец към душата, но по много начини ноктите ви са прозорец към онова, което се случва в различните органови системи на тялото ви.

Според Американската академия по дерматология, „Ноктите често отразяват общото състояние на здравето ни”, така че ако не сте им отделяли много внимание напоследък, сега е добър момент да започнете.

Промяната в цвета, формата или дебелината на ноктите на краката може да показва проблем, който се отнася до далеч по-важни неща от естетическия външен вид. Когато използвате ноктите си, за да определите цялостното си здраве, не забравяйте, че промените, които показват заболяване в организма ще засягат повече от един нокът.

Интересното е, че ноктите на краката растат с по 0.3 милиметра на ден (докато ноктите на ръцете растат малко по-бързо с по 0.1 мм/ден), което означава, че можете да определите кога се е появило заболяването или увреждането като измерите разстоянието между кожичката на нокътя и горния край на евентуалната промяна в пигментацията.

Ето 14 от най-важните признаци, отнасящи се до здравето, за които трябва да знаете.

Какво казват пръстите на краката за здравето ви?

14. Разделени на две нокти на пръстите на краката

Ако долната половина на нокътната плочка е бяла, а горната половина е розова, това често пъти е признак за бъбречно заболяване или за бъбречна недостатъчност.

13. Кръвоизлив под нокътя

Малките кръвни съсиреци под нокътя на пръст на крака, които обичайно се появяват под формата на малки вертикални червени линии и изглеждат като забита тресчица, могат да са свързани с ревматоиден артрит, пептична язвена болест, злокачествени образувания, бактериален ендокардит, травма на нокътя или псориазис. Те също така понякога се появяват при бременност или при употреба на орални контрацептиви.

12. Вдлъбнатини по ноктите на краката

Малките ямки по повърхността на нокътя могат да са признаци на псориазис, недохранване, респираторно заболяване или в някои случаи на заболявания на съединителната тъкан или на автоимунното заболяване алопеция ареата.

11. Хоризонтални нагъвания (линиите на Бю)

Дълбоко нагънатите линии, които пресичат нокътната плочка хоризонтално могат да са предупредителни признаци за неконтролиран диабет или за периферно съдово заболяване. Те също така понякога се появяват поради висока температура (като при скарлатина, пневмония, дребна шарка или заушки) или поради недостиг на цинк.

10. Отделяне на ноктите на краката

Ако нокътната плочка се отдели или се отхлаби от нокътното легло, това може да се дължи на заболяване на щитовидната жлеза, хипертироидизъм или псориазис. Някои лекарства, както и заздравителите или лепилата за нокти също могат да причинят отделянето на ноктите, както могат да го направят и наранявания или инфекции.

9.  Бледи или бели нокти на краката

Здравите нокти обикновено са розови на цвят. Ако вашите са бледи, почти бели, това може да е признак на анемия, конгестивна сърдечна недостатъчност, чернодробно заболяване или недохранване. Много белите нокти често са признак на проблеми с черния дроб, включително на хепатит.

8. Жълти нокти на пръстите на краката

Гъбичните инфекции често причиняват пожълтяване на ноктите. Ако ноктите ви са също така удебелени и чупливи, това вероятно се дължи на гъбички. Обаче, ако нямате проблем с гъбична инфекция, по-рядко срещаните причини за жълти нокти включват заболяване на щитовидната жлеза, заболяване на белите дробове или респираторни заболявания, диабет или псориазис.

7. Сини нокти на краката

Това може да е признак за липса на кислород вероятно поради сърдечен проблем, белодробна инфекция или пневмония. Отравянето със сребро също може да причини сини нокти.

6. Задебеляване и извиване на ноктите на краката

При това заболяване върховете на пръстите могат да се уголемят, а нокътната плочка да се извие около върха на пръста и надолу и може да изглежда сякаш „потъва” в леглото на нокътя. Това може да е признак за рак на белия дроб или на други заболявания на сърцето или белите дробове, включително на хронични белодробни инфекции или инфекциозен ендокардит, инфекция на лигавицата на сърдечните камери и на клапите на сърцето. То може също така да е признак за възпалително заболяване на червата.

5. Нокти на краката с формата на лъжица

Ноктите, които се извиват нагоре около ръбовете подобно на лъжица могат да са индикатор за желязодефицитна анемия, хемохроматоза (прекомерно усвояване на желязо), сърдечно заболяване или хипотироидизъм.

4. Левконихия стриата

Това представлява обезцветени линии, пресичащи нокътната плочка по ширината на ноктите на краката. Тези линии могат да са признак на отравяне с арсеник, болестта на Ходжкин, малария, проказа, отравяне с въглероден оксид и други проблеми в системите на организма.

3. Чупещи и цепещи се нокти на краката

Ако ноктите ви са особено сухи и податливи на често чупене или цепене, това може да се дължи на гъбична инфекция или на заболяване на щитовидната жлеза.

2. Бели с тъмна линия на върха

Извитата хоризонтална линия близо до ръба на бял нокът може да е сигнал за заболяване на черния дроб, конгестивна сърдечна недостатъчност или диабет, както и на хипертироидизъм или недохранване. Тя може също така да се свърже просто със стареенето.

1. Тъмни ивици

Тъмните ивици под нокътя може да са признак на меланома, най-смъртоносната форма на рак на кожата.

 

Източник:

http://www.losethebackpain.com/blog/2013/05/20/toenail-health/

Снимка: www.cliniquepodiatriquegatineau.com

Прочетете още по темата:

Лечение на гъбички по ноктите с жълтениче

Ноктите ви знаят онова, което лекарят ви може би не знае

Сходни теми:

Тоалетната чиния дава ценни прозрения за здравето

Урината, отражение на здравето

Декодирай какво казва езика за здравето ти

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *