Декодирай какво казва езика за здравето ти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stick a tongue

Застанете пред огледало, отворете си устата и кажете „а-а-а”. Това упражнение изобщо не е свързано с избелването на зъбите и Джордж Клуни. Става дума за езика ви, който не е точно отличителен белег за красота, може би, но ако погледнете отблизо собствения си език, това ще ви разкрие повече за вас самите, отколкото си мислите.

Това е така, защото езикът е като барометър на здравето и на функционирането на тялото. Китайските билкари или природолечители, като погледнат отблизо езика, могат да открият недостици на витамини, лошо кръвообръщение, висок холестерол, алергии и храносмилателни проблеми. Освен задачите си да помага в говора, храносмилането и опитването на следващото вкусно ястие, езикът е също толкова отличителен, колкото са пръстовите ви отпечатъци. Точно така! Неговата форма, структура, покритие, цвят, издатини и вдлъбнатини казват неща за здравето ви безмълвно.

Използването на езика за диагнозиране на здравословни проблеми не се ограничава само до алтернативната медицина, в случай, че си мислите „Не се хващам на такива глупости”. Западните лекари го намират за ефикасен начин за откриване на симптоми, а стоматолозите проверяват за признаци за рак на устата по време на редовните прегледи – това може да са язви, червени участъци или бели участъци най-често намиращи се отдолу на езика и в долната част на устата.

Приемете езика за вид пътна карта, като конкретни места от него са свързани с конкретни части от тялото. Областта в задната част на езика, например, отговаря на бъбреците и пикочния мехур; плътен жълт налеп в задната част на езика може да е признак за влошена функция на тънките черва, пикочния мехур или матката. Самият връх на езика отразява здравето на сърцето, така че ярко червеният цвят на върха на езика може да означава неприятности със сърцето, стрес и безпокойство! Страните на езика показват състоянието на черния дроб, а средата на езика се свързва с далака. Искам да кажа, че ако езикът ви има необичаен цвят, налепи или форма в някоя своя част, се обръща специално внимание на съответстващия й орган.

Но не е необходимо да сте експерт по езиците, за да разгледате своя пред огледалото в банята. Съветвам своите пациенти да разглеждат езика си често, за да забелязват промените, ако има такива. Ето полезни указания, които да ви помогнат по-добре да разбирате здравето си чрез езика си.

Здрав език 

Нека започнем с език, който показва блестящо здраве: Нормалният език е розов на цвят със светъл бял пласт върху него, със средна дебелина, без напуквания, рани или белези от зъби. Проверете повърхността му като прокарате върха на пръста си по него – трябва да усетите мъничките възелчета, наречени папили, които се усещат като леки грапавини. Те са малките вроговени издатъци между  вкусовите луковици. ДОБРЕ, вече можете да започвате!

Цвят на езика 

Ярко червен: Може да изглежда иронично, но ярко червеният език например показва липса на хранителни вещества в тялото, особено на желязо и на В витамини – които са свързани с енергията, растежа на клетките и правилното функциониране на нервната система. Също толкова важни за създаването на червените кръвни телца са желязото в червените меса, мекотелите с черупка, ядките и кайсиите.

Но по-често всъщност червеният език предупреждава за детски болести. Например, език с ягодов или малинов цвят може да е един от ранните признаци на скарлатина или на болестта на Кавазаки, рядка болест при децата, която засяга кръвоносните съдове и може да увреди сърцето. Също така, петно върху езика, което е станало кафяво или неясно обезцветено може всъщност да е меланома, форма на рак на кожата.

Блед: Блед език обаче означава, че в кръвта ви има голям недостиг на хемоглобин, съдържащия желязо протеин в червените кръвни телца. Неизменно, това води до умора или дори до летаргия. Може също да показва наличието на бактерии, мъртви клетки и отломки, които са се настанили в папилите на езика. И дори по-рядко, бледият език показва анемия, или млечница в устата, което е вид гъбична инфекция.

Онова което можете да направите е да ядете добре балансирана храна, съдържаща желязото в нетлъстите меса и в черния дроб. В крайна сметка, именно храната предоставя достатъчно енергия на тялото, за да произвежда то кръв. Освен това, обръщайте особено внимание на миенето на зъбите с четка и на почистването им с конец. И добавете изтъркването на езика с четка към оралната си хигиена.

Лилав или синкав: Език, който е лилав или синкав може да показва, че телесните течности и кръвта не циркулират както трябва. Тази липса на циркулация бързо може да се превърне в летаргия и лошо емоционално здраве. В някои случаи тя може да доведе до депресия. Лилав език се забелязва и при хора с висок холестерол и произтичащите от това проблеми със сърцето, както и хроничен бронхит, който влияе неблагоприятно върху каналите, зареждащи кръвта с кислород.

Най-добрите неща, които можете да направите в този случай е да изключите от режима си на хранене всички студени храни като лимони, пъпеш или краставица и да добавите повече топли храни, като чесън, джинджифил и кориандър.

Черен и грапав: Далеч не толкова често срещан е черният, грапав език. Макар и относително безвреден и траещ кратко, той въпреки това е неприятна гледка. Това всъщност е натрупване на бактерии и на други отломки в устата. Причините включват лоша орална хигиена и прекомерна употреба на тютюн, антибиотици или лекарства за стомах като Pepto-Bismol. Може да забележите метален вкус в устата си и лош дъх.

Но можете да премахнете черния цвят на езика лесно като миете зъбите си с четка и ги почиствате с конец по-често и като използвате уред за отстраняване на бактериите. И докато го правите, спрете и да пушите. Отидете при лекаря си, ако симптомите продължат повече от 10 дни, моля.

Върха на езика

Когато стане дума за емоции, трябва да обръщате голямо внимание на върха на езика си. Както споменах по-рано, връх, който е по-червен от останалия език може да сигнализира някакъв вид психологически стрес. Това е така, защото прекаленото притеснение изчерпва охлаждащите, регенериращи телесни течности. Това позволява повече топлина в тялото и кара върха на езика да изглежда червеникав на цвят.

Когато забележите ярко червен език, опитайте да избягвате храните, които прегряват тялото. Това означава вино, алкохол, кафе и люти храни, както и прекомерно месо.

Структура на езика

Гладък: Докато нормалният език е леко грапав, гладкият език може да означава недостиг на хранителни вещества. Може да забележите подобни на пътна карта петна по езика, които изглежда че се местят от ден на ден. Или може да изпитате леко, макар и доста неприятно състояние, наречено географски език, причинено от недостиг на В витамини или от раздразнение, произтичащо от алкохол или от конкретни храни.

Какво ще кажете за набръчкан език? Той е набръчкан, има трапчинки или бразди, предполагащи „скротален език” с дълбоки вдлъбнатини, които могат да се влошат с възрастта. Това е относително безвредно, но може да причини усещане за парене при поглъщане на люти храни, да не говорим, че може да попречи на езика ви да остава чист и незасегнат от бактериите.

Какво да кажем за рани или бабуни? Наистина, всеки е прехапвал езика си в даден момент – дори и достатъчно силно, за да остави белег. Но това място върху езика може да означава нещо по-сериозно от повърхностна травма. Такава подутина може да е пряк резултат от бактериална или вирусна инфекция – може би дори от алергична реакция към храна или лекарство. Язвите на стоматита също могат да се появят от долната страна на езика. А пораженията, които изглеждат като дебела твърда повърхност, може да са признак за лейкоплакия, заболяване на лигавица, възпалена от изкуствени зъби, коронки, пломби или дори от употребата на тютюн. Звучи ли ви познато? Лейкоплакията се забелязва най-вече при хора с отслабена имунна система заради заболявания като ХИВ или Епщайн-Бар вирус. Обикновено грапави, такива поражения имат склонността да изникват отстрани на езика. От друга страна, подутина или бучка отново отстрани на езика може да сигнализира рак. Сифилисът, ако се остави нелекуван, може да се превърне в рак върху езика. Подозрителните рани, следователно, трябва незабавно да бъдат прегледани от лекар.

Сух език, някой? Той често се причинява от отичането на слюнчените жлези – изпъкналите алвеоли, които произвеждат слюнка под езика. По-често това е предизвикано от стрес, работа – или е свързано с общуването. Опитайте стратегии за справяне с нивата на стреса като упражнения за дишане, ежедневна разходка навън или йога. Пиенето на ябълков оцет и лимон, разредени с чаша вода също може да стимулира потока на слюнката като промива слюнчените канали. Сухият, набразден език междувременно показва наличието на твърде много слуз в тялото. Това вероятно означава, че в кръвта ви има твърде много млечни продукти и захар, също така. Така че, направете си услуга и яжте добре балансирана храна като намалите млякото, маслото и яйцата.

Още нещо, за което да внимавате е упоритата сухота. Това може да е признак на синдрома на Сйоргрен, инвалидизиращо имунологично заболяване. Ако езикът ви е непрекъснато сух, посетете при лекаря си.

Покритие на езика

Това какво покритие имаме върху езика си – обикновено в средата или в задния край – най-добре разкрива как организма ни усвоява храната и напитките. Например, здравата храносмилателна система се проявява като тънък белезникав слой върху езика. Претоварена система с прекомерна влага или патогенна течност се проявява като дебел налеп върху езика. Зад тази слаба функция на червата стои свръхрастеж на бактерии или гъбички, причинен от нездравословна храна и преяждане. Ако езикът блести, зачервен е и мокър, тялото няма достатъчно течности, за да произведе покривния слой, така че следва дехидратация. А когато няма никакъв покривен слой, това обикновено е индикация за изтощение на тялото.
Така че, ако имате дебел налеп върху езика, или кандида, опитайте следните съвети за да подобрите храносмилането и вида на езика си:

* яжте ферментирали храни, за да балансирате вътрешната си екосистема
* помнете принципа 80/20 на всяко хранене: Ако ядете здравословни ястия 80 процента от времето, вие можете да си позволите любимите храни през 20 процента от времето
* загрявайте храносмилането си с готвени храни
* включвайте билки и подправки в храната си

* пийте топъл чай от джинджифил 20 минути преди хранене.

Друг виновник е прекомерната употреба на химически води за уста или антибиотици. Вместо това опитайте да почиствате езика си като използвате естествена вода за уста два пъти дневно. За да си направите такава вода, минете през блендер ябълков оцет с две скилидки чесън, една чаена лъжичка сушена салвия и една супена лъжица мед в половин литър вряща вода. Тя се запазва в хладилника поне три дни. След време тялото ви ще ви благодари.

Когато става дума за езика, наистина има много неща за асимилиране. А и езикът на всеки от нас е уникален, като особеностите му отразяват цялостното състояние на здравето ни. Както обичам да казвам, вслушвайте се в тялото си и не се оставяйте езикът да ви направи марка! Добавете оглеждането на езика към здравословните си навици.

Ваш в добро здраве

д-р Виктор Марконе

Източник: Health eTalk, What Does Your Tongue Say About Your Health, 28 February 2014

Снимка: loove-lol-msp.skyrock.com

Сходни теми:

Тоалетната чиния дава ценни прозрения за здравето

Урината, отражение на здравето

14 предупредителни знака в ноктите на краката

Ноктите ви знаят онова, което лекарят ви може би не знае

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *