Внимание: рак при чести пътувания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Преди няколко седмици имах честта да изнеса лекция на годишната конференция на Американския колеж за развитие на медицината.

airport-scan

Конференцията беше в Лас Вегас, което за мен означаваше директен полет от Маями. Но когато пристигнах на Международно летище Маями ме очакваше гадна изненада – скенери за проверка.

Чухте ли за плановете на правителството? Влязох в сайта на Агенцията за безопасност на транспорта и разбрах, че вече има монтирани 385 от тези скенери на 68 летища в цялата страна. И планират да инсталират още много…

Казват, че скенерите били безвредни… но аз не съм убеден в това.

Хората които вярваме, че се грижат за нас в Агенцията за безопасност на транспорта твърдят, че дозата радиация от тези машини е по-малка от 10 микро REM на  емисия, или около една десет-хилядна от рентгенова снимка на гръдния кош. Експертите обаче смятат, че тя по-вероятно е 10 пъти по-висока от изчислената от министерството.

Д-р Дейвид Бренър, шеф на Центъра за радиологични изследвания на Колумбийския университет казва, че дозата абсорбирана от кожата може да е до 20 пъти по-висока от указаната в по-ранни изчисления. А Питър Рез, професор по физика в Държавния университет на Аризона в Темпл, прави собствени изчисления и открива, че излагането е около една петдесета до една стотна от стойността на стандартна рентгенография на гръдния кош.

За онези от нас, които пътуват много, това не ми звучи много добре, поради няколко причини.

Първо, рентгеновата снимка се разпръсква върху цялото ви тяло, а повечето от енергията, излъчвана от тези машини стига директно в кожата и в подлежащата тъкан. Притеснявам се, че дозата може да е опасно висока за кожата.

Друго нещо, което наистина ме безпокои е, че в случая половите жлези се облъчват с радиация, а не се предпазват. Дори когато ви правят рентгенова снимка на гръдния кош, те ви слагат оловна престилка, която закрива слабините. С такава престилка ли трябва да се явяваме на летището?

Те облъчват яйчниците на жените с радиация и аз се безпокоя за ефекта от това върху неродените. А за мъжете е още по-зле, защото техните тела не предпазват половите им жлези.

Тези машини също така силно облъчват и главата ви, както и останалата част от тялото ви… макар че е малко вероятно хората да крият експлозиви в ушите или носа си. При хората над 50 годишна възраст това може да е много сериозен риск за заболяване от рак. При по-възрастните хора базално-клетъчните карциноми обикновено се появяват в областта на главата и врата. Освен това, въздействието върху очите и роговицата още не е определено.

Също така, някои хора са по-чувствителни към радиацията от други. Д-р Бренер има конкретни притеснения за пътниците с генни мутации. Това са около 1 човек на всеки 20 (или 5 процента) от населението. Тези хора са в по-голям риск, тъй като са по-малко способни да възстановяват рентгеновите увреждания на ДНКато си. Това е особено обезпокоително що се отнася до рак на гърдата и на яйчниците.

Ето още нещо, което не трябва да забравяме. Въздействието на радиацията се натрупва. Хората, които летят често, пилотите и стюардесите ще бъдат редовно излагани на радиация. Какво да кажем за хората, които работят на скенерите? Те ще бъдат облъчени в дози много хиляди пъти по-високи от тези, които получават пътниците, докато просто си стоят до машините по цял ден всеки ден. Това ги поставя в особено висок риск от заболяване от различни видове рак.

Съпругът на моята колежка Елизабет Блакбърн наскоро повдигна много от тези въпроси в писмо до Президент Обама. Аз работя с нея от години, а миналата година й беше присъдена Нобеловата награда за медицина за работата й с теломерите.

Нейният съпруг, Джон Седат е биофизик с опит в рентгенографията. Той и неговият екип от експерти са загрижени, защото:

  • Хората болни от HIV или рак могат да се окажат в по-голям риск, поради високите дози радиация върху кожата.
  • Необходимо е провеждането на още изследвания що се отнася до бременните и риска за ембриона.
  • Всяка неизрядност в захранването, която спира уреда може да предизвика висока доза радиация върху едно единствено място върху кожата.
  • Рискът от излъчването на радиация върху децата и младежите още не е напълно изчислен.

Цялата история е крайно неприятна. Натикват ни като добитък и то без да ни питат. Изборът не трябва ли да е наш?

Ето и най-важното.

Ако ще летите, ето какво трябва да направите:

1. Отказвайте да бъдете скенирани. Няма да ви откажат да летите… но можете да изберете да ви подложат на претърсване или пък търсете летища, на които няма скениращи устройства. Ще ви отнеме известно време, но можете да планирате маршрут, който не включва летища с новите скенери. Именно това планирам да правя за в бъдеще доколкото е възможно.

2. Вземайте CoQ10. Това хранително вещество пречи на абсорбирането на радиацията, така че седмица до 10 дни преди да летите, започнете да взимате CoQ10 под формата на убиквинол. Той е осем пъти по-силен от обикновения CoQ10. Обикновено препоръчвам вземането на 50 мг на ден, но непосредствено преди полета можете да взимате четири пъти по-висока доза.

3. Заредете се с витамин D. Това е хранителното вещество, което е доказано, че снижава риска от всички видове рак със 77 процента. Прекарвайте по 20 минути на слънце и тялото ви ще произвежда хиляди единици витамин D. Ако не можете да излезете на слънце, препоръчвам по 50 мг дневно. Ако ще летите препоръчвам да удвоите дозата.

Желая ви добро здраве,

Д-р Ал Сиърс

Източник: Al Sears, Cancer Alert for Travelers, 13 December 2010

Снимка: en.mercopress.com

Прочетете още по темата:

Пощадете тялото си с различен вид защита при пътуване

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *