Черната малина слага годжи и акай в джоба си, добра причина да я отглеждаме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Някои от най-полезните суперхрани са така наречените берита – горски плодове или дребни безкостилкови плодове с форма на „ягода”. И в това няма нищо чудно …

black-raspberries

Изследователи в Харвардското училище за обществено здраве изследваха въздействието на приема на антиоксиданти при приблизително 130000 участника в продължение на период от 20 до 22 години и откриха, че онези от тях, които ядели много горски плодове — които съдържат антоцианини — снижавали риска си да развият болестта на Паркинсон.

И горските плодове с по-ярки цветове привличат най-много внимание. Годжи, ацерола (сорт северно американска вишна) и акай са силни претенденти и всички те съдържат големи количества мощни антиоксиданти, познати със способността си да снижават и спират действието на свободните радикали — естествени вторични продукти, които могат да внесат хаос в тялото и които са тясно свързани с атеросклероза, рак, артрит, удар или респираторни заболявания.

Братовчедка на американски фаворит получава много внимание…

Скорошно изследване от Университета по селско стопанство в Краков (Полша) показа, че черната малина, която се отглежда в Централна Европа, има дори още по-големи ползи за здравето от по-известните си братовчеди — малините или къпините.

Група учени под ръководството на Ана Малгоржата Костека-Гугала измерват съдържанието на феноли и антоцианини в черните малини, червените малини и къпините, оценявайки техния антоиксидантен потенциал и ползи за здравето.

Изследвани били малини (Rubus idaeus), черни малини (Rubus occidentalis) и къпини (Rubus fruticosus), отглеждание в Централна Европа отглеждани две последователни години. Анализирани били както съдържанието на фенолни съединения, включително антоцианини, така и антиоксидантните свойства на плодови екстракти.

Оказва се, че количеството антиоксиданти в черните малини е три пъти по-високо от това в другите изследвани плодове. Забележителното е, че числото било дори още по-високо за фенолите или за количеството на антоцианините — като черните малини изпреварвали скромните си в това отношение братовчеди с над 1000%.

Черната малина се приема за суперхрана и се отглежда и в Ангия, където я наричат Краля на беритата. Сортът Mac Black има по-наситен вкус от традиционните червени сортове. Но което вероятно е по-важно е че в този сорт има относително високи нива на съединенията, които учените определят като предпазващи от рак

Това е велико! В изпитанията антоцианините показват способност да снижават пролиферацията (растежа/деленето) и да спират формирането на тумори.

Черната малина Mac Black съдържа много елагова киселина и антиоксиданти и именно заради техните изключителни ползи за здравето е наречена както вече споменахме „краля на беритата”.

Изследвания в Държавния университет на Охайо откриха значителен спад в туморите на дебелото черво при плъхове и в езофагеални тумори при мишки, хранени с черни малини.

Изследвания показват, че екстрактите от малини и къпини забавят растежа на туморите при рак на гърдата, маточната шийка, дебелото черво и езофагуса.

Така че, ако все още не похапвате вкусни горски плодове и други берита, непременно трябва да го направите — и още по-добре набавете си тази европейска суперзвезда. Нещо ни казва, че след появата на тази новина, всеки който може, ще иска да си отглежда черни малини в градината.

Черните малини са основополагащи насаждения, защото:

  1. Височината им не надвишава 80-120 см (2 1/2 – 4 фута), ако се подрязват правилно
  2. Те са бодливи, така че предоставят известна защита пред прозорците
  3. Те растат чудесно в права линия и по този начин по-лесно се насочват
  4. Те са красиви и през зимата и през лятото
  5. Те са винаги „нащрек”
  6. Те понасят засенчване и се развиват добре на засенчвани от къщата места

Садане на черни малини

Всички малини, независимо от вида им, растат добре от северната страна на сградите, защото те ги предпазват от мраз и вятър през зимата.

Можете да ги садите и на слънчеви или частично сенчести места през есента в периода от края на октомври, но преди времето трайно да се застуди, както и през пролетта – най-късно до края на март.

Не ги садете близо до диви малини или къпини, които могат да предадат болести на черните малини. Златно правило е да ги засаждате на около стотина метра (300 фута) разстояние от диви малини и къпини.

Непременно първо прекопайте почвата на дълбочина от 35 см (1 фут) и я наторете. Засаждайте черните малини с разстояние от 80 см (2.5 фута) помежду им в редица, (а най-много на разстояние от 2 м – 7 фута) и на дълбочина от 35 см (1 фут), но с няколко сантиметра по-дълбоко, отколкото са били засадени в разсадника. Подсигурете си достъп до растенията и от двете страни за улесняване на брането, насочването на растежа и резитбата им.

Не очаквайте плодове през първата година от засаждането на черните малини. На втората година можете да очаквате по шепа от всяко растение. След втората година можете да очаквате добра реколта – може би по повече от килограм от всяко растение. Различните сортове узряват по различно време.

Когато са готови за бране, от ярко червени те стават тъмно лилави. Когато започнат да зреят, ще трябва да ги берете всеки ден, за да не ги изяждат птиците.

Предвид времето което ще мине докато можете да берете черни малини в градината си, не е зле още сега да си засадите няколко растения. Ползите за здравето от тях са ясни, а междувременно те ще красят градината ви през цялата година.

Здрави всеки ден

Източници:

http://easyhealthoptions.com/forget-goji-acai-theres-better-berry-town/

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2008907/The-king-berries-British-black-raspberry-superfood-help-prevent-cancer.html

https://www.tenthacrefarm.com/2014/04/how-to-grow-black-raspberries/

Снимка: www.baomoi.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *