Недостигът на 5 хранителни вещества е изписан върху лицето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

woman-vitamin-deficiency-signs-face-471x314

Ако се чувствате зле и подозирате, че имате недостиг на витамини, вашият лекар вероятно ще ви пусне изследване на кръвта или някакъв друг скъп тест.

Но понякога най-добрият начин човек да разбере, че има недостиг на важно хранително вещество е като се погледне в огледалото. Експертите казват, че признаците на недостиците често се изписват върху лицето.

Ето пет често срещани лицеви симптоми, свързвани с недостиг на витамини:

1. Бледност

Ако забележите, че лицето ви изглежда по-бледо от обикновено, това може да е индикатор за недостиг на витамин B12 deficiency. Погледнете езика си. Той би следвало да е леко грапав. Ако езикът ви е напълно гладък, това е още един признак за недостиг на витамин B12. Липсата на този витами може да причини умора и лоша памет.

Витамин B12 се набавя единствено от животински източници. Ето защо вегетарианците са в риск от недостиг. Добри източници са морската и речна риба, мекотелите с черупка, месата от хранени на паша животни, органичното птиче месо и яйцата от свободни кокошки. Можете да взимате хранителна добавка. Разумна доза е 50 мкг на ден.

Прочетете още за: Уникалният витамин В12

2. Проблеми с косата

Пърхот, сука кожа, чуплива коса и косопад всичките са признаци за ниски нива на витамин B7 или биотин.

Пиенето на антибиотици може да унищожи чревните бактерии, които произвеждат B7. Карфиолът, жълтъците и гъбите са добри източници на този витамин, докато белтъците могат всъщност да попречат на усвояването на B7 от тялото. Ако взимате хранителна добавка, препоръчителната дневна доза е 50 мкг.

Още за В витамините: Подсилете либидото си с В витамини

3. Подпухнали очи

Подпухналите очи и отеклите стъпала могат да са признак за недостиг на йод. Други симптоми включват напълняване, суха кожа и чупливи нокти. Тялото ви използва йод за производството на щитовидните хормони.

Употребата на кухненска сол, основен източник на йод в храната ни, от десетилетия намалява в опита на спазване на начин на хранене с ниско съдържание на сол. В същото време днес в солта има по-малко йод, отколкото преди десетилетия. Това доведе до така наречената от някои експерти „тиха епидемия” на недостиг на йод.

Научете повече за йода: Една чаена лъжичка за цял живот

Освен кухненската сол, други източници на йод са морските риби, водораслите като кафявите морски водорасли, дулсе, хиджики и нори.

За възрастен човек дневната доза йод е 150 мкг. Тъй като това съединение е изключително важно за развитието на мозъка на бебето, бременните се нуждаят от по 220 мкг. Кърмещите майки би следвало да си набавят по 290 мкг.

4. Бледи устни

Погледнете вътрешната страна на устните си, венците и вътрешната страна на долната част на клепачите. Ако са бледи може да страдате от ниски нива на желязо. Това е най-често срещаното хранително вещество в недостиг в Америка.

Жените е по-вероятно да имат ниски нива от мъжете. Този недостиг води до странни компулсивни желания за ядене на пръст, глина или лед. Това е начинът на тялото да се опита да поглъща желязо.

Още един източник на желязо: Защо трябва да ядем заешко

Желязото е основен минерал. То се съдържа във всяка клетка на тялото. То пренася кислорода в кръвта до тъканите. Жените със силно течение по време на менструациите си са особено уязвими от недостиг на желязо.

Червени меса, сушени бобови растения, спанак и риба – това са някои от най-добрите източници на желязо в храната. Ако ще взимате хранителна добавка, препоръчителната дневна доза е 8 mg.

5. Болезнени или кървящи венци

Те показват недостиг, който не бихте искали да пренебрегвате. Витамин С често бива приветстван заради способността му да стимулира имунитета. Но недостигът му може да причини тежки здравословни проблеми. Кървящите венци, чупливата коса и мускулните болки са все симптоми на недостиг на витамин С. Сериозен недостиг на витамин С причинява скорбут. Това може да доведе до падането на зъбите.

Цитрусите, пъпешите, беритата, киви, манго, папая, ананас, динята, червените чушки са с високо съдържание на витамин С. Ако пиете хранителна добавка, взимайте по поне 250 мг на ден.

Още една полза от витамин С: Забравете скъпите „серуми против стареене”, направете си такъв сами у дома

Когато отново се погледнете в огледалото, внимателно разгледайте лицето си… Отражението му може да разкрие опасен недостиг. Това е проблем, който можете да решите… Но може да не успеете да избягвате недостиците на витамини само с храна.

Лесно решение е да взимате ежедневно мултивитамин с високо качество. Но не онези, които ще откриете в повечето дрогерии. Най-добре е да си набавите мултивитамин от пълноценни източници, каквито ще откриете в магазините за здравословни храни или онлайн.

Бъдете здрави,

Анжела Солерно, Издател, INH Health Watch

 

Източник:

http://www.institutefornaturalhealing.com/2016/02/5-vitamin-deficiencies-that-show-up-in-your-face/

Снимка: www.institutefornaturalhealing.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *