Една чаена лъжичка за цял живот

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Помните ли кафявата течност, с която майка ви мажеше порязванията и ожулените ви колене?

Тя съдържаше йод, минерал убиващ микробите. Но йодът е повече от просто антисептичното средство с което третирате раните си. Той е микроелемент от съществено значение за живота. Една чаена лъжичка ви стига за цял живот, и въпреки това повечето хора страдат от недостиг на йод.

iodine

Трагедията е в това, че много лекари не осъзнават каква роля играе йодът при заболяванията. Може да страдате от хронична умора и да чуете ‘няма лечение’. Холестеролът ви или кръвното ви налягане може да са твърде високи, и нищо освен лекарствата не ги свалят. Или пък лекарят ви казва, че кистите в гърдите или яйчниците ви водят до рак.

Може да сте ги пипнали в резултат на обикновен недостиг на йод.

Почти 2 милиарда души в света не получават достатъчно, а над 50 милиона души имат увреждания на мозъка, причинено от недостиг на йод. Това е най-предотвратимото увреждане на мозъка при бебетата и децата, обаче 36.5% от децата в училищна възраст страдат от недостиг на йод.

Увреждането на мозъка поразява и възрастните. Дори и малък недостиг може да понижи коефициента ви на интелигентност с 15 точки. Това може да е решаващият фактор за това дали можете да си намерите работа и да я задържите.

Нашите предци не са имали този проблем. В древните времена водата и почвата са били богати на минерали. Растенията са усвоявали йода. Животните ядели растенията. Човекът ловувал, ловял риба и ядял животните и растенията.

Но днес, съвременният ни начин на хранене съдържа храни, отглеждани от търговски земеделски дружества върху обедняла почва. Водата ни е замърсена. Ние понасяме последиците.

Ние трябва да открием начин да претворяваме точно средата, присъща на предците ни и да откриваме добри източници на йод.

Йодът помага за предотвратяването на оксидативния стрес, който води до хронични заболявания като атеросклероза, диабет или артрит. Той също така е много важен за функцията на щитовидната жлеза. Когато щитовидната ви жлеза не работи добре, вие можете да развиете сърдечно заболяване. Холестеролът ви се покачва и можете да получите инфаркт.

Метаболизмът ви също се нуждае от йод – за да преобразува храната в енергия. Ако в тялото ви няма достатъчно йод, който да поддържа щитовидната ви жлеза здрава, вие ставате мудни и складирате мазнини в тялото си. Може да развиете и симптоми като умора, депресия и напълняване.

Това не е всичко. Когато в организма ви няма достатъчно йод, много други неща се объркват:

  • Гърди: Много от йода се концентрира в тъканите на гърдите. При недостиг вие можете да развиете фиброкистозна болест на гърдата. Това е когато гърдите ви стават много болезнени и в тях се появяват възли и кисти. Колкото по-дълго страдате от това заболяване, толкова по-голяма е вероятността за рак на гърдата.
  • Кожа: 20% от йода се складира в кожата. Най-вече в потните жлези. Ако нямате достатъчно йод, кожата ви е суха.
  • Храносмилане: Йодът е концентриран в стомаха. Когато той не е достатъчно, вие развивате усещане все едно стомашната ви киселина е твърде много. Но всъщност е тъкмо обратното … тя е в недостаъчно количество. Ако това продължи дълго време, състоянието може да прерасне в рак на стомаха.
  • Очи: Слъзните жлези в очите ви съдържат големи количества йод. Липсата на йод може да причини сухота в очите.
  • Уста: Слюнчените жлези в устата съдържат големи количества йод. Липсата на йод може да причини сухота в устата.
  • Яйчници: Йодът е концентриран в яйчниците. Жените които имат недостиг на йод развиват кисти. Колкото по-голям е недостигът, толкова повече са кистите. Може да се стигне до поликистозно заболяване на яйчниците.

Можете да избегнете тези проблеми, ако обръщате внимание на приема си на йод. Сегашната препоръчителна дневна доза от 0.15 мг йод на ден е твърде ниска. Тя не взема под внимание всички органи в тялото, които се нуждаят от йод за да са здрави. Аз препоръчвам 12.5 мг до 50 мг йод на ден от естествени източници за поддържане на по-добро здраве. Следва списък на храни, който съдържат йод:

Храна Количество Йод (мкг)
Сол (йодирана) 1 грам 77
Треска 85 грама 99
Скариди 85 грама 35
Рибни филета 2 рибни филета 35
Риба тон, консервирана в олио  85 грама (1/2 консерва) 17
Прясно мляко (краве) 1 ч.ч. (240 грама) 56
Яйце, варено 1 голямо 12
Бял боб, сварен 1/2 ч.ч. 32
Картоф с кората, печен 1 средно голям 60
Пуешки гърди, печени 85 грама 34
Морски водорасли 7 грама, сушени Може да е повече от 4,500 мкг (4.5 мг)

Ако откриете, че имате нужда от повече, проверете дали дневната ви хранителна добавка съдържа йод. Ако не е така, отидете до магазина за хранителни добавки и поискайте такава с йод или кафяви морски водорасли.

Най-добре е първо да раговаряте с лекаря си. Ако имате симптоми за недостиг на йод, лекарят ви ще направи рутинен тест и ще определи нивата на минерала в тялото ви.

Бъдете здрави,

д-р Ал Сиърс

Прочетете още:

Защо не трябва да пренебрегвате дребните си неразположения

Хипохондрик или страдащ от хипотироидизъм

Когато зеленчуците, които ядете вредят на щитовидната ви жлеза

Тироидни проблеми: Невидимата епидемия, която унищожава здравето ви

Поддържайте щитовидната си жлеза здрава

Източник: Al Sears, A Teaspoon for a Lifetime

Снимка: www.yumama.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Една чаена лъжичка за цял живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *