Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Малко познатият ройбос, или ‘червен храст’ на езика африкаанс, се отглежда в планинския район Седърбърг на север от Кейптаун в Южна Африка. Местното племе кхой е разработило метод да превръща елегантните туфи в чай и го прави от поне 300 години. Името на растението е Aspalathus linearis и листата му наподобяват иглички, както изглежда и самият чай. Ройбос има чудесен аромат, дълбок вкус и изключително наситен цвят, тъй като листата се берат, ферментират и сушат на слънце. Именно слънчевата светлина магически променя свежото зелено в червен махагон.

rooibos tea

Една от необикновените характеристики на приятната напитка е сладкият й вкус дори и без прибавянето на захар, а след изпиването тя оставя лек вкус на орехи. Африканците пият чаят от ройбос с мляко и захар, докато в останалата част от света ройбос се сервира без добавки. Сега, с манията за ‘зелени’ чайове и кафета се предлага зелен вариант и на ройбос. Но без значение какъв е цветът му, чаят от ройбос съдържа безброй антиоксиданти и други хранителни и тонизиращи вещества и както и да го пиете – горещ, леден, неподправен или със захар и мляко, с неизчерпаемите си полезни за здравето свойства чаят от ройбос се е превърнал в доказано лечебно средство, използвано за медицински нужди. Убедете се сами.

Ройбос облекчава симптомите на хората, страдащи от раздразнителност, главоболие, нарушен сън, безсъние, нервно напрежение, лека депресия или високо кръвно налягане, тъй като той не съдържа кофеин и влияе успокояващо на централната нервна система.

Стомашните и храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, киселини, метеоризъм, стомашни язви и запек могат да бъдат решени с пиенето на естествено несъдържащият кофеин чай от ройбос.

Ройбос има анти-спазматични свойства  и по този начин успокоява стомашните спазми и коликите при децата.

Ройбос е съвсем безопасен за кърмещите майки, бременните жени и пеленачетата.

Ройбос е полезен при справяне с алергии като сенна хрема, астма и екзема. В аптеките в Южна Африка той е познат като ‘Билков чай за алергии’ заради естествените си противоалергични свойства.

Ройбос се препоръчва за снижаване на възпаленито, свързвано с алергиите и настинките.

Счита се, че чаят от ройбос намалява високия холестерол, стреса, температурата, токсините в тялото.

Ройбос има облекчаващо въздействие върху кожата, успокоява сърбежите и някои кожни раздразнения като екзема, обриви от пелените и акне, както ако засегнатото място пряко се третира с чая, така и ако той е прибавен в съответните лосиони.

Ройбос е облекчаваща напитка за хора на диета с ограничени калории, защото не съдържа килоджаули.

Антиоксидантите в чая от ройбос ограничават последиците от свободните радикали в процеса на стареенето и на отслабването на имунната система.   

Ройбос също така е богат на антиоксиданти плюс флаваноиди и съдържа 50 пъти повече супероксид дисмутаза от зеления чай, както и още антиоксиданти, които не се откриват в другите видове чай.

Ройбос предоставя дневните количества калций, манган и особено флуор, необходими за развитието на здрави зъби и кости.

Ройбос съдържа цинк и алфа-хидрокси киселина, които поддържат здравето на кожата, както и магнезия, необходим за здрава нервна система.

 Тъй като чаят от ройбос не съдържа оксалова киселина, той може да се пие безпрепятствено от хора, страдащи от камъни в бъбреците.

Ройбос може да се пие през целия ден, както за събуждане сутрин, така и за утоляване на жаждата през деня, а вечер той спомага за отпускане и добър сън.

Ройбос не съдържа никакви добавки, консерванти и оцветители.

Ройбос е с ниско съдържание на танин и следователно няма отрицателно влияние върху усвояването на желязото и протеините от тялото.

Ройбос е ефикасен в маринатите за месата, като ги прави много крехки.

Той се използва като боя, витамин, подправка и като какво ли още не.

Но това не е всичко. Ройбос поддържа здравословното функциониране на сърцето и спомага за предотвратяването на някои видове рак.

Ако сте суетни и искате да имате красива коса, чаят от ройбос стимулира по-бързия й  растеж и подобрява състоянието й без каквито и да било странични ефекти.

И още нещо особено важно – в Азия чаят от ройбос е познат като ‘чай на дълголетието’, защото много хора вярват, че той спира стареенето на тялото. Както изглежда червеният чай от ройбос е не само богатство за здравето, но и извор на младост!

Автор: Стефи Коен

Снимка: www.enchantedcreationsdecor.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *