Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Зен монасите не се интересуват много от мускули, но знаят много за дългия живот без стрес. Една от техните тайни: пиенето на зелен чай мача.

Ако не пиете зелен чай мача все още, вие изоставате от времето! Влезте в крачка и опитайте този укрепващ метаболизма, снижаващ стреса, стимулиращ имунитета, снижаващ холестерола побеждаващ рака лек, който е тийнейджър, мутант и нинджа в едно!

2_matcha

Макар хората да са пили зелен чай в Китай още преди повече от 1000 години, той се е превърнал във важна част и от японската култура. Те нарекли чая мача. Монасите зен будисти го пиели, за да остават будни и спокойни през дъгите часове на медитация.

Днес зеленият чай мача е много популярна напитка в Япония, която се приготвя от 2 грама мача, разтворени в 150 мл прясно мляко.

Листата на японския чай растат на сянка за да се повиши съдържанието им на хлорофил. Тези богати на хлорофил листа след това се берат ръчно, сушат се и се смилат на фин зелен прах.

Историята и отглеждането на чая са интересни, но най-важното за ентусиазираните за здравето си хора е неговото антиоксидантно съдържание. Една чаша зелен чай мача съдържа антиоксиданти, равни на 10 чаши обикновен чай! Това е почти точно толкова, колкото е количеството „спайдър сила”, която Питър Паркър си набавя когато си облече костюма!

Царствен чай

Силата на този чай е така суперска понеже във водата се разтварят целите листа, вместо да се запарват в торбички. Вместо да се хвърлят листата, вие поглъщате всичките техни антиоксидантни свойства.

Вековна традиция в японската култура, зеленият чай мача е зеленият чай на прах с най-високо качество съществувал някога. Той се прави от богатите на хранителни вещества млади листа, които се берат от връхчетата на отглежданите на сянка растения на чаения храст Camellia sinensis. Както вече споменахме, листата се попарват, почистват, изсушават и счукват на ситен прах. Зеления чай мача след това се складира далече от светлина и кислород, за да се запази брилянтния му зелен цвят и антиоксидантните му свойства. Този чудодеен еликсир се консумира от повече от хиляда години в Далечния изток и днес се счита за една от най-мощните суперхрани в света.

Фактите са безпрецедентни.

Антиоксидантните нива на зеления чай мача са

  • 6.2 пъти по-високи от антиоксидантните нива на годжи бери,
  • 7 пъти по-високи от тези на черния шоколад,
  • 17 пъти повече от на дивите боровинки, и
  • 60.5 пъти повече от тези на спанака

Всички сме чували думата: Антиоксидантите са магичните хранителни вещества и ензимите, които се борят с вредните ефекти от UV радиацията, като предоставят по-младежки вид на кожата ни и ни предпазват от редица застрашаващи живота ни болести. Антиоксидантите са нещо, което всеки интересуващ се от здравето си човек си набавя от храни като суровите плодове, зелените зеленчуци и (да не забравяме) черния шоколад. Казано накратко, първата невероятна полза от зеления чай мача е че само една купичка от него предоставя най-малко 5 пъти повече антиоксиданти от всяка друга храна – най-високо оценен по скалата за капацитет на поглъщане на кислородните радикали, ORAC.

И това не е всичко! Списъкът на впечатляващите свойства на мача е дълъг.

Зеленият чай мача:

Предпазва от рак

Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, наречени катехини, които убиват опасните свободни радикали в тялото. Най-силният катехин, съдържащ се в зеления чай е EGCG (епигалокатехин галат), който се счита,че е мощно противораково съединение.

Изследване на Университета на Колорадо от 2003 година потвърди, че изпиването на 1 чаена чаша зелен чай мача ви дава 137 пъти повече от количеството на антиоксиданта EGCG в сравнение с конвенционалната чаша зелен чай.

Противодейства на стареенето

Едно от местата на света, където хората живеят най-дълго е остров Окинава в Япония. Дълголетието на хората, живеещи на този остров отчасти се приписва на редовното пиене на зеления чай мача.

Зеленият чай мача е най-популярният зелен чай в Япония, но той бързо придобива все повече популярност в целия свят поради способността си да се бори с възпалението,  окисляването и стареенето.

Снижава „вредния” LDL холестерол

Изследване от 2011 година, поместено в списанието American Journal of Clinical Nutrition показа, че приемът на напитки или екстракти от зелен чай значително снижава общия серумен холестерол и концентрациите на Злия император Зърг – холестеролът с ниска липидна плътност (LDL).

И макар че изследователите не са напълно сигурни на какво се дължи това впечатляващо положително въздействие на зеления чай мача върху холестерола, изследвания, включващи хора от различни места показват, че онези, които пият зелен  чай мача редовно, освен че имат по-ниски нива на вредния (LDL) холестерол, в същото време се радват на по-високи нива на полезния (HDL) холестерол. Хората, пиещи зелен чай мача е около 11% по-малко вероятно да развият атеросклероза от онези, които не пият мача.

Спомага отслабването и гори калориите

Изследване от 1999 година, поместено в списанието American Journal of Clinical Nutrition показва, че богатият на катехини екстракт от зелен чай има термогенни свойства и насърчава окисляването на мазнините отвъд границата, обяснена от съдържанието на кофеин в чая.

Открито бе, че консумирането на зелен чай повишава термогенезата (темпа на изгаряне на калории от организма) от 8-10% до 35-43% от дневния разход на енергия.

Пиенето на зелен чай мача доказано повишава метаболизма и помага на тялото да гори мазнините около четири пъти по-бързо от средната норма. Освен това, за разлика от много продавани на пазара днес средства за отслабване, мача не причинява никакви вредни странични ефекти като учестен пулс и високо кръвно налягане.

Друго изследване демонстрира, че правенето на упражнения непосредствено след пиенето на зелен чай мача води до 25% повече изгаряне на мазнини по време на упражненията.

И двете изследвания показват, че зеленият чай мача може да подсили както метаболизма в спокойно състояние, така и горенето на мазнините – чувам ли Амин?!

Детоксикира

Мача се отглежда на сенчести места, поради което е по-богат на хлорофил от другите зелени чайове. Хлорофилът е пигментът отговорен за придаването на зеления цвят на листата.

През последните три седмици преди брането на чаените листа за направата на мача, храстите Camellia sinensis се покриват, за да не ги грее слънцето. Това води до невероятно повишаване на производството на хлорофил в новите листа на растенията, което не само предоставя красивия, искрящ зелен цвят на чая. Хлорофила е хвален за това, че детоксикира тялото, но това предстои да бъде научно доказано. Трябваше да го спомена заради предполагаемата му способност да прочиства тялото от токсини, тежки метали, отрови, диоксини и разстройващи хормоните вещества.

Подобрява умствената дейност

Зеленият чай мача съдържа до 5 пъти повече L-тианин от обикновения зелен чай. L-тианинът е аминокиселина с психоактивни свойства, способна да задейства активността на алфа вълните в мозъка.

Стресът се знае, че задейства дейността на бета вълните в мозъка, което води до тревожно състояние. Действието на алфа вълните успокоява стреса, стимулира релаксация и дори снижава кръвното налягане.

Макар че мача съдържа известно количество кофеин, релаксиращите свойства на аминокиселината L-тианин успокояват „изнервящото” действие на кофеина. Ето защо, чаша зелен чай мача стимулира концентрацията и яснотата на ума без да води до каквато и да било нервност, типично свързвана с кафето.

В продължение на повече от хиляда години зеленият чай мача се използва от даоистките монаси в Китай и от Зен будистите в Япония като средство за релаксация и медитация, позволяващо им да остават будни. Днес знаем, че това по-високо ниво на съзнанието се дължи на L-тианина, съдържащ се в листата, използвани за направата на мача. L-тианинът стимулира производството на алфа вълни в мозъка и това води до релаксация, но без присъщата сънливост, причинявана от други успокоителни средства.

Друго свойство на L-тианина е производството на допамин и серотонин, които служат за подобряване на настроението, подсилване на паметта и по-добра концентрация – неща полезни за всеки!

Има богато съдържание на фибри

Листата на зеления чай мача съдържат високо ниво на лесно усвоими хранителни фибри. Ползите от хранителните фибри включват способността им да облекчават запека и да стабилизират нивата на кръвната захар.

Укрепва имунната система

Катехините в зеления чай мача показват антибиотични свойства, които подобряват здравето като цяло. Освен това, само в една купичка зелен чай мача се съдържат значителни количества калий, витамините A & C, желязо, протеин и калций. Други изследвания показват, че хранителните вещества в мача имат способността да спират атаките на ХИВ върху човешките Т-клетки.

Енергия и пак енергия

Опитайте чаша зелен чай мача за следобено ободряване винаги когато се нуждаете от допълнително съсредоточаване. Зеленият чай мача е идеален заместител на кафето, защото предоставя прилив на енергия без възможните главоболия при прекаляването с кафета.

Самураите, благородните воини в средновековна Япония пиели зелен чай мача преди битка заради енергизиращите му свойства. Макар че всеки зелен чай съдържа естествен кофеин, притока на енергия даван от мача в голяма степен се дължи на уникалната комбинация на други хранителни вещества. Повишената издръжливост от купичка зелен чай мача може да продължи до 6 часа, а поради действието на L-тиамина, пиещите мача не изпитват обичайните неприятни странични ефекти от стимуланти като нервност и хипертония. Мача предоставя полезна, чиста енергия.

Невероятен вкус

За разлика от много други чайове, в които трябва да добавяте захар, мляко или лимон за да можете да ги пиете, мача е абсолютно прекрасен на вкус само по себе си. Звучните растителни нюанси се допълват от очарователния вкус на аминокиселината  L-тианин и правят чая мача наистина уникален във всяко отношение.

matcha-green_tea_400

Съвети как по-добре да се насладим на мача

Зеленият чай мача се продава в концентрирана прахообразна форма и може да се закупи в магазините за здравословни храни. Препоръчвам органичен мача, защото той се прави без изкуствени торове, хербициди или пестициди.

Не слагайте зеления чай мача във вряща вода, защото това ще му придаде „тревист” вкус. След като водата заври, оставете я да престои 5 минути преди да добавите чая.

Може да ви отнеме известно време да привикнете с вкуса на мача. Оставете се властта на чая да ви покори! Отпуснете се и се насладете на вкусна купичка горещ мача.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.bodybuilding.com/fun/8-wonders-of-matcha-green-tea.html

http://www.naturallivingideas.com/10-amazing-benefits-of-matcha-green-tea/

Снимки: www.keldelice.com; www.meschinohealth.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *