Епохално изследване: Често срещаният недостиг на витамин А може би предизвиква епидемия от диабет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin-a-defficiency

Трябва да ядете повече тъмно зелени листни зеленчуци, сладки картофи и тиква. Ако страдате от недостиг на витамин А, който се съдържа в тези храни, вие сте в голям риск от развиване на диабет тип 2.

Според най-последното изследване, проведено от Медицинския колеж Вайл Корнел, Ню Йорк (публикувано в списанието The Journal of Biological Chemistry), недостигът на витамин А може да причини диабет тип 2. Тези резултати могат да открият нови възможности в лечението на този тип диабет.

Как се свързва недостигът на витамин А с диабет тип 2?

При почти 95% от хората, които са диагнозирани с диабет, заболяването е от тип 2. Това е най-често срещаният тип диабет сред американците. Инсулиновата резистентност е една от основните му характеристики. Това означава, че произвеждащите инсулин бета клетки в панкреаса няма да могат да работят ефикасно.

Изследователите от Медицинския колеж Вайл Корнел изследваха бета клетките в две различни групи възрастни мишки, за да научат повече за връзката между витамин А и диабет тип 2. Първата група мишки били генетично модифицирани, така че да не могат да складират витамин А от храната. Мишките във втората група можели да складират витамин А по естествения начин от храните.

Изследователите открили, че първата група лабораторни мишки преживели смърт на бета клетките. Те не можели да произвеждат инсулин.

Контролиране на кръвната захар със съдържащи витамин А храни

Когато учените елиминирали витамин А от диетата на втората група, те открили, че това причинявало значителна последваща загуба на бета клетки. Липсата на витамин А не само снижавала производството на инсулин, но и повишавала нивата на глюкозата в кръвта. Когато те върнали витамин А в храната на мишките, това довело до устойчиво повишаване в производството на инсулин и бета клетки. То също така помогнало за връщането на кръвната глюкоза към нормалните нива.

Интересно е също така, че предишни изследователи откриха, че витамин А е от решаващо значение за развитието на бета клетките по време на развитието на плода. Обаче, учените не бяха сигурни дали витамин А има същото действие през зрялата възраст.

Има толкова много храни, които съдържат витамин А – плодове, зеленчуци, млечни продукти и дори меса. Витаминът помага в стимулирането на клетъчния растеж и по този начин подобряват зрението и имунната система. Витамин А съществува в два вида:

1. Образуван предварително (пре-формиран) витамин А Той се нарича също А1 или ретинол и се съдържа в млечните продукти, месото, рибата и птичето месо.

2. Провитамин А също наричан бета-каротен, който се съдържа в множество плодове и зеленчуци.

Според някои факти се твърди, че прекомерното количество предварително образуван витамин А не е здравословен, понеже повишава рисковете от фрактура на бедрената кост. Той може също така да повлияе на положителното действие на витамин D в тялото. Всички изследвания показват, че витамин А трябва да се набавя от натуралните храни – здравословни източници като кейл, спанак, тиква и сладки картофи. Трябва да повишите приема си на тези храни.

Консумирайте повече зеленажи, за да се справите с недостига на витамин А

Човек страда от недостиг на витамин А ако необходимият за растеж и развитие и за изпълнение на физиологичните функции витамин А не е налице. Този недостиг може също така да предизвика пристъпи на стрес поради болест. Витамин А помага като стимулира производството и функциите на белите кръвни клетки, които са особено важни за силната имунна система.

Очаква се учените да могат да разработят синтетичен и здравословен витамин А в бъдеще, който да може да предлага допълнителна защита. Това може също да помогне за излекуването на диабет тип 2, според изследователите от Медицинския колеж Вайл Корнел.

Докато учените работят по въпроса, вие би следвало да повишите приема си на тъмно зелени листни зеленчуци.

Източник:

http://www.timefornaturalhealthcare.com/groundbreaking-study-this-common-vitamin-deficiency-may-be-causing-a-diabetes-epidemic/

Снимка: healthplus.vn

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *