Важно научно откритие: Еднократен кръвен тест засича осем вида рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

blood-test-8-cancers

Новосъздаден кръвен тест предоставя уникална нова рамка за ранно засичане на повечето от най-често срещаните видове рак преди пациентът да развие симптомите.

Изследователи от Раковия център Кимел на Университета Джонс Хопкинс разработиха кръвен тест, който внимателно следи за наличието на осем често срещани вида рак и помага за определянето на мястото на рака в тялото.

Тестът, наречен CancerSEEK, е уникален неинвазивен мултианалитен тест, който оценява нивата на осем ракови протеини и наличието на мутации на ракови гени от циркулиращото в кръвта ДНК. Тестът е насочен към засичането на осем често срещани видове рак, които са отговорни за повече от 60 процента от смъртните случаи от рак в САЩ. За пет от видовете рак, обхванати от теста в момента все още няма скрининг тест.

„Използването на комбинация от избрани биомаркери за ранно откриване има потенциала да промени начина, по който засичаме рака, и се основава на същата логика за използване на комбинации от лекарства в лечението на различните видове рак”,  казва Николас Пападопулус, Ph.D., старши ръководител на изследването и професор по онкология и патология.

Учени в Амстердам току-що унищожиха тумори на рак на гърдата за 11 дни без химиотерапия

Заключенията са публикувани онлайн от сайта Science на 18 януари 2018 година.

„Циркулиращите туморни мутации на ДНК може да са много специфични маркери за рак. За да се възползваме от тази присъща специфичност, ние се стремяхме да създадем малък, но действен панел, който да може да засече поне една мутация в голямото разнообразие от различните видове рак”, казва Джошуа Коен, студент по медицина и докторант в Медицинския факултет на Университета Джонс Хопкинс, и първи автор на изследването. „Всъщност, поддържането на ограничен мутационен панел е от основно значение за снижаването до минимум на фалшивите положителни резултати и за поддържането на достъпни цени за скрининг тестовете”.

Изследователите в началото изследват няколко стотин гени и 40 протеинови маркера, и постепенно намаляват броя до сегменти от 16 гена и осем протеина. Те посочват, че този молекулярен тест е насочен единствено към откриването на рак и, следователно, е различен от други молекулярни тестове, които разчитат на анализа на голям брой причиняващи рак гени за идентифициране на терапевтично действащи цели.

Важно научно откритие: евтиният витамин С спира растежа на раковите стволови клетки 1000% по-ефикасно от лекарство за рак

В това изследване тестът има по-висока от 99 процента специфичност за рак. „Много високата специфичност е особено важна, защото фалшивите положителни резултати могат да подложат пациентите на ненужни инвазивни последващи тестове и процедури за потвърждаване наличието на рак”, казва д-р Кенет Кинзлер, професор по онкология и съ-директор на Центъра Лудвиг. Тестът бе използван върху 812 здрави контроли и даде само седем фалшиви положителни резултата.

Тестът е оценен върху 1005 пациенти с неметастазирал рак от I до III стадий на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, езофагуса, колоректума, белия дроб или гърдата. Средната обща чувствителност или способността за откриване на рак бе 70 процента и варираше от високите 98 процента при рак на яйчниците до ниските 33 процента при рак на гърдата. За петте вида рак, за които няма скрининг тест—на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса и хранопровода—чувствителността варираше от 69 процента до 98 процента.

Лютите чушки са ефикасно оръжие срещу рака, казват немски учени

„Новост в метода ни на класификация е че той съчетава вероятността от забелязване на различни ДНК мутации с нивата на няколко протеина с цел взимане на финалното решение”, казва Кристиан Томазети, доцент по онкология и биостатистика, който разработи алгоритъма. „Друг нов аспект на нашия подход е че той използва машинно засичане, за да позволи на теста точно да определя мястото на тумор в малък брой анатомични точки в 83 процента от пациентите”.

Макар че този тест не засича всеки тумор, той открива много случаи на рак, които вероятно иначе щяха да останат неоткрити. „Много от най-обещаващите лечения на рака, които имаме днес се от полза само за малко малцинство от пациенти с рак и ние ги приемаме за много важни научни открития. Ако ще постигнем напредък в ранното откриване на рака, трябва да започнем да гледаме на него по по-реалистичен начин, осъзнавайки че няма тест, който да открива всички случаи на рак”, казва Берт Вогелщайн, съ-директор на Център Лудвиг, професор по онкология в Университета Клейтън и изследовател от Медицинския институт Хауърд Хюз.

Новаторско лечение успешно бори раковите тумори с антитела

За да се прицелят точно в аналитите, които те включиха в своя CancerSEEK тест, изследователският екип събра данни от повече от три десетилетия на генетични изследвания на рака, генерирани в техния Център Лудвиг в Джонс Хопкинс, където беше създаден първия генетичен план за рак, както и данни от много други институции.

За точното определяне на оптималния брой ДНК бази за оценяване в CancerSEEK теста, изследователите използваха метод, основаващ се на намаляващи статистически данни. „Колкото повече ДНК основи оцените, толкова повече мутации можете да откриете, но в крайна сметка вие достигате точка на намаляващи статистически данни”, обяснява Коен. „Ние съставихме нашия тест така, че да отразява тази гледна точка за снижаване на статистическите данни, включително ДНК маркерите, които бяха полезни в засичането на рак и елиминирането на онези, които не носеха ползи”. Резултатът беше относително малък панел от силно селективни ДНК маркери.

„Тестът представлява следващата стъпка в променянето на фокуса в изследването на рака от заболяване в напреднал стадий към заболяване в ранен стадий, което аз вярвам ще е особено важно за снижаването на смъртните случаи, причинявани от заболяването в дългосрочен план”, казва Вогелщайн.

GcMAF, преследваният универсален лек за рак, аутизъм и други заболявания, породени от имунна дисфункция

CancerSEEK е неинвазивен тест и по принцип може да се пуска наред с другите рутинни кръвни изследвания. „Това има потенциала значително да въздейства на пациентите. По-ранното откриване предоставя много начини за подобряване на резултатите за пациентите. Оптимално, видовете рак ще бъдат засичани достатъчно рано, за да бъдат излекувани само с операция, но дори и туморите, които не са лечими единствено с операция, ще се повлияват по-добре от системните терапии когато заболяването не е в напреднала фаза”, казва д-р Ан Мари Ленън, доцент по медицина, операции и радиология, клиничен директор по гастроентерология и директор на програмата Multidisciplinary Pancreatic Cyst Program.

Изследователите чувстват, че тест, който ще се използва рутинно за скрининг на рака трябва да има цена, съответстваща на или по-ниска от тази на други скрининг тестове за определени видове рак като например колоноскопия. Те очакват CancerSEEK теста в крайна сметка да струва под $500.

Понастоящем тестът е подложен на по-обстойни изследвания.

Източник:

https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/single_blood_test_screens_for_eight_cancer_types

Снимка: IPR University Center

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *