Новаторско лечение успешно бори раковите тумори с антитела

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Изследователите са една стъпка по-близо до откриването на лечение за рака, което би могло да се използва за убиването на всеки вид раков тумор.

След успешни изпiтания с мишки, лекарството за рак, което до момента свива или излекува всички видове тумори, върху които е изпоробвано, сега ще бъде прилагано в клинични изпитания с хора, благодарение на субсидия от 20 милиона долара. Това ново оръжие срещу рака е описвано като вид лечебен екивалент на Светия граал.

Anti-CD47-748x600

Изследване, публикувано през март 2012 година описва откритието на учените на омнипотентно лекарство с антитела, което успешно блокира действието на конкретен протеин, наречен CD47, каращ имунната система в тялото да спира да унищожава раковите клетки. Макар че този протеин се съдържа на повърхността на здравите кръвни клетки, екипът от Медицинския факултет на Университета Станфорд откри, че нивата на CD47 са значително по-високи (около три пъти повече) във всички ракови клетки.

Лечението с антитела действа като блокира сигнала на протеина и по този начин инструктира имунната система в тялото да атакува раковите клетки.

„Онова което показахме е, че CD47 не е важен само при левкемия и лимфома”, казва професорът по патология в Станфорд и водещ автор на изследването д-р Ървинг Уайсман в предаването Science NOW, позовавайки се на предишни свои изследвания, вдъхновили най-последното изследване. „Този протеин се съдържаше върху всеки един основен тумор при хората, които изследвахме”.

След публикуването на заключенията в алманаха Proceedings of the National Academy of Science, екипът изпробва лечението с лекарството върху мишки със седем различни вида човешки ракови тумори – на гърдата, яйчниците, дебелото черво, пикочния мехур, мозъка, черния дроб и простатата. Новаторското лекарство с антитела спира рака от разпространение в други части на тялото като или убива или свива всеки тумор. При проследяване, елиминираните в рамките на седмици тумори не се появяват отново след лечение с анти-CD47 антителата.

Подходът на изследователите не е действал при всяко от животните обаче. Няколко мишки с имплантирани клетки на рак на гърдата от една и съща жена изобщо не са се повлияли от лечението с антитела. „Определено има още какво да научим”, казва Уайсман. „Трябва да научим повече за взаимодействието между макрофагите и туморните клетки и как да привличаме повече макрофаги към туморите”. Той посочва, че снижаването на размера на туморите с операция или лъчетерапия преди лечението с антитела би могло да направи лечението по-ефективно. Друга възможност, добавя той, ще е да се използва второ антитяло срещу CD47, което допълнително да стимулира способността на макрофагите или на други имунни клетки да убиват раковите клетки.

CD47-antibodies

„Блокирането на този казващ „не ме яж” сигнал спира растежа при мишките на почти всеки човешки рак, който изследвахме с минимална токсичност”, казва Уайсмън в изявлението, дадено от Станфорд през 2012 година. „Това показва недвусмислено, че този протеин, CD47, е легитимна и обещаваща цел за лечението на рака при хората”.

Финансиран с четири годишна субсидия от 20 милиона долара от Калифорнийския институт за регенеративна медицина, Уайсман и екипът му сега се подготвят за първата фаза на клинични изпитания с хора.

В наши дни: Цел на проекта

Вече през 2015 година, изследователски екип в Университета Станфорд, воден от лекарите Катлийн Сакамото и Ърв Уайсман получи субсидия в размер на 1.37 щатски долара от фондацията с идеална цел CureSearch for Children’s Cancer за проект, наречен „Разработване на терапия с моноклонални антитела на CD47 за тумори при деца”. Лекарите Сакамото и Уайсман работят по тумори във Фаза I, използвайки ново лечение с антитела. Клиничните изпитания във Фаза I ” style=”box-sizing: border-box;outline: 0px”>са най-ранният етап на изследване на всяко ново лечение. В изпитание от Фаза I изследователите изпробват ново лечение върху малка група пациенти, за да видят дали лекарството е безопасно, какви са неговите странични ефекти и най-важното, дали то е ефикасно в лечението на рака.

При здрав човек, когато тялото произвежда анормални клетки или клетките остареят, почистващите клетки в тялото, наречени макрофаги или Т-клетки убийци, елиминират тези клетки в процес, дефиниран като програмирано клетъчно отстраняване. Когато човек е болен от рак, анормалните клетки не се елиминират от макрофагите. Изследователите, ръководени от д-р Ърв Уайсман откриха, че при децата клетките на мозъчните тумори, левкемия, костни тумори и невробластома произвеждат прекомерно количество протеин в повърхността на клетките, познат като CD47. Свръхколичеството от клетки на протеина CD47 върху раковите клетки казват на макрофагите „не ме яж”, позволявайки на заболяването да се развива. Членовете на екипа на д-р Уайсман (лекарите Сам Чешър, Джен Питър-Волкмер и Сид Митра) успешно изследваха антитяло, което да блокира сигнала „не ме яж” при редица различни ракови клетки в животни. Субсидията на CureSearch ще финансира този изследователски екип в провеждането на клинично изпотание от Фаза I в болницата Lucile Packard Children’s Hospital към Университета Станфорд. Тяхното изследване ще провери дали анти-CD47 моноклоналните антитела ще снижат размера на туморите при деца като блокират сигнала „не ме яж”, подаван от CD47 позволявайки на макрофагите да елиминират раковите клетки.

Потенциално въздействие върху деца

Има много видове тумори в детска възраст, но мозъчните тумори са най-честите твърди тумори при деца. Клиничното изпитание, разработено от д-р Сакамато и д-р Уайсман ще лекува деца с мозъчни тумори с помощта на тяхната нова терапия с антитела. В предишни изследвания д-р Уайсман е показал, че терапията с антитела е по-ефикасна и по-добре толерирана от стандартната химиотерапия. Понеже терапията с антитела използва имунната система на тялото за убиването на раковите клетки, тя е по-лесна за толериране и има по-малко странични ефекти от токсичните химиотерапии. Ако изпитанието е успешно, тази терапия може да се използва широко за лечението на тумори в детска възраст.

Актуализации на проекта

18 месечно изследване в ход

Д-р Сакамото и д-р Уайсман в Университета Станфорд работят върху новаторско лечение на злокачествени тумори при деца с акцент върху мозъчните тумори при децата. Екипът наскоро завърши предклинични експерименти върху Hu5F9-G4, иновативно лечение, което впряга имунната система на тялото в битката с рака. Последните им експерименти използват редица различни модели на рак при децата, включително пет различни твърди вида тумори и две левкемии, за да изпитат това лечение. Изследванията им оценяваха дали лечението е ефективно, потенциалните странични ефекти и подходящата доза.

Изследванията с Hu5F9-G4, анти-CD47 лечението, са изключително обещаващи. Лечението снижава размера на туморите без сериозни странични ефекти. Станфорд наскоро започна клинично изпитание с възрастни за изследването на безопасността на Hu5F9-G4 при пациенти с рак. Д-р Сакамото се надява да започне клинично изпитание с деца по-късно през 2015 година, обаче детското изпитание е спряно до приключването на изпитанието с възрастни. Резултатите от изпитанието с възрастни ще покаже дали лекарството е безопасно при възрастните, а тази информация е необходима преди лекарството да може да се изследва при деца. За ускоряване на предоставянето на това лечение на деца, в изпитанието с възрастни скоро ще бъдат включени по-възрастни педиатрични пациенти (на възраст 18+). Д-р Сакамото е обнадеждена, че педиатричното изпитание ще се проведе в края на 2016 година. Ако то е успешно, те също така се надяват да разработят паралелно клинично изпитание с пациенти с остра миелоидна левкемия с използването на антитела, противодействащи на протеина CD47.

Източници:

http://www.huffingtonpost.com/2013/03/28/cancer-drug-shrinks-tumors_n_2972708.html

http://curesearch.org/Barriers-to-Treatment

Снимки: ecuadoruniversitario.com; scitechdaily.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *