Дихателните техники Сударшан крия, основни стъпки за начинаещи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Дишането е най-очевидното и пряко проявление на човешкия живот. Първата глътка на новороденото се приема за момента на раждане и на започване на живота му. Честотата на дишане е един от четирите жизненоважни признака, които показват колко добре функционира тялото ни. Но в стремлението си да осъществим целите на живота си сред ежедневната суматоха, в която живеем, ние сякаш пренебрегваме важността на осъзнатото дълбоко дишане.

Синхронизираното действие на вдишане на кислород и на издишане на въглероден двуокис се нарича дишане, като кислородът е крайно необходим за клетъчните функции на тялото. Нормалната честота на дишане при хората над 18 години е около 12 до 20 вдишвания на минута. Дишането е соматична функция, което означава, че за разлика от яденето на храна и пиенето на вода, в нормални условия ние не трябва да правим съзнателно усилие, за да дишаме. Древните ведически текстове предоставят поглед към важността от усвояването на медитативното осъзнаване като фокусираме ума си върху регулираното си дишане. В последните години медицинска изследвания също събраха убедителни доказателства за това, че практикуването на осъзнати и съзнателни техники на дишане предоставя положително въздействие върху доброто ни физическо и психическо здраве.

Дълбокият ефект на хормоналния дисбаланс върху теглото ни

Какво е Сударшан крия?

Сударшан крия е комбинация от пранаяма и дихателни техники, започващи с бавно вдишане и издишане и постепенното напредване до поредица от техники за по-бързо и бързо дишане. Думата „сударшан” означава положителен външен вид или перспектива, а „крия” означава действие на пречистване. Целият процес на Сударшан крия се основава върху направляването на ума чрез фокусиране върху контролирано дишане и по този начин подобряване на цялостното добро здраве. Сударшан крия се популяризира от Фондацията за изкуството на живота в град Бангалор и практиката се провежда в контролирана среда, в която учители, обучени да провеждат сеансите, направляват участниците постепенно от стъпка в стъпка.

Основни ползи от практикуването на Сударшан крия

Елементи на Сударшан крия

Стойката

Сударшан крия се практикува в седнало положение в позата Важрасана или позата на гръмотевичната буря, като през цялото време гърбът е изпънат, а тялото отпуснато. Очите трябва да са затворени през цялото време и човек трябва да е съсредоточен в указанията на учителя и в дихателния процес. Сеансите на групата по Сударшан крия траят от 20 до 30 минути и са последвани от медитация и релаксация.

Подобрете стойката си и намалете болката лесно

Уджай

Уджай е термин, познат също като диханието на океана (а също и дишане на победител), включва бавно и контролирано дълбоко дишане чрез свиване на диафрагмата, така че вдишания въздух да разширява белите дробове и корема, последвано от също така бавно издишане. Когато се изпълнява правилно, движението на въздуха идва от и се усеща в гърлото, а преминаващият въздух предизвиква звук, подобен на този на диханието на океана и след това излиза през горния отвор на ларинкса. За да добиете по-добра представа, гледайте видеото Уджай дишане – успокоява и концентрира ума на линка тук.

Каништа, мадхяма и жеста пранаяма

Човешките бели дробове са разделени на дялове. Десният бял дроб има три дяла, горен, среден и долен, а левият бял дроб има два дяла – горен и долен. Пранаяма изхвърля токсините от всички дялове посредством преместване на положението на ръцете и съсредоточено дишане.

Факт или мит: Дишането през носа е по-полезно от дишането през устата

Бастрика пранаяма

Позната също като енергично дишане, Бастрика пранаяма представлява мощно вдишане и издишане на въздух през ноздрите чрез бързо свиване и разширяване на диафрагмата. Едно вдишване и издишване е един цикъл в техниката Бастрика пранаяма, която:

 • отваря и пречиства дихателната система,
 • подобрява циркулацията на кръвта,
 • изхвърля токсините от тялото и гори излишните тлъстини в него,
 • укрепва и балансира нервната система,
 • подсилва имунитета,
 • кара кожата да блести от здраве,
 • предизвиква спокойствие, и
 • чудесно подготвя за медитация.

Начинът, по който усещаме своята реалност зависи от това как тя е оцветена и филтрирана от нашите преживявания в миналото. За да видим истината и да живеем истината, ние трябва да пречистваме тези филтри. Още за техниката на дишане Бастрика пранаяма вижте във видеото тук.

Пеене на свещения звук „Ом”

Ом е свещена сричка. Монотонното пеене на този мощен звук три пъти с удължено издишане се казва, че води до припокриване (събиране) на душата с космическата енергия.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Сударшан крия

Тази част включва три стъпки на дишане една след друга – множество повторения на забавено дишане, средно ускорено дишане и бързо дишане.

Медитация и релаксация

Последните стъпки на Сударшан крия са медитация и релаксация. Медитацията канализира енергията като хармонизира сетивата с ликуването, изживявано от участника след изпълнението на техниките в Сударшан крия. Релаксацията (отпускането) е също толкова важна в йогийската практика, колкото и във всяка друга форма на физическа активност. Органите и функциите, които биват стимулирани от Сударшан крия се нуждаят от известно време, за да поемат въздействието и да се пренастроят към подобряване на своето функциониране.

Какво представлява лекуващата с енергия медитация?

Важност на Сударшан крия

Точно както в природата има ритмика, така и в телесните ни функции има сходен ритъм, който регулира физическото и психическото ни здраве/благосъстояние. Загубата на синхрон между природата и отделния човек води до дисхармония и болести. Създаването на мелодичен поток на енергия между ума, тялото и природата възстановява здравословния ни баланс. Сударшан крия е измислен като метод за запълване на пропастта между ума и външната среда, посредством съзнателно контролиране на дишането.

Системата от техники за дишане, медитация и релаксация Сударшан крия е доказано ефикасна за облекчаване симптомите на проблеми с психическото здраве като:

 • пост травматично стресово разстройство,
 • тревожност,
 • депресия,
 • травма, и
 • биполярно разстройство,

а също и при физически здравословни проблеми като:

 • висок холестерол,
 • високо кръвно налягане, и
 • проблеми, свързани с ендокринната система и имунитета.

Още за полезното въздействие на Сударшан крия прочетете в статията, тук.

Прочетете също:

Дъхът на живота: Дишане и лечение с пъпа за оптимално здраве

Точката на щастието неутрализира негативната енергия и укрепва имунната система

За дишането, древните и младостта

Храните, които поддържат дишането

Мозъкът ви изхвърля отровите докато спите

Отпуснете се! Това ще промени вашето ДНК

Насочване на енергия – Как да използваме жизнената енергия, за да лекуваме себе си и другите

Лечение с прана – енергията, подтикваща тялото да се самолекува

Източник:

https://blog.getgrowfit.com/essential-steps-benefits-sudarshan-kriya-beginners/

Снимки: Stylecraze; Donald A. Mahler MD

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *